С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Tedko
Автомобил: VW Jetta 6
Двигател: CAYC 2011

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот Tedko » Пет 03 юли 2020 8:40

Отзиви за Mobil ESP Formula 5W30 - не препоръчвам. След 6-7 хил.км. маслото си губи качествата. Сложил съм на два комън-рейла - 1.6 и 2.0 , и при двата се наблюдава същото - отчетливо по-шумни станаха двигателите. Обикновено сменям на 10 хил.км.

Преди това Castrol Edge 5W30 LL и Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W30. Най-зле от трите е Мобил-а.
Бих ги подредил така:
1. Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W30 - спокойно изкара 11-12 хил., без доливане. Никакви забележки. Перфектно.
2. Castrol Edge 5W30 LL - единствена забележка - наложи се доливане 0.4-0.5l за 10хил.км.
3. Mobil ESP Formula 5W30 - писах по-горе

Не бих повторил Mobil ESP Formula 5W30. Най-доброто досега е Shell-a и ще слагам от него, но пък мога и да продължа с опитите. :biggrin

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 03 юли 2020 16:29

Здравей колега. Последно ли пробва с Мобил маслото? Или поне как е била карана колата? На предимно къси, предимно извънградско/ разстояния ? Всичките масла в еднакъм режим ли са били карани ?
Ако имаш спомен кое как е било , мисля ще мога да внеса малка яснота :)

Tedko

Мнениеот Tedko » Пет 03 юли 2020 17:05

Здравей,
Да, мобил-а е последното. Дори все още двете коли са с него, да видим докога. Кастрол, Шел, Мобил - в такъв ред са карани.

Колите се карат по еднакви маршрути, разстояния, еднакви режими. Няма промяна в това отношение спрямо предходните години.

Градско 30-40%, останалото първокласни пътища и магистрала. Карат се нормално, без "газ до ламарина та".
Затова мисля е показателно това, че на такъв малък пробег вече прави впечатление шума, още повече усилил се след затоплянето последната седмица.

Може маслото да не е това, което трябва да бъде. Купувано е от България, произведено в завода им във Франция.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пет 03 юли 2020 19:22

Ясно :) а как са нещата откъм ДПФ , ЕГР ? Честота на регенерации , ЕГР действащ ? С каква нафта се експлоатира колата ? И д/г общо км на колата ?
П.п. Всъщност те са две колите :redface

Tedko

Мнениеот Tedko » Пет 03 юли 2020 20:20

И на двете dpf и egr са действащи, нормални регенерации, не са чести. Всичко е фабрично, нямат тунинги. Нафта - обикновена, не се слагат никакви добавки. Километри - и двете под малко под 200хил., но на това не може да се вярва. :smile
И двете не са обновявани със софт "дизелгейт".

Ето например, на 1.6 CAYC колко на рядко са регенерациите. Не мисля, че маслото се разрежда от нафта, ако това подозираш. :smile

Screenshot_20190928_223249.jpg

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пет 03 юли 2020 22:25

За жалост няма как да го докажем. Не знам за лаборатория в България в която да може човек да си направи анализ на употребявано масло, съдържание на желязо, алуминий , цветни метали, гориво, сажди , вискозитет и т.н.
Мобил правят едни от най-добрите масла , продават се и под други имена/марка с минимални разлики . Единствено те и Шел са доста напред с ГТЛ разработките ( масло от газ ) .
И след като нямаме къде да си носим маслата за тест, сме малко в "мъгла" кое как е / или е било.
Това дали се разрежда с нафта или не, не искам да съм черноглед, но е доказан "страничен" ефект при новите ФВ дизели с ДПФ Е5 и Е6 . Има го, колкото и да не ни се иска да е така. Честите регенерации са сериозен проблем , съчетан и с масло от клас 5в-30 , + карането на къси разстояния, допълнително скофтят нещата. Използваното гориво също дава отражение. Знаем за "немската" нафта , знаем и за нашенската :), не бих казал, че при нас е калпаво, но е факт по-честата нужда от смяната на горивните филтри при мен ( и не само при мен )
Неприятно ми е и да го призная , но едната кола в семейството ни, я зареждам единствено в една верига бензиностанции при нас.
Докато другите ни ( старо поколение дизели с роторно ГНП ) нямам такива грижи и съмнения . Зареждам си където се сетя.
При теб не са чести регенерациите , това е много добре / добър показател .
Пиша поста и заради другите колеги, не е насочен специално към теб.
Признавам, че съм в недоумение защо така се е получило при теб.
Не ми се иска да си мисля, че Мобила който си купил е нещо .."кръщаван" Не вярвам , но ... остава някакво съмнение нали... .
Освен сега пак да пробваш с Шел-а и да споделиш как са нещата след време.
п.п. и трите посочени масла от теб, са добри масла.

