Биодизел

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
ShpizVW
Автомобил:
Двигател:

Re: Биодизел

Мнениеот ShpizVW » Нед 06 фев 2011 2:27

По темата..Аз съм си международен шофьор , чист биодизел почти никой не ползва в Германия ,Дания , Швеция , Норвегия./ пиша тия страни за които съм сигурен / Добавен е в нафтата 5-10% на всяка бензиностанция .. До 2015г ще бъде 15-25%....
1. Нафта в нашите бензиностанции няма / всякакви примеси и едва 30-40% нафта с ниско качество...
2. У нас биодизел с добри качества няма / добавки и всякакви растителни и животински мазнини на които глицерина не е премахнат и точно той прецаква горивната система и след определено време мотора. Най вече клапаните...../ имам горчив опит с Мерцедес 2.5 Турбо дизел и Джета 1.6 ТДИ..../
3. Мой колега роден и живее в Англия има рецепта по която си прави естествен биодизел.. / растителна - животинска мазнина се загрява до 60/70 градуса , добавя на 80 литра 30 грама сода каустик ,разбърква сместа и оставя да се утаи 24-36 часа , ползва бистрата течност.../ содата отделя глицерина под формата на утайка....
4. От 11 години кара голф 3 1.9 ТДИ 110 коня само с тази течност и досега е сменял два пъти клапани , всичко друго е ок... Това е най дълго тествания автомобил на естествен биодизел за който аз знам...
ПС : Ползвам рецептата от 5 години и нямам никакви проблеми с колите, нафта от нашите бензиностанции не съм зареждал от 3-4 години.....
Голфа на колегата е лично негов тестов автомобил, навъртял е 248 000 мили...

Потребителски аватар
tatenceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tatenceto » Нед 06 фев 2011 21:55

ShpizVW написа:По темата..Аз съм си международен шофьор , чист биодизел почти никой не ползва в Германия ,Дания , Швеция , Норвегия./ пиша тия страни за които съм сигурен / Добавен е в нафтата 5-10% на всяка бензиностанция .. До 2015г ще бъде 15-25%....
1. Нафта в нашите бензиностанции няма / всякакви примеси и едва 30-40% нафта с ниско качество...
2. У нас биодизел с добри качества няма / добавки и всякакви растителни и животински мазнини на които глицерина не е премахнат и точно той прецаква горивната система и след определено време мотора. Най вече клапаните...../ имам горчив опит с Мерцедес 2.5 Турбо дизел и Джета 1.6 ТДИ..../
3. Мой колега роден и живее в Англия има рецепта по която си прави естествен биодизел.. / растителна - животинска мазнина се загрява до 60/70 градуса , добавя на 80 литра 30 грама сода каустик ,разбърква сместа и оставя да се утаи 24-36 часа , ползва бистрата течност.../ содата отделя глицерина под формата на утайка....
4. От 11 години кара голф 3 1.9 ТДИ 110 коня само с тази течност и досега е сменял два пъти клапани , всичко друго е ок... Това е най дълго тествания автомобил на естествен биодизел за който аз знам...
ПС : Ползвам рецептата от 5 години и нямам никакви проблеми с колите, нафта от нашите бензиностанции не съм зареждал от 3-4 години.....

Аз мога да добавя към написаното следното.Мой комшия прави био по подобен начин но му слага още нещо докато изравни киселинноста.Проверява я с лакмус.Кара си колите почти целогодишно и няма проблем с течове и други.Има мерцедес Ц-класа,Рено-Лагуна,Волво-40,Бус Т-4,и си кара без проблем.Само в най-големите студове го меша 50-50.А с глицерина който отделя си мие ръцете.В интерес на истината добре мие много замърсени ръце.

sahmedov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sahmedov » Сря 09 фев 2011 11:42

