С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот dobrin » Сря 12 фев 2020 15:44

Транспортът как ти се връзва? Срокът за доставка какъв е? Филтрите пак ли от Германия ги купуваш?

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 12 фев 2020 16:55

Често с лична кола при някое ходене , ако не аз, винаги имам опция обади се на приятел :) . Харчим от 30-ина до към 40литра на година в семейството ни . Има и друг вариант, ще го изпробвам скоро. За количества ще си струва.
Филтри рядко взимам от немско, намирам ги и у нас на добра цена тези които ме интересуват , т,е, специално тях няма много смисъл. Това за маслените разбира се.

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Сря 12 фев 2020 20:44

samo_pechka написа:
Намерил съм възможност и си взимам маслата от Германия. Вече ако нещо "закъсам", намирам и в Бг, но избягвам да си купувам кастрол , гледам примерно на равеньол .
Последните години карам предимно с Кастрол или Шел . И двете марки си ги търся отвън, къде от страх, къде заради цени . Шел при нас е на еб@ти цените , няма как да се ръсна двойно за едно и също.

Аз съм по същия начин и имам същия начин на мислене. От години не съм купувал масло от България. Нямам и намерение да го правя. Транспортът през моя доставчик е фрий до България, а от София ми ги взима приятел и ми ги носи в Плевен. Ако не - Еконт е вариант и пак излиза по-евтино от колкото в България.

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Автомобил: ID7 Pro Tourer
Двигател: APP550
Контакти:

Мнениеот netizen » Сря 12 фев 2020 20:54

Моите 2ст. по темата с Motul.
Впечатленията са ми малко от преди години относно дизели, но имам 100-тина хил. км с Motul Specific 5W40 и нямах абсолютно никакви забележки. До ден днешен тая кола се кара със същото масло и доколкото зная също без проблеми. Става дума за A6 C5 1.9TDI-PD . В момента градската ми кола Toyota Yaris е пак с Motul - също без проблеми...
Подозирам само, че негативните коментари за маслото са свързани с износени двигатели и/или незнаен произход.

Пасатите В7 и В8 вървят с ОЕМ масло.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Сря 12 фев 2020 22:04

Преди около година един от официалните внсители на Motul, беше пуснал някаква промоция и купих 5 туби по 5л Motul 8100 X-clean+ 5W-30.
Маслото беше налято в VW с 1.4TSI, 1.6TDI и 2.0TDI двигатели и в два японски автомобила (бензинов и дизелов), като собствениците си карат автомобилите от нови и всички бяха на под 200 000км. Нито един не остана доволен - по-шумен двигател (около 2 000 - 3 000км след смяната), разход на масло (около 5 000 - 6 000км след смяната) и никой не кара с Motul-а повече от 10 000км. VW се върнаха към Addinol, японците - мисля, че пробваха Mobil 1.

P.S.: От френските масла бих ползвал само Total.

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Чет 13 фев 2020 10:40

Имам към 70К км с Motul Specifik на 1.9 AVF. Оплаквания никакви.
Спрях да го купувам като му вдигнаха чувствително цената и минах след това на Равенол поръчвано от Германия. Също доволен от него.
Последно поръчах VAG масло, на кажи речи двойна цена надолу спрямо тукашните "оригинални".
За вбъдеще ще поръчвам от чужбина. По-добри цени и по-малко фалшиментос.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 13 фев 2020 12:10

Скоро не съм зареждал Мотул, наливал съм преди, сега като чета коментарите и на колеги, значи не съм си въобразявал нещо. Споделял съм и с други колеги на лични ( преди доста време ) Един от тях даже ме "скастри" леко , че не съм му споделил преди. И той го е забелязал като проблем при своя кола. Мотула до около 7 к.км беше добре, после нещо става , но като няма лаборатория да го изпратя отработено масло да видя...само гадаем нали. Дали от стила на каране, дали щото си я понатискам по магистрали , не знам, но с кастрол и шел примерно го няма това. . И почнах да го сменям на макс 7- 7 и половина к,.км , но ми става така супер неизгодно сметката
Преди мотула ползвах масла предимно на кастрол и лики моли , с тях ги нямах тия проблеми
Затова и от няколко години го и спрях , особено като станаха едни издънки и с маслото на моторите ми. Не устискваха на мотоциклети с мазен съединител и въздухари , прегаря ли какво се случва , не знам. Аналогични и дори по-евтини масла се справяха без проблем там.
От 2-3 години съм с Шел ГТЛ масло на всички таратайки вкъщи. Може да е субективно усещането , но съм очарован , дано не го изкофтят в бъдеще. Когато не намеря това което търся, взимам на Кастрол ФСТ , Равеньол и т.н. . Вземал съм и Магнатек, пак си е добро, но в студа ми се случва да се удърви повдигач за кратко на студена кола , после малко порових защо е така, оказа се , че си има обяснение. Затова Магнатек само лято . Пак казвам причината не е , че визкозитета тук в случая , а на особености на самото масло.

