Защото мотора има натрупани депозити от ЛЛ схемите , които много трудно се махат. И не е добре наведнъж да се махнат ( опасност от запушване и други) . Миещите вещества в маслата се изчерпват за кратки км. Отделно вероятността да се кара продължително със смес масло/нафта спада драстично .
Това за качеството и ЛЛ интервалите , обяснението е просто, маслата са добри. Проблема се нарича счетоводна "екология" . Замърсява се по-малко природата, уж де ( директива ) с изхв. и преработка на отр.масла .
Има и друг момент , изчислено е , че колата ще изкара в голяма част от случаите гар. си срок без драми , а след гаранцията идеята е да се "захранят" здраво сервизи и/или да се закупи нов автомобил.
Планирано остаряване.

С какво масло карате дизелите си?
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: С какво масло карате дизелите си?
Какво мислите за това https://youtu.be/we8O5DYowcY?si=D0F3sS8BUnen6OYU ? Все повече подобни клипове за това масло се появяват в интернет.
- simo7
- Автомобил: Джета
- Двигател: 2012г
Здравейте питането ми е за кое от двете масла да сложа .Двигателя ми е 1.6ТДИ-105к.с -2012г.Знам ,че трябва да е 5/30 и VW 504 00 | VW 507 00. да отговаря.И двата вида масла отговарят и има ли ментета от тази марка.https://ravenol.bg/product/%d0%bc%d0%be ... -5-%d0%bb/ и https://ravenol.bg/product/%d0%bc%d0%be ... -5-%d0%bb/
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
И двете отговарят, VMP е по-високия клас, аз карам и бензин и дизел с него
- simo7
Vlad777 написа:И двете отговарят, VMP е по-високия клас, аз карам и бензин и дизел с него
А за ментета да се притеснявам ли или не.Няколко сайта го има на промоция по 120лв-5л ,има го и до 170лв за същото.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
не би трябвало отзад на тубата има скрит код който се проверява на техния сайт https://my.ravenol.com/en/check-your-code , така че вземай най-изгодната оферта
- samo_pechka
Днес един познат носи масло Вектол ( Wectol Extramax 5W-40 ) и ме помоли да му го сменя на ПД тди-то му. Всички филтри и т.н.
Признавам, че не бях го чувал , проверих само дали има поне спецификация 505.00.. Има я, дори и 505.01 .
По думите му разбрах само, че е тънкана и уж немско, уж на адинол .
Видя ми се странно ...
Преди малко порових за инфо в нета. Не откривам подробности, производител и т.н. , предполагам преопаковаща фирма е .
И понеже аз ползвам доста продукти на адинол , знам някои неща, масла и щях да знам за "близнак" ако имаше....
Не открих категорично инфо за връзка с адинол . Не казвам, че няма, може и да има. Но сходност с данни /параметри с масла на адинол ... няма точни съвпадения .
Някой да е засичал такова у нас? Аз не открих такава фирма.
Признавам, че не бях го чувал , проверих само дали има поне спецификация 505.00.. Има я, дори и 505.01 .
По думите му разбрах само, че е тънкана и уж немско, уж на адинол .
Видя ми се странно ...
Преди малко порових за инфо в нета. Не откривам подробности, производител и т.н. , предполагам преопаковаща фирма е .
И понеже аз ползвам доста продукти на адинол , знам някои неща, масла и щях да знам за "близнак" ако имаше....
Не открих категорично инфо за връзка с адинол . Не казвам, че няма, може и да има. Но сходност с данни /параметри с масла на адинол ... няма точни съвпадения .
Някой да е засичал такова у нас? Аз не открих такава фирма.
- simo7
Днес ми дойде маслото RAVENOL VMP 5W-30 5 л.,проверих кодовете показа ,че е оригинално.Следва смяна тези дни.
- samo_pechka
Купувал съм и аз от тук ( Грид , Карио и др. ) масло на равеньол .