Колеги , иамам Голф 3 1.9 Д 1Y двигателя, карам го от близо година на отработено олио (от фритюрници и тигани от ресторанти от чисто рафинирано сланчогледово олио) през лятото като го меша 1:1 с нафта а зимата само на нафта. Отработеното олио : прецеждам го през няколко ката памучни парцали (на 3 цедки :1-вата 1кат, 2рата 2 ката , 3-тата 3 ката и накрая през цедка за кафеварка) излиза бистро със тъмно червен цвят. като го оставям да се отаи за 1 седмица и на дъното остава на 10л се отаява около 1-2 см оттайка, измуквам с маркуч на принципа на скачените съдове чистото олио, и него го сипвам в резервоара 1:1 с нафтата,и слагам добавка Кастрол ТДА двойно от предписаното на литър. през лятото когато го сипвам не използвам система за подгряване но сега мился да си направя в една туба да вкарам една медна серпентина и по нея да пусна антифриза та да се загрява до около 75-80 градуса олиото и да свържа помпата кам тубата но нямам превключвател за маркучите м/у резервоара и тубата с олиото. искам да карам колата си с олио в съотнощение 1:5 нафта олио и за целта
имам следните въпроси ако може накой да ми помогне:

1- двидателя 1.9Д -1Y можели да се кара на олио
2-помпата ми е бош тя става ли, ще удържи ли на напъна :) ?
3- някакави деи имате ли как може да се направи, или да се купи превключватела за маркучите за олио и нафта, но да не е много скъпо? "що с пари всеки може" ?
4- четох някаде че глицеринът в олиото нещо е вредял, и се е премахвал със сода каустик като глицерина се отаявал, точно колко се слагасода каустик на 10л и колко време се чака да се отаи ?
5- каква добавка да слагам на олиото

kunev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kunev » Вто 15 фев 2011 16:50

Здравейте, ако някой знае място в софия, от където мога да заредя биодизел ще го помоля да напише адреса.
Благодаря предварително.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Вто 15 фев 2011 17:55

kunev написа:Здравейте, ако някой знае място в софия, от където мога да заредя биодизел ще го помоля да напише адреса.
Благодаря предварително.

Нямам си на идея къде, но съм сигурен, че след време ще съжаляваш ако го направиш.

kunev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kunev » Сря 16 фев 2011 18:36

Zinoto написа:
kunev написа:

Нямам си на идея къде, но съм сигурен, че след време ще съжаляваш ако го направиш.

Колега аз карам на биодизел от 40к км. и при мен колата се държи по един и същ начин, както на дизел така и на биодизел.
Не искам да убеждавам никого, че биодизела е перфектното гориво, но аз съм си доволен и затова си карам така :wink: .
Благодаря все пак за предупреждението :beer .

Потребителски аватар
lenovec
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот lenovec » Пет 07 окт 2011 16:49

nix написа:Ето и превода. Извинявам се ако има някои грешки. Количествата на материалите са точни - гаранирам ;)

Това е най-лесният и "дурако-устойчив" метод за направата на малки количества биодизел вкъщи. Единствените "по-специални" добавки които са необходими са термометър до 150 градуса, мерителен съд за да измерите точно количество натриева основа (NaOH) или т.нар. сода каустик и нещо в което да отмерите 250 ml метанол и 1L растителна мазнина.

Внимание!

Ще работите с опасни химикали! Трябва да сте много внимателни!
Метанолът е лесно запалим и може да се абсорбира през кожата или да се вдиша. СИЛНО ОТРОВЕН! Внимавайте да не вдишате парите му.
Натриевата основа може да предизвика изгаряния по кожата! трябва да сте с дълги ръкави, панталони и затворени обувки.
Винаги имайте течаща вода наблизо за да се измиете бързо ако стане злополука. Носете ръкавици, предпазни очила.

Метанола завира при температура 65 градуса целзии, затова мазнината трябва да е под 60 градуса.

Метанола и натриевата основа може да си набавите от фирмите за химически реагенти. Има няколко в София.

