Сипвате ли масло в нафтата ?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
hip-hopotam
Автомобил:
Двигател:

Re: Сипвате ли масло в нафтата ?

Мнениеот hip-hopotam » Пон 03 мар 2014 22:39

Здравейте колеги.
Понеже се занимавам с автомобили и често имам контакт с дизелджии и съм си говорил с тях ми прави впечатление че всичките са много против двутактовото масло в нафтата.Някой ми казват че прави отлагания по елементите в помпата друг каза че разяжда гумени уплътнения по помпите и т.н. Аз слагам двутактово масло,случайност или не и моята помпа се поразтече но аз го отдавам на това че гарнитурите са вече стари може би и оригиналните от завода.На какво мнение сте вие?

StrEagle
Автомобил: Polo 6C
Двигател: DAJA

Мнениеот StrEagle » Вто 04 мар 2014 2:31

Нали ако двутактовото масло разяжда гумени уплътнения - всички двутактови мотори ще станат на лейки след няколко хиляди километра..

Потребителски аватар
venll-vr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот venll-vr » Вто 04 мар 2014 8:03

Сложих 2Т на INSA,но не виждам никаква разлика в работата на мотора

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Вто 04 мар 2014 15:31

Оня ден и аз налях малко масълце от това червеното за "Щил". сложих 60 мл. на 15 литра нафта. Да си призная очаквах нещо да се случи (в положителен план разбира се), като например да скочи с 20 коня тягата, да гори с 2-3 литра на 100 км. по-малко нафта ( :mhihi ) и други подобни глупости, но се оказа, че ефекта видимо е НИКАКЪВ. Тогава вечерта си сипах една ракия и почнах да разсъждавам. Стигнах до извода, че сипването на тази т.нар. "добавка" е по-скоро с превантивна цел, а не да ти поправи колата, ако е нещо повредена. Слагайте масло за Ваше спокойствие. Не вярвам да вреди по някакъв начин, но не прави и чудеса :th_up . Слагал съм къде-къде по-агресивни добавки (например на "Лики Моли" за почистване на дизелови дюзи) и там разликата е едвам доловима.

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Сря 05 мар 2014 11:08

сипването на тази т.нар. "добавка" е по-скоро с превантивна цел

От какво по-точно да предпази дигателя, че не се сещам :)))
Американците имат един израз, snake oil :mrgreen

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Сря 05 мар 2014 15:12

Ами на 23 страница от темата, колегата Само Печка е качил цитат от една статия. Понеже ще ми бъде трудно да я преразкажа, отдели няколко минути да я прочетеш и тогава ще разбереш и аз какво съм искал да кажа с това "Превантивно". :th_up

Последна промяна от gr_kanev на Сря 05 мар 2014 20:14, променено общо 1 път.
Причина: Не е нужно да цитираш изцяло предходното мнение - освен бутон "Цитирай", има и бутон "Нов отговор" - използвай го !

Потребителски аватар
tremendous
Автомобил: Passat
Двигател: AAZ

Мнениеот tremendous » Сря 05 мар 2014 22:24

Потвърждавам ефекта ''протичане на помпата от 2Т масло''. :thumb_down
Аз сложих 10мл на 1 л което си е почти нищо - да , двигателят работи по-тихо , НО пъргавината се влоши доста , вдигна се разхода, а от болта за цикловата порция започна да капе нафта. От тоя експеримент нищо хубаво не видях. Вече 2 месеца от тогава и нищо от никъде не е капало. Повече масло в нафтата- не!

Потребителски аватар
actros1846
Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
Двигател: AFN 1999

Мнениеот actros1846 » Сря 05 мар 2014 22:29

Само дето това масло дето го сипвате не изгаря, а си полепва доволно на всякъде. За това никога няма да направя тази глупост да си сипя двутактово масло в нафтата. :thumb_down

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 05 мар 2014 22:54

tremendous написа:Потвърждавам ефекта ''протичане на помпата от 2Т масло''. :thumb_down
Аз сложих 10мл на 1 л което си е почти нищо - да , двигателят работи по-тихо , НО пъргавината се влоши доста , вдигна се разхода, а от болта за цикловата порция започна да капе нафта. От тоя експеримент нищо хубаво не видях. Вече 2 месеца от тогава и нищо от никъде не е капало. Повече масло в нафтата- не!