Tedko

Мнениеот Tedko » Съб 04 юли 2020 19:12

Днес точно се навих да експериментирам с MOTUL SPECIFIC VW 504.00/507.00 5W-30 и реших да прочета назад темата и какво да видя - няколко страници назад се коментира същото поведение като Мобил-а - след 6-7хил.км. се разтракват моторите. :mhihi (Мобил и Мотул да не би да имат нещо общо?)
Че даже и по-зле:

Кайзен написа:Преди около година един от официалните внсители на Motul, беше пуснал някаква промоция и купих 5 туби по 5л Motul 8100 X-clean+ 5W-30.
Маслото беше налято в VW с 1.4TSI, 1.6TDI и 2.0TDI двигатели и в два японски автомобила (бензинов и дизелов), като собствениците си карат автомобилите от нови и всички бяха на под 200 000км. Нито един не остана доволен - по-шумен двигател (около 2 000 - 3 000км след смяната), разход на масло (около 5 000 - 6 000км след смяната) и никой не кара с Motul-а повече от 10 000км. VW се върнаха към Addinol, японците - мисля, че пробваха Mobil 1.

P.S.: От френските масла бих ползвал само Total.

Иначе тези бях набелязал, но точка 3 май ще отпадне.

1. Shell Helix Ultra Professional AV-L 5W30
2. Castrol Edge Titanium FST 5W30 LL
3. MOTUL SPECIFIC VW 504.00/507.00 5W-30

И мисля да спра с опитите вече, за CR-моторите за мен остават двете марки - Castrol Edge и Shell Helix Ultra.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Съб 04 юли 2020 21:20

Не зная защо се ограничаваш само с тези масла. Избора на добри масла с VW 50700 е голям:
FUCHS TITAN GT1 PRO C-3 SAE 5W-30
TOTAL QUARTZ INEO LONG LIFE SAE 5W-30
ROWE HIGHTEC MULTI SYNT DPF 5W-30
ADDINOL Giga Light MV 0530

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Нед 05 юли 2020 20:52

Мхм, така е. Масла има хубави. Не е задължително и да са скъпи, за да са хубави .
Последните години рязко спрях да си взимам масла от България. Почнах предимно от Германия да си ги търся. Къде от доказани търговци, къде от представители на фирмата.
Tedko написа:Днес точно се навих да експериментирам с MOTUL....

Преди ползвах Мотул по мотоциклетите си . Различни , но предимно Мотул. Спрях го от години и доста преди да чуя , че някой е имал проблеми с него. Тракаха ми касетата и скоростите безобразно в жегата, отделно кофти съединител. После и други изреваха. Там мотула си остана само едно име.
Ползвах и по коли. И там го спрях, ще си запазя мнението защо . Може и да съм се изпуснал тук там из форума, не помня вече.
Последно време предимно на Шел 5в40 ГТЛ масло . От него съм много доволен , дано и занапред да е така. Ще се задържа на него за по-старите си коли.
За мотул не знам, но защо не си купиш Мобил-а с който не си бил доволен, но този път от доказан продавач/представител ?

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 05 юли 2020 23:59

На роторно TDI, дълго време карах някога с това https://shop.liqui-moly.de/synthoil-hig ... -40-3.html
Много бях доволен.

InTerCooLeD
Автомобил: VW Rabbit COOL 1.9TDI AHU
Двигател: AHU 1997

Мнениеот InTerCooLeD » Пон 06 юли 2020 5:11

Вчера забелязах,че Чавдар приключва дейноста си с ATO24 и в този ред на мисли,се чудя откъде вече ще се пазарува ОРИГИНАЛНО и КАЧЕСТВЕННО масло?!Колеги споделете,че ножа е дървен.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пон 06 юли 2020 10:33

Има два основни варианта : или ползвате куриер до БГ , или се събирате няколко приятели/колеги , правите обща поръчка за над 200 евро и ви идва без пари стоката до даден адрес. Отстъпките си ги ползвате разбира се. Под 200 евро стока, има 21 евро транспорт. Затова при по-малки суми някой куриер до Бг от типа на Габко или други.
cecoa1 написа:На роторно TDI, дълго време карах някога с това https://shop.liqui-moly.de/synthoil-hig ... -40-3.html
Много бях доволен.