Необходими инструменти:

1. 1 бр. 2 литрова бутилка от кола, фанта,спрайт, пепси, миринда .....
2. 1 бр. - термометър до 120-150 градуса (продава се пак във фирмите за химикали и химищески принадлежности)
3. Мерителен съд или точна везна за да отмерите точно натриевата основа
4. Мерителен съд за течности , за отмерване на 250 мл метанол
5. купичка (стъклена или керамична) за смесване на метанола с натриевата основа.
6. фуния

Необходими материали:
1 л мазнина - олио чисто или използвано
250 мл метанол
около 10 грама натриева основа - NaOH - известна като сода каустик

Приготвяне:
-Мазнината
Ако имате изполвано олио като суровина, загрейте го до 120 градуса за да се изпари всичката вода която е поело при пърженето. Олиото ще пръска и цвърчи докато не се изпари водата. След като спре и се упокои го оставете да се охлади.
Ако използвате чисто неизползвано олио, само го загрейте до 55 градуса.
-Метаоксид
ВНИМАНИЕ! отровно, внимавайте да не го вдишате.
Ако използвате чисто олио, ще са необходими около 4гр. NaOH. Ако олиото е старо опитайте с 6-7 грама, или най точно трябва да се използва метода титриране, за определяне на точното количество.
(Автора използва 6 гр. при направата от най ралзични мазнини и винаги се получвало - бел.пр.)
Натриевата основа и метанола не се смесват много лесно, затова ви трябва търпение.
Не помирисвайте парите в никакъв случай! Смесвайте ги на открито!
За по бързо смесване започнете с малко количество метанол със стайна температура. ( не топъл) По време на смесването се отделя голямо количество ТОПЛИНА! Бъдете внимателни! . температурата на сместа ще се покачи много бързо. Реакцията е силно екзотермична. Това е нормално. бъркайте докато натриевата основа се разтвори напълно. Разтварянето ще отнеме около 10 минути. След като се разтвори налъпно долейте остатъка от метанола до 250 мл.
-БИОДИЗЕЛ
След като температурата на загрятото олио падне под 60 градуса, използвайте фуния и го налейте в двулитровата бутилка. След това налейте вътре току що направената смес от метанол и натриева основа.Затворете плътно бутилката и клатете бутилката интензивно в продължение на 10 секунди. Тази реакция не е опасна и не отделя топлина или газове.
Сега оставете бутилката на масата и наблюдавайте как цвета се променя от светло бозаво към тъмно кафяво.След около 10 минути получилия се съпътстващ реакцията глицерин ще започне да се утаява на дъното. Убедете се че има ясно очертана граница между глицерола и биодизела. Тя бавно че се очертава.
След около час по голямата част от глицерола ще се отделила. Този процес се нарича сепарация.
Вече имате бутилка с чист светъл биодизел стоящ върху тъмен глицерол. Биодизела ще е мътен първоначално. Ще отнеме около ден-два за да се избистри. Обикновено глицерола е същото или малко повече от количеството метанол изполван в началото.

Ами това е рецептата. Сега оства на намерите начин да си отлеете само биодизела. Има камара инфо как се прави инсталация от стар бойлер и подръчни материали (тръби и кранове, една помпа и стари туби)

Аз още не съм пробвал но много скоро ще. :)

Имам възможност да се сдобивам с животински мазнотии, та въпросът ми е след тази серия от химикали накрая има ли опасност така направения биодизел да се залои?

alopoo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alopoo » Съб 15 окт 2011 23:21

ShpizVW написа:По темата..Аз съм си международен шофьор , чист биодизел почти никой не ползва в Германия ,Дания , Швеция , Норвегия./ пиша тия страни за които съм сигурен / Добавен е в нафтата 5-10% на всяка бензиностанция .. До 2015г ще бъде 15-25%....