Няма драми, вс. е било точно.
Няма драми, вс. е било точно.
-
- Автомобил:
- Двигател:
За мен много отдавна вече няма фалшиви масла. Просто големите производители заложиха на ниска себестойност, ниски цени на едро и съответно добри търговски надценки по веригата и така убиха ментетата.
- samo_pechka
Бях поръчал масла, пристигнаха без проблем , без разливи. За разлика от последния и предпоследния път. Шел имат един проблем с капачките. Понеже нямат доп.осигуряване на наливния отвор. Този път те бяха пристегнати и с малко скоч, с/у превъртане "подсигурени" :) .
Освен това доволно количество уплътнител около тубите ( на снимките-премахнати).
За лятото 5в-30 на Мобил 1 507.00, за зимата 0в-30 на Шел 507.00. И за старите коли в семейството 5в-40 на Шел 505.00
Закупеното количество е д/г преценено за две години. След две-пак, да сме живи и здрави.
Доволен.
Освен това доволно количество уплътнител около тубите ( на снимките-премахнати).
За лятото 5в-30 на Мобил 1 507.00, за зимата 0в-30 на Шел 507.00. И за старите коли в семейството 5в-40 на Шел 505.00
Закупеното количество е д/г преценено за две години. След две-пак, да сме живи и здрави.
Доволен.
-
- Автомобил: Golf V
- Двигател:
Колеги на скоро ми смениха маслото на мотор BKC с Кастрол 5w 40, освен, че ми доляха 0,5 литра в последствие източен. Но не съм доволен от работата на мотора. Сякаш стана по-шумен. Почти винаги съм карал с Кастрол 5w 40 и ви ги е било добре. Обаче винаги е бил от 5л. туба, сега от варел и ме съмнява, че е възможно и да не е истински Кастрол. Ще карам с него още 2500км и искам да го сменя с Бардал 5w 40. Бихте ли да ли отзиви, ако сте го ползва ли. Виждам, че много се хвали това масло.
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Моля, за идеи за масло за автомобил дизел с дпф (работещ), който по спецификация иска A5/B5 0W30. В момента е с Ravenol vmo 5w40, защото им страдат повдигачите от тънките масла. На 6 хиляди от смяна реве за литър масло, след доливане спокойно изкарва до смяната на 10 хиляди без да се обажда. Пробег около 350 хиляди. Средната скорост се върти около 40-45 км/ч. Преимуществено извънградско (не карам с повече от 130, а често и с по-малко) с натоварена кола. Дали да продължавам с досегашното или да сменям с нещо друго.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
Ravenol ssv 0w30 или shell 0w30 a/5b5
- samo_pechka
Т.е. да разбирам, че олепва две кила за 10к.км? Един път на 6к иска кило и втори път устисква до 10к.
Търпимо е все още.
Отсега нататък не карай 10к.км с едно масло. Като падне нивото ( иска да се долее нали) , сменяй с ново, ако ще старото да е на 5к.км! И постепенно ще спадне и разхода .
За масла... ДДЗ , примерно на Мобил 1 есп 0в или 5в-30 , на шел също д/г/ поносима цена .
Със сигурност ще има и подходящи от модерни камионски масла нищо, че точно тая спецификация няма там :).
По-важното, спадне ли до необходимост от доливане-смяна с ново.
Търпимо е все още.
Отсега нататък не карай 10к.км с едно масло. Като падне нивото ( иска да се долее нали) , сменяй с ново, ако ще старото да е на 5к.км! И постепенно ще спадне и разхода .
За масла... ДДЗ , примерно на Мобил 1 есп 0в или 5в-30 , на шел също д/г/ поносима цена .
Със сигурност ще има и подходящи от модерни камионски масла нищо, че точно тая спецификация няма там :).
По-важното, спадне ли до необходимост от доливане-смяна с ново.
Върни се в “Дизелови агрегати”