Ползвал съм го на ААЗ и един-два пъти на тди , но и навремето малко дебело идваше с цената му, затова търсех кога е на промо по 32-35 евро голямата туба.
Или се гледа за Мегуин какво има ( фирмата вече е производителят на ЛМ маслата , имат минимални до някой път и никакви разлики . Рабира се и по вид масло ) . Често под Мегуин има по-добри цени за буквално същото масло. Примерно горното масло под Мегуин megol Motorenoel Super Leichtlauf SAE 5W-40 . Отваряйте даташийта им на двете и ще видите как едно и също масло под две имена се продава на две различни цени . Вероятно е да има някаква разлика, не споря, но е мноого малка . Виж обаче за цената... често си струва да се видят и двете :)
http://pim.meguin.de/pidoc/P002068/4808 ... 2.0-de.pdf
https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000339 ... 5.0-de.pdf

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Пон 06 юли 2020 11:07

Да, Мегуин са собственост на Лики Моли от 2006г, а пък от около 2-3 години и двете са в състава на концерна Вюрт.
Чел съм, че Мегуин имат същата пълна синтетика, но не съм я пробвал, просто вече нямам роторно TDI. А и при моето каране, смяната беше един-два пъти годишно, та разликата в цената не ми беше от значение. Откакто не се грижа аз за тези коли(но са още в семейството), ползват Fuchs GT1 5W40(май така се води), майстора ми го взима на малки варели, на доста читава цена, и не ми слага съществена надценка.
Сега се чудя на помпа-дюзата дали да не и ливна едно такова - https://shop.liqui-moly.de/synthoil-lon ... -30-3.html

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пон 06 юли 2020 19:30

Коя пълна синтетика? Ако се отнася за по-горе цитираното SYNTHOIL HТ 5W-40 , надали е пълна синтетика. Не съм разглеждал в подробности анализите му. Или ако има нещо напълно синтетично в него ( ПАО примерно) ще е в някакво съотношение / процент, но основното ще е вероятно хидрокрек. Което не значи , че ще е калпаво рабира се.
cecoa1 написа:Сега се чудя на помпа-дюзата дали да не и ливна едно такова - https://shop.liqui-moly.de/synthoil-lon ... -30-3.html

Ако дадеш някой и друг жокер за каква точно кола става въпрос, наличие на ДПФ, стил на каране, къде ще се експлоатира предимно ( градско/извън ) и т.н. може да внесем допълнителна корекция в избора му. Не знам и на каква цена ще го придобиеш , че малко се стреснах от цената в посочения линк :) . Сигурен съм, че ще е на по-ниска от някой търговец , но все пак ориентировъчен бюджет д/г ?
П.п. маслото от линка ти "отговаря" на братчето му https://www.meguin.de/de/produkte/produktkatalog.html
megol Motorenoel WIV 50601 SAE 0W-30
http://pim.meguin.de/pidoc/P002072/6323 ... 7.0-de.pdf
https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000337 ... 2.0-de.pdf
Двете масла имат идентични показатели.
Нещо май линка не насочва към точното масло , освен ръчно да се потърси под megol Motorenoel WIV 50601 SAE 0W-30
или в нета :
https://www.google.com/search?q=Meguin+ ... e&ie=UTF-8

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Пон 06 юли 2020 21:11

Доколкото съм запознат, немците си пишат когато е ПАО, че е напълно синтетично. Иначе пишат синтетична технология на хидрокрек. Освен това съм му гледал характеристиките, и по доста неща превъзхожда други подобни. 99% съм сигурен че е ПАО.

Както и за това, което сега гледам 0W30.
Колата е Фабиа 1,9PD RS(мотор ASZ). На 125 хиляди километра, реални. Няма DPF. Кара се...лошо... на много късо предимно до към 5км. Цената не е много от значение, щото пробег не може да направи, ще се сменя на време...около година...ако може и на две... Стотина евро не са ми проблем на година, даже и нафта сипвам само от най-скъпата, та и от там съм някъде толкова на минус, ама не ми пречи...
Стил на каране...не ми е блокирала геометрията, значи не е много леко...;)

Върни се в “Дизелови агрегати”