Другаде е проблема ти , казвам ти го като човек карал AAZ-та си не със добавено масло в нафтата , а с добавена нафта в маслото ( и не само с масло , ами и с олио ) ! И да, на тръгнала да тече помпа , се разтича по-бързо с добавеното масло , защото самото масло има чистещ ефект .След смяна на уплътнения , го няма този проблем . А за пъргавината на мотора дето се е влошила , може да си заложа "набора", че не е проблема в добавеното масло :exclaim Ще е проблем и то забележи-малко , ако маслото ти е 5 литра към 5 литра нафта , това за предкамерни дизели като цяло. Въобще не говорим за грамове тука . А за теча ти, често проблема се крие във прекалено високо налягане в ГНП , провери си дали клапанчето на изх.нафта не е позапушено .
actros1846 написа:Само дето това масло дето го сипвате не изгаря, а си полепва доволно на всякъде
Ако се слага в количества описани във темата , не може да се случи това , което го пишеш . И преди да ми отговориш , имам и две коли с АФН мотор , не съм спирал да им слагам масло в нафтата. Аз не описвам и един негатив от цялата работа , ти - не изгаряло добре ?! Сами си го провери , сложи по сто мл нафта в две консервени кутии и в едната капни един мл масло , запали ги гледай коя по-бързо ще изгори нафтата .

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Сря 05 мар 2014 23:32

Колегата samo pechka е абсолютно прав!
Моя АХФ е на 290 000 км. и му сипвам поне два пъти годишно 0.5л масло на 25-35л. нафта.Доволен съм от работата на мотора,разлика има още от първият път. :th_up

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Чет 06 мар 2014 7:33

От 2 години не съм спирал на помпа-дюза.
Само Repsol-че 2Т
..и чат пат TDA Castrol без Repsol... :smile

caby
Автомобил: VW CADDY Ecofuel 08g
Двигател: BSX

Мнениеот caby » Чет 06 мар 2014 10:23

actros1846 написа:Само дето това масло дето го сипвате не изгаря, а си полепва доволно на всякъде. За това никога няма да направя тази глупост да си сипя двутактово масло в нафтата. :thumb_down

....интересна гледна точка.Къде ли "полепва" това масло :question .Колегата да не кара с лепило вместо с нафта :banghead . Аз оставам :stumm :stumm :stumm и продължавам да си :banghead къде полепва маслото.

lz2aii написа:Ами на 23 страница от темата, колегата Само Печка е качил цитат от една статия. Понеже ще ми бъде трудно да я преразкажа, отдели няколко минути да я прочетеш и тогава ще разбереш и аз какво съм искал да кажа с това "Превантивно". :th_up

Изчерпателно и точно :exclaim

Потребителски аватар
goro21
Автомобил: Oktavia 1_9 TDi ALH
Двигател: Polo 9n

Мнениеот goro21 » Чет 20 мар 2014 14:15

То е ясно че ще има ефект за по добрата и тиха работа, но на ТДИ с променлива геометрия дали няма да почне да запича геометрията, или е по добре да се слага бездимно масло спецификация " FC" (което може би изгаря по добре_

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 20 мар 2014 14:50

То мисля, че е тръдно да се намери 2Т масло, което да не е бездимно. Аз на моя AAZ му сипвах на всяко зареждане 250ml на един резервоар, колата работeше безупречно и си пълнеше оборотомера на 5-та. Минал съм 45'000км така и нито помпа, нито дюзи се обадиха.

Последна промяна от radi_nrj на Чет 20 мар 2014 21:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 20 мар 2014 14:56

Доколкото знам вс. 2Т масла са с ниско пепелно съдържание .Някои от тях с много ниско. Към колегата, дето пита как се отразявана на пром геометрия ( където я има ) - никакви притеснения :th_up

Върни се в “Дизелови агрегати”