Здравейте колеги.
Понеже се занимавам с автомобили и често имам контакт с дизелджии и съм си говорил с тях ми прави впечатление че всичките са много против двутактовото масло в нафтата.Някой ми казват че прави отлагания по елементите в помпата друг каза че разяжда гумени уплътнения по помпите и т.н. Аз слагам двутактово масло,случайност или не и моята помпа се поразтече но аз го отдавам на това че гарнитурите са вече стари може би и оригиналните от завода.На какво мнение сте вие?

Сипвате ли масло в нафтата ?
-
- Автомобил: Polo 6C
- Двигател: DAJA
Re: Сипвате ли масло в нафтата ?
Нали ако двутактовото масло разяжда гумени уплътнения - всички двутактови мотори ще станат на лейки след няколко хиляди километра..
- venll-vr
- Автомобил:
- Двигател:
Сложих 2Т на INSA,но не виждам никаква разлика в работата на мотора
- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
Оня ден и аз налях малко масълце от това червеното за "Щил". сложих 60 мл. на 15 литра нафта. Да си призная очаквах нещо да се случи (в положителен план разбира се), като например да скочи с 20 коня тягата, да гори с 2-3 литра на 100 км. по-малко нафта (
) и други подобни глупости, но се оказа, че ефекта видимо е НИКАКЪВ. Тогава вечерта си сипах една ракия и почнах да разсъждавам. Стигнах до извода, че сипването на тази т.нар. "добавка" е по-скоро с превантивна цел, а не да ти поправи колата, ако е нещо повредена. Слагайте масло за Ваше спокойствие. Не вярвам да вреди по някакъв начин, но не прави и чудеса
. Слагал съм къде-къде по-агресивни добавки (например на "Лики Моли" за почистване на дизелови дюзи) и там разликата е едвам доловима.

-
- Автомобил:
- Двигател:
сипването на тази т.нар. "добавка" е по-скоро с превантивна цел
От какво по-точно да предпази дигателя, че не се сещам :)))
Американците имат един израз, snake oil

- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
Ами на 23 страница от темата, колегата Само Печка е качил цитат от една статия. Понеже ще ми бъде трудно да я преразкажа, отдели няколко минути да я прочетеш и тогава ще разбереш и аз какво съм искал да кажа с това "Превантивно". 

Последна промяна от gr_kanev на Сря 05 мар 2014 20:14, променено общо 1 път.
Причина: Не е нужно да цитираш изцяло предходното мнение - освен бутон "Цитирай", има и бутон "Нов отговор" - използвай го !
Причина: Не е нужно да цитираш изцяло предходното мнение - освен бутон "Цитирай", има и бутон "Нов отговор" - използвай го !
- tremendous
- Автомобил: Passat
- Двигател: AAZ
Потвърждавам ефекта ''протичане на помпата от 2Т масло''.
Аз сложих 10мл на 1 л което си е почти нищо - да , двигателят работи по-тихо , НО пъргавината се влоши доста , вдигна се разхода, а от болта за цикловата порция започна да капе нафта. От тоя експеримент нищо хубаво не видях. Вече 2 месеца от тогава и нищо от никъде не е капало. Повече масло в нафтата- не!

Аз сложих 10мл на 1 л което си е почти нищо - да , двигателят работи по-тихо , НО пъргавината се влоши доста , вдигна се разхода, а от болта за цикловата порция започна да капе нафта. От тоя експеримент нищо хубаво не видях. Вече 2 месеца от тогава и нищо от никъде не е капало. Повече масло в нафтата- не!
- actros1846
- Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
- Двигател: AFN 1999
Само дето това масло дето го сипвате не изгаря, а си полепва доволно на всякъде. За това никога няма да направя тази глупост да си сипя двутактово масло в нафтата. 

- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
tremendous написа:Потвърждавам ефекта ''протичане на помпата от 2Т масло''.![]()
Другаде е проблема ти , казвам ти го като човек карал AAZ-та си не със добавено масло в нафтата , а с добавена нафта в маслото ( и не само с масло , ами и с олио ) ! И да, на тръгнала да тече помпа , се разтича по-бързо с добавеното масло , защото самото масло има чистещ ефект .След смяна на уплътнения , го няма този проблем . А за пъргавината на мотора дето се е влошила , може да си заложа "набора", че не е проблема в добавеното масло

Ако се слага в количества описани във темата , не може да се случи това , което го пишеш . И преди да ми отговориш , имам и две коли с АФН мотор , не съм спирал да им слагам масло в нафтата. Аз не описвам и един негатив от цялата работа , ти - не изгаряло добре ?! Сами си го провери , сложи по сто мл нафта в две консервени кутии и в едната капни един мл масло , запали ги гледай коя по-бързо ще изгори нафтата .actros1846 написа:Само дето това масло дето го сипвате не изгаря, а си полепва доволно на всякъде
- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
Колегата samo pechka е абсолютно прав!
Моя АХФ е на 290 000 км. и му сипвам поне два пъти годишно 0.5л масло на 25-35л. нафта.Доволен съм от работата на мотора,разлика има още от първият път.
Моя АХФ е на 290 000 км. и му сипвам поне два пъти годишно 0.5л масло на 25-35л. нафта.Доволен съм от работата на мотора,разлика има още от първият път.

- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI
От 2 години не съм спирал на помпа-дюза.
Само Repsol-че 2Т
..и чат пат TDA Castrol без Repsol...
Само Repsol-че 2Т
..и чат пат TDA Castrol без Repsol...

-
- Автомобил: VW CADDY Ecofuel 08g
- Двигател: BSX
actros1846 написа:Само дето това масло дето го сипвате не изгаря, а си полепва доволно на всякъде. За това никога няма да направя тази глупост да си сипя двутактово масло в нафтата.
....интересна гледна точка.Къде ли "полепва" това масло

lz2aii написа:Ами на 23 страница от темата, колегата Само Печка е качил цитат от една статия. Понеже ще ми бъде трудно да я преразкажа, отдели няколко минути да я прочетеш и тогава ще разбереш и аз какво съм искал да кажа с това "Превантивно".
Изчерпателно и точно

- goro21
- Автомобил: Oktavia 1_9 TDi ALH
- Двигател: Polo 9n
То е ясно че ще има ефект за по добрата и тиха работа, но на ТДИ с променлива геометрия дали няма да почне да запича геометрията, или е по добре да се слага бездимно масло спецификация " FC" (което може би изгаря по добре_
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
То мисля, че е тръдно да се намери 2Т масло, което да не е бездимно. Аз на моя AAZ му сипвах на всяко зареждане 250ml на един резервоар, колата работeше безупречно и си пълнеше оборотомера на 5-та. Минал съм 45'000км така и нито помпа, нито дюзи се обадиха.
Последна промяна от radi_nrj на Чет 20 мар 2014 21:51, променено общо 1 път.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Доколкото знам вс. 2Т масла са с ниско пепелно съдържание .Някои от тях с много ниско. Към колегата, дето пита как се отразявана на пром геометрия ( където я има ) - никакви притеснения 

Върни се в “Дизелови агрегати”