С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот samo_pechka » Съб 17 апр 2021 14:44

Тези неща са субективни. Сешам се за масло Амсоил 10в-40 , беше сравнено с качествено масло 5в-40 на друга марка. На стайна температура първото бе една идея по-гъсто , но след фризера изненада, първото бе по-течно от второто.
Tedko написа:Направи ми впечатление, от всички марки масла, които съм ползвал, Равенол-а изглеждаше доста по-гъсто от другите.
Как се получава така, че всичките са примерно 5W-30, а това има очевидна разлика във вискозитета. Става въпрос за маслото от тубата, при наливането му, при сходна околна температура разбира се.

Мисля, че съм обеснявал в предишни страници, че това означение на вискозитета с цифрите не значи много. Има масла 5в-30, които се припокриват по вискозитет с 5в-40 И това от една и съща марка. Просто едното и другото покрива минимални/максимални параметри за съответната категория. И донякъде е направено заради самите клиенти. Хора търсещи 5в-30 , не поглеждат 5в-40 . И обратно , т.е. за всеки влак си има пътници , отделно и фирмите си правят етикети , имат това , имат онова . Не знам дал би ме разбрал.. Няма и как да се напише, че маслото покрива и двата класа. Това тотално ще обърка клиентите и ще възникне подозрение в тях , аджеба къв е тоа пенкилер нали...
Преди време пък имаше търсене на 5в-50 на сериозен производител. Маслото беше наистина добро. Но го спряха. После други фирми решиха да "попълнят" тая дупка в търсенето и предложиха техни си масла 5в-50. Специално за две знам , че те предложиха 5в-40 ( буквално , щото такова реално излезе ) в туба на която пише 5в-50 ... И според закона бяха изрядни. Просто покриваха минималните изисквания за 5в-50 и това е.
Щом е оригинално маслото, не виждам защо да имаш притеснения . ПАО маслата са стабилни . Равеньол прави добри масла.

Потребителски аватар
steich
Автомобил: Passat B8 2 TDI 190hp DSG 2017
Двигател: DFCA
Контакти:

Мнениеот steich » Съб 17 апр 2021 17:16

Миналия ден реших да сложа Ravenol FES 0W30 на DS-a на жена ми ... досега е карано с Total Quartz INEO FIRST 0W-30 ... колата е на 200 к км. Странно е че и на мен ми се видя доста гъсто като за 0W-30. Реших да пробвам с Равенола тъй като Тотала от 180 лв. тубата взе да се предлага за по 80-90 лв. т.е. наполовина ... съмнително малко за това масло. За пасатора съм си взел Ravenol VSW 0W30 ... ама чакам още 4 к км за да сменя наскоро слежения Castrol от Порше изток.

Потребителски аватар
pavel31
Автомобил: Skoda Kodiaq NS748Z TDI 140kW 4x4
Двигател: DFHA 2017

Мнениеот pavel31 » Съб 17 апр 2021 20:56

Здравейте,
Ревю след 1000 км. с Ravenol VMP 5w30:
След първоначалната еуфория ... ами махнах го и сложих Shell Helix Ultra Professional 0w30 AV-L и мотора заспа.
С Ravenol-а мудна тромава и шумен двигател... Тепърва ще се опитвам да си обяснявам това, но на този етап нямам обяснение. Кола на 134 000 км., която е изправна според сервизите. Дали е дошло гъсто това масло... Не знам. Прочетох в други VW форуми (Румъния), колега с CRLB Пасат се е оплакал от същото (кола на малко километри).
Поздрави.

Tedko
Автомобил: VW Jetta 6
Двигател: CAYC 2011

Мнениеот Tedko » Съб 17 апр 2021 21:06

Svetlix написа:Предполагам (не твърдя със сигурност) се касае за субективно усещане. Винаги можеш да пъхнеш малко във фризера за проба. Ако стане на грес - тогава имаш повод за притеснения.

Абсолютно - субективно. Но имам и пресни наблюдения от Total Quartz Ineo ECS 5W-30, който сложих на 1.4crdi мотор. Определено Равенол-а е с по-голям вискозитет, дори и "измерено" на око.

За фризера - може и да пробвам тези дни.

Svetlix написа: А от България ли е купено?