Потребителски аватар
Пешо2004
Автомобил: VW Passat Variant 5.5
Двигател: AVF 2004

Мнениеот Пешо2004 » Чет 13 фев 2020 12:18

И аз не съм особено впечатлен от Мотула. Последният път даже от немско го взех. Моята кола си има разни проблеми, но за тракането на повдигачите при студ и похапването на масло след 5500-6000км няма как да си го въобразявам. Мисля да го сменя тази година с COMMA. Тук от директен вносител с малка отстъпка ще дойде и по евтино от Мотула от Германия.

InTerCooLeD
Автомобил: VW Rabbit COOL 1.9TDI AHU
Двигател: AHU 1997

Мнениеот InTerCooLeD » Чет 13 фев 2020 13:41

netizen написа:Моите 2ст. по темата с Motul.
Впечатленията са ми малко от преди години относно дизели, но имам 100-тина хил. км с Motul Specific 5W40 и нямах абсолютно никакви забележки. До ден днешен тая кола се кара със същото масло и доколкото зная също без проблеми. Става дума за A6 C5 1.9TDI-PD . В момента градската ми кола Toyota Yaris е пак с Motul - също без проблеми...
Подозирам само, че негативните коментари за маслото са свързани с износени двигатели и/или незнаен произход.

Пасатите В7 и В8 вървят с ОЕМ масло.

Няма как колите да са износени мотори понеже аз съм си си избирал и едната е на 99 000км .А иначе мотула е взиман от Немско.За справка досега съм пробвал- Кастрол FST,Mobil, AMSOIL,Fuchs,OEM VAG,Ravenol,Yacco, при тях проблеми никакви,а Мотула и при X-clean e X-cess си се прояввяваха

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 13 фев 2020 13:46

Моят опит от има няма 12 лични автомобила за последните 14г., сочи, че читавите мотори не правят разлика между Мотул, Кастрол, Шел, ВАГ и тн. :th_up

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 13 фев 2020 14:15

То въпросът е, че с 'нечитави' мотори разбираш кои масла 'изтъняват' във времето и можеш да си запазиш читавия мотор.
А и 'читав' е разтегливо понятие :icon_lol

Преди 5-6 години спрях с Мотул по горенаписаните съображения и наблюдения над 3 коли, с мотори, които пак станаха 'читави' с други масла.

Предишните години ползвах само Мотул.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Чет 13 фев 2020 15:33

и аз имам подобни наблюдения за мотул при дизела след 6000-7000 к км почва да го гори доливах остатъка 800-900мл и не стигах до 10к км,но иначе работи много тихо и мазно не съм забелязал да тракат повече повдигачтите ,сега съм с бардал при него разхода е минимален,вече към 10 к км ,но някак трака повече с него на бензинката съм с мотул,втора смяна за 10 к км никакъв разход отлична работа, сега ще наливам мотул на дизела,този път е купен от Германия

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 13 фев 2020 16:28

hooligan_sk написа:Моят опит от има няма 12 лични автомобила за последните 14г., сочи, че читавите мотори не правят разлика между Мотул, Кастрол, Шел, ВАГ и тн. :th_up

Значи VAG нямат читав мотор от 10г насам :icon_lol

Потребителски аватар
nikolay_ss
Автомобил: Touareg 7P6
Двигател:

Мнениеот nikolay_ss » Чет 13 фев 2020 16:58

Аз ще правя 3-та смяна на масло с Fuchs и съм доволен.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 13 фев 2020 20:36

Кайзен написа:
hooligan_sk написа:Моят опит от има няма 12 лични автомобила за последните 14г., сочи, че читавите мотори не правят разлика между Мотул, Кастрол, Шел, ВАГ и тн. :th_up

Значи VAG нямат читав мотор от 10г насам :icon_lol

Това е друга тема и не е далеч от истината. :mhihi

Върни се в “Дизелови агрегати”