Колега така и не разбрах как точно глицеринът прецаква двигателя и както ти казваш най-вече клапаните. Мерцедесът какво точно се е скапало. Нз аз до сега си мислих, че освен да се запуши филтъра или някоя дюза по-сериозни проблеми при каране на олио няма?

здравков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот здравков » Пон 21 ное 2011 16:59

Проблема при Биодизела е глицерина ,аз си сипвам от едно приятелче биоетанол(бензин),а за на жена ми взимам Биодизел обаче и двете не са от отработено олио, рапица и тн.Минал съм доста км и мога да кажа ,че колата върви по добре единственият проблем е,че са с по-високи чисал и трябав ад се сипва конвенционално гориво !

Потребителски аватар
fresh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fresh » Чет 22 мар 2012 20:06

Колеги аз карам 1.9 TDI 1Z минал съм 3-4 000 км и върви като луд (само дето мирише) по не мен ми казаха да не се сипва чист на коман реал и помпа дюза защото са им много финни дупките на дюзите и може да стане фал ,аз лично съм доста доволен и продължавам да карам с него ,но да знаете че мотора се тресе повече от колкото с дизел . :)

vas_konti
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vas_konti » Чет 30 авг 2012 15:37

maikomila Прочетох темата и се шашнах колко народни алхимици са се нароили.Всеки,който е имал ядове с биодизел е попадал на менте.Правилно произведения БД е прекрасно гориво превъзхождащо петролния дизел в много отношения.Говоря от опита на производител и консуматор-навъртени над 100 000км. на БД.Ако имата въпроси ще се радвам да помогна.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Чет 30 авг 2012 17:04

vas_konti написа:maikomila Прочетох темата и се шашнах колко народни алхимици са се нароили.Всеки,който е имал ядове с биодизел е попадал на менте.Правилно произведения БД е прекрасно гориво превъзхождащо петролния дизел в много отношения.Говоря от опита на производител и консуматор-навъртени над 100 000км. на БД.Ако имата въпроси ще се радвам да помогна.

Става ли за по съвременните мотори?ДЦИ,ЦДИ,ХДИ.

vas_konti
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vas_konti » Чет 30 авг 2012 18:04

Зареждам един Нисан Алмера 2.2 DCI 2004год. и засега не е мръднал.За CDI и HDI не мога да кажа,не съм зареждал.Знам за S 320 карат го с БД,имат фурна и вземат БД.

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Пон 03 сеп 2012 9:22

vas_konti написа:Зареждам един Нисан Алмера 2.2 DCI 2004год. и засега не е мръднал.За CDI и HDI не мога да кажа,не съм зареждал.Знам за S 320 карат го с БД,имат фурна и вземат БД.

Оффтопик-въпрос:
Че къде бе колега около Асеновград има такъв търговец/производител за когото си толкова сигурен и гарантираш? Уж региона го знам, ама толкова "надежден" доставчик не познавам... къде това ?..или малко реклама се каним да си направим ? mhihi

vas_konti
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vas_konti » Пон 03 сеп 2012 10:45

juve написа:
vas_konti написа:Зареждам един Нисан Алмера 2.2 DCI 2004год. и засега не е мръднал.За CDI и HDI не мога да кажа,не съм зареждал.Знам за S 320 карат го с БД,имат фурна и вземат БД.

Оффтопик-въпрос:
Че къде бе колега около Асеновград има такъв търговец/производител за когото си толкова сигурен и гарантираш? Уж региона го знам, ама толкова "надежден" доставчик не познавам... къде това ?..или малко реклама се каним да си направим ? mhihi

Оффтопик отговор:
Колега,БД го правя аз,правя малки количества 2-3 тона на месец,правя го по правилата,с титруване,с неутрализация,с промиване,с изсушаване.Реклама не си правя,защото не продавам а работя 50/50,носиш 100 литра мазнина(палмова,фритюрна,мас,олио) и получаваш 50литра БД.Доставят ми от морето,от София,от Казанлък,от Пловдив.

Върни се в “Дизелови агрегати”