Да, преди няколко месеца, но сега му дойде реда за смяна.

samo_pechka написа:Мисля, че съм обеснявал в предишни страници, че това означение на вискозитета с цифрите не значи много. Има масла 5в-30, които се припокриват по вискозитет с 5в-40 И това от една и съща марка............... ....
Ясно. Благодаря.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Нед 18 апр 2021 10:20

Изненадан съм да го науча , че е станала по-шумна колата с по-гъсто масло. Това физически е невъзможно . Точно с по-рядко е напълно възможно. Внимавайте при коли с КР мотори и работещи ДПФ-и с редките масла. За незнаещи всеки цикъл регенерация "вкарва" нафта в маслото . И ако колата се ползва често градско, това значи още на 6-7 к.км тотално скапване на маслото.
Аз също карам с Равеньол 5в-30 на 2.0тди ЕА288 мотор. И съм много доволен засега, Тихо и леко работи, няма вдигане на ниво, няма и харч , но и колата се кара предимно извънградско.
steich написа: ама чакам още 4 к км за да сменя наскоро слежения Castrol от Порше изток

ОЕ масло пак са преминали на кастрол ли? Не знаех. Последно уж беше Шел . Дори еднолитровите туби имаха пълно съответствие по фасон с тези на Шел.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 18 апр 2021 10:56

В Порше предлагат 3 вида масло по избор на клиента: Shell, Castrol и VAG

Потребителски аватар
steich
Автомобил: Passat B8 2 TDI 190hp DSG 2017
Контакти:

Мнениеот steich » Нед 18 апр 2021 11:11

Да, Шел и Кастрол на 35 лв. литър и оригинално на 68 лв литър ... информация от преди месец.

Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Мнениеот beuchat » Нед 18 апр 2021 12:41

Струва ви се по-гъсто,защото го сравнявате с Тотал,който си е жива водичка в сравнение с повечето масла,с които съм имал досег.От тогава избягвам тази марка.

Tedko
Автомобил: VW Jetta 6
Двигател: CAYC 2011

Мнениеот Tedko » Нед 18 апр 2021 17:45

Сравнявам го с Castrol Edge FST 5W30 LL, Mobil 1 ESP 5W30 и най-накрая с Total-a, който е с не по-различен вискозитет от горните.

Всъщност леко съм объркал точният вид в горният ми пост, маслото е TOTAL QUARTZ INEO LONG LIFE 5W-30. И си изглежда съвсем прилично масло.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пон 19 апр 2021 13:22

Всички посочени масла са добри. А това дали едно масло е добре или зле, най-добре си проличава като му се направи анализ на старото, принципно след втора смяна на масло със същото, за да се избегнат припокривания и добавки от предходното.
Като се видят метали ( нива на желязо, алуминий и наличие на други цветни метали, последните м/у другото е лошо да ги има, значи тръгнали лагери ) , проверява се за кол.сажди, вода/антифриз и други параметри.
Това е реалният тест, доказващ дали дадено масло е добре или зле.
Проверявах преди време някъде дали мога си пусна при нас анализ, не успях да намеря.
Но следя понякога руския оил клуб, информация има там предостатъчно. Братушките често споделят изследвания . Мераклиите да го попрегледат :)

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack

Мнениеот group® » Пон 19 апр 2021 13:25

Тези анализи са хубава диагностика.
Явно в Бг няма, но дали в Гърция, Румъния няма такова нещо, та и ние да ползваме?

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Пон 19 апр 2021 17:01

В железниците имат лаборатории, които правят анализ и на маслото(както и на горивото).
Какво точно му мерят, нямам представа. Но на база техните анализи се взимат разни решения какво да се прави с всяка машина. Понеже там са големи двигатели, понякога маслото се опреснява - точат част от старото и наливат толкова прясно.
Не знам дали може външен човек да ползва лабораторията.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 19 апр 2021 17:17

Приста имат лаборатория, но не зная дали извършват услуги на външни.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 19 апр 2021 17:53

Те и Плама имат лаборатория, ама надали извършват такава "услуга". Трябва да се свържете с някой TUV или SGS за такъв тип инспекция. Общо взето това е скъпо удоволствие и трябва да знаеш какво искаш, а не да им дадеш маслото/пробата и "тествайте го там, каквото излезе"
В България свободна лаборатория, която евентуално може да предложи това е "евротест контрол"

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Пон 19 апр 2021 18:36

samo_pechka написа:Но следя понякога руския оил клуб, информация има там предостатъчно. Братушките често споделят изследвания . Мераклиите да го попрегледат :)

Следя ги с интерес, но е трудно да си избера масло по тяхна препоръка. Просто климатичните условия тук са достаз различни от техните. Има интересни неща и за филтрите.

Факт е, че само анализ може да каже, дали едно масло е добро или не. Всичко останало е субективно.

Върни се в “Дизелови агрегати”