Ползвал съм Marelli, по-предишния ми акумулатор беше такъв, имам само положителни впечатления. Сега ползвам Exide, също съм доволен. При избор правя компромис между няколко фактора: добра марка (каквото и да значи), максимален капацитет на акумулатора който би се събрал на мястото си и цена, която бих могъл да си позволя.
До минус 20-25 става, зор но пали. Без добавка на дизела- стягай добре чепиците и давай ....
Кой акумулатор е по-добър за дизел
- stefarata
- Автомобил: Ford S Max MK1
- Двигател: TDCI
Re: Кой акумулатор е по-добър за дизел
За мен акумулаторът е важен, но не единствено важен за паленето на дизела. За сравнение- предната ми кола polo 1.9 sdi палеше и на -20 градуса както лятно време, без грам разлика. Акумулаторът беше 3-годишен 64 амперчаса. Сега съм с рено сценик пак дизел и не пали както трябва при първо палене на по-студено. Акумулатора е 90 амперчаса. Струва ми се, че взема въздух в нафтата отнякъде, ама не ми се занимава да я гледам. Въртя една идея по-дълго и пак паля. Но това е сега, на 4-5 градуса сутрин. Не ми се мисли какво ще е при -20.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
На дръглив умрял кон и 2 коша слама да му сложиш в яслата, и 2 кофи ечемик, а после и един "стартер" като за брулене на орехи да ползваш, пак толкова ще запали.
Не е само акумулатора, това никой не го оспорва, просто има теми за ГНП, за бутала, за клапани и т.н., а тази е за акумулатори. ...
Ако е въпроса, сложи 64Ач и на реното.
ПП сетих за Сценик че имат една особенност с едни шпонки на коляновия или разпределителния, или и на двата вала. Когато се разбият, преди момента на близка среща бутало-клапан има проблеми с центровката. От един приятел със Сценик го знам. Те са със същата ГНП като моята, самият мотор е също 90 кс.
Не е само акумулатора, това никой не го оспорва, просто има теми за ГНП, за бутала, за клапани и т.н., а тази е за акумулатори. ...
Ако е въпроса, сложи 64Ач и на реното.
ПП сетих за Сценик че имат една особенност с едни шпонки на коляновия или разпределителния, или и на двата вала. Когато се разбият, преди момента на близка среща бутало-клапан има проблеми с центровката. От един приятел със Сценик го знам. Те са със същата ГНП като моята, самият мотор е също 90 кс.
- Водния дух1
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
Айде да не почваме сега спор междуVW и Рено ,че ще стане една...
- milmar
Дано, този колега със Сценика оцени по-задълбочено написаното от мен. Много далеко съм от детинските закачки относно марките коли. Още по-добре ако греша и проблемът му е елементарен...
- stefarata
- Автомобил: Ford S Max MK1
- Двигател: TDCI
Колега milmar, дали ми е дръглив коня или не трудно ще ми кажеш ако не си гадател някакъв.
По темата: в момента има хубави промоции на акумулатори Bosh в големите търговски вериги.
По темата: в момента има хубави промоции на акумулатори Bosh в големите търговски вериги.
- milmar
О-о, очевидно няма смисъл. Казах дръглив кон за коя да е кола, която не е наред, за моята, или която и да е.... За такава кола никакъв акумулатор не може да я запали. Не следиш темата, върни няколко мнения назад и ще разбереш за какво пиша.
Хайде извинете за присъствието ми в темата, за кой ли път съжалявам за участието си ...........
Хайде извинете за присъствието ми в темата, за кой ли път съжалявам за участието си ...........
- the_red_camel
- Автомобил: Skoda Roomster 1.6 16V 105hp
- Двигател: BTS
Колеги какви са впечатленията ви за акумулаторите от Евро07, ZXZ-Серия MAXIMA , Hankook(те пък от кога правят акумулатори и Banner-за тях знам, че са топ класа 

-
- Автомобил: VW Golf 5
- Двигател: 1.9 TDI 2007
Аз сега съм с един Schneider Electric. Купих 74 ампера миналата година - мисля, че това е и максимума, който се събира в колата или близо до максимума. Като цяло обикновенно гледам да взема среден клас акумулатори, но повече ампери, че поне като вземе да умира, да има някво време преди да прави мизерии
А и спасява за повече време ако зарежеш колата с пуснати фарове 

- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Масово се бъркат понятията амперчас и стартов ток/ампери. И често има зависимост от трайност/дълговечност при акумулатори с висок стартов ток спрямо акумулатори с нисък стартов ток ( това при едни и същи Ач разбира се ). Тези с нисък често "устискват" повече. Причината: различният начин на изработка на плочите . Отделно и количеството "мат'риял" за изработката им
Колегата Мунс ненапразно спомена в една сходна тема :
Има защо да е така
Колегата Мунс ненапразно спомена в една сходна тема :
muns61 написа:Акумулатор се купува с кантар. Ако си избрал 60А/ч, мериш теглото на всички предлагани и вземаш най-тежкия.
Изпробвано многократно.
Има защо да е така

-
- Автомобил:
- Двигател:
Така е, но новите и особено марковите са с високи ампери стартов ток. Технологиите и качеството на изработка са други. Факт е, че повечето известни марки издържат повече от Монбат и прочие с по-малък стартов ток. Почти всички марки акумулатори си имат каталог с препоръчван размер според марката и модела на автомобила. Марковите с висок стартов ток масово препоръчват по-малко Ач, а стартовия ток е повече от достатъчен и при едните и при другите. Сегашните 63 Ач имат стартов ток като 74Ач от моделите преди 10 години. В този ред на мисли да повторя моята теза, защо препоръчваните акумулатори по каталог от марковите издържат повече от тези с повече материал и по-малък стартов ток, но с по-ниско качество на изработка: Защото масово се кара на къси разстояния градско с много консуматори, особено през зимата. Ако се случи 1 седмица да не излезеш извън града в малък град и палиш и гасиш често,събота и неделя колата стои, защото си почивка примерно и акумулатора натрупва кристали оловен сулфит, които следващата седмица ако също нямаш каране извън града стават все по-големи и трудно обратими. В такъв случай капацитета на големия акумулатор пада в по-голяма степен от на малкия, който по-бързо преобразува кристалите оловен сулфит и при каране на късо разстояние успява да възстанови капацитета си по-лесно.
Преди 3 години след дълго проучване си поръчах по интернет акумулатор Topla Top 75. Като върнах старият ми стъпи на 125 лв. Засега никакви проблеми.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Поради невъзможност, да ми бъде доставен до утре ( петък ) акумулатор Варта тип АГМ 80Ач, на цена 273лв ( липса на наличност в него момент) , се примирих и купих какъвто имаха в него момент наличен: Варта SILVER DYNAMIC 85Ah 800A. Цената му: 212лв, с връщане на стар. Ще видим колко ще изкара.
- Xaxy
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: AFN 1.9 TDI 110
От къде ги взимате толкоз,скъпи акумулатори.... Днес гледах същата Варта Silver Dynamic 85 ah 800a ,ако върнеш стария акумулатор цената стъпваше на 190 леа....
За Бош акумулаторите още ли важи гаранцията, само след като е монтиран в сервиз?
Върни се в “Дизелови агрегати”