6-та скорост?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
damb
Автомобил:
Двигател:

Re: 6-та скорост?

Мнениеот damb » Чет 24 сеп 2009 16:23

Над 100, 110 км/ч на 6 и аз съм на това мнение (от личен опит на моята Бора) !

chavo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chavo » Сря 30 сеп 2009 19:28

Колега не разбрах каква е колата, но по принцип най-добре е това да става около максималният въртящ момент, както и други споделят. Това е най-добре за двигателя, за турбото и други системи на л.а. Карането на ръба на минимума не е най доброто. Това, че се правят някакви икономии е заблуда. Помисли, висока предавка ниска скорост- лошо изгаряне, никаква пъргавина и др. Вариант само за магистрала и то по равно или наклон попътен. За карането с постоянна скорост съм напълно съгласен.

Потребителски аватар
OvivO
Автомобил: какъвто си искам
Двигател: с който си искам

Мнениеот OvivO » Сря 30 сеп 2009 20:15

Аз карам в София, предимно на доста къси разстояния. Дори в града си включвам 6та предавка, не виждам защо трябва да вдигна 100, за да го правя, след като мога да карам на 5та с 50 и на 6та с 70 ?!
Разходът между 5та и 6та е огромен, особено ако е на кратко разстояние - средния разход пада с всяка секунда!
Разбира се, на 6та с 70 - колата не ускорява рязко при нужда!

Всеки си има стил, виждал съм хора на 2ра с 110. Ако не включвам 6та в града, тъй-като карам изключително на кратки разстояния, не мога да хвана 7 литра разход. С 6та си ги правя с незавидна лекота.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Сря 30 сеп 2009 21:41

Щом е с НЕЗАВИДНА... не си за завиждане голям зор ще е. Когато разработват предавателните числа производителите правят сравнително къси предавките до 3 та най-често. Това е за да е по-икономично в града, дългите предавки 5-6 са за извън града. Много се лъжеш, че като успееш да включиш 6 та в града и си задължително на по-малък разход. По Цариградско мога да се съглася, че можеш да включиш 6 та. Докато изредиш от 1 ва до 6 та по най-икономичния начин ще минеш поне километър, а колко ще стоиш на 6 та? Трябва да е почивен ден. Много е висок моментния разход при самото превключване на по-висока. Горивото което минава през мотора не зависи само от оборотите на двигателя.

Последна промяна от Zinoto на Сря 30 сеп 2009 22:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Сря 30 сеп 2009 21:58

Аз 6-та в София съм включвал два пъти. Под 90 км/ч с нея двигателят се мъчи. За 705 км от които 320 магистрла, а останалото градско средния ми разход е 4.8xxx на 100. Тръгнах пълен до капачката, долях 34 литра до горе след това. Даже и 100% градско да съм го карал предполагам че трудно ще е на 9/100. Шофирам по-скоро спокойно.

Потребителски аватар
OvivO

Мнениеот OvivO » Сря 30 сеп 2009 22:31

Аз гледам по бордовия, като включа на 6та и започва да се помпи надолу. . .
Не казвам, че карам правилно :)
Аз съм с AVF мотор, 1.9 TDI 96 Kw, 130 к.с и в София под 7 по бордови не падам, няма начин.
А реално сигурно е поне 7,5 - не съм ги засичал реално колко са.
Като карам на къси разстояния и отива към 9. Зимата пък няма да казвам колко :)

Потребителски аватар
rocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rocky » Чет 01 окт 2009 1:07

Голф 4 ASZ 130 коня или 131 не знам (срещал съм го по форума в двата варианта) :confused , при нормално каране градско под 8/100 не пада, извън града 5,5-6/100 зависи дали бързам много... 6-та ск. само по равно и след 110-120 км/ч. стил на шофиране или неумение за изпозлване на късите предавки, не знам... здраве да е :beer

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Чет 01 окт 2009 18:58

Много се раздуха тая тема.
Имам питанка към колегите дето са привърженици на обороти близки до максималния въртящ момент.
Когато се налага престой на светофар помпите ли до 1800-2000 об. та автомобила да е в тия икономични обороти ?
Въпрос втори ако си на място, двигателя е на 900-1000 об. толкова на колкото си работи по настройка без да натискаш педала за газта, ли харчи по малко или ако го напомпиш до 1800-2000 об. дето е прословутия максимален въртящ момент?
Моят извод е - колкото повече обороти толкова повече мощ, а тя както знаем не идва безплатно - двигателя си харчи повече.Послужил съм си с примери надявам се популярни че да бъда разбран.
Дали е полезно или не това е друга тема, която е доста обширна повече от тази.

Потребителски аватар
OvivO

Мнениеот OvivO » Чет 01 окт 2009 19:01

Това е идеята на темата, всеки да изкаже мнението си и да реши за себе си.
В крайна сметка всеки сам си е купил колата,сам плаща ремонтите и слага гориво.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Чет 01 окт 2009 21:06

mladeja написа:Много се раздуха тая тема.
Имам питанка към колегите дето са привърженици на обороти близки до максималния въртящ момент.
Когато се налага престой на светофар помпите ли до 1800-2000 об. та автомобила да е в тия икономични обороти ?
Въпрос втори ако си на място, двигателя е на 900-1000 об. толкова на колкото си работи по настройка без да натискаш педала за газта, ли харчи по малко или ако го напомпиш до 1800-2000 об. дето е прословутия максимален въртящ момент?
Моят извод е - колкото повече обороти толкова повече мощ, а тя както знаем не идва безплатно - двигателя си харчи повече.Послужил съм си с примери надявам се популярни че да бъда разбран.

Аз пък имам пинатка към теб.... правиш ли разлика от работа на място и работа в движение?

Този мотор е най-икономичен и същевремено пъргав в тези обороти. В случай че не сте разбрали какво искам да кажа.... с 1500 оборота харчи още по-малко, ма е мъртвец, с 2500 е достатъчно пъргав ма и харченето му е с литър отгоре.

SACHO7803
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SACHO7803 » Чет 01 окт 2009 21:32

mladeja написа:Много се раздуха тая тема.

ето това е ИСТИНСКИЯТ ИЗВОД :да: :да: :да: ейвала за изказването mladeja :applause: отдавна се опитвах да го обясня но...се отказах тъй като явно 90%от хората каращи дизел мислят единствено и само за едно-ИКОНОМИЯ.и те нападат все едно караш техните коли :lol: .а тия 90%не са и чували звука на истинското..надъханото TDI.а той е....мммммм страшен....оприличавам го с звук на 200конйова бенз.бегачка на 7000об. :shock

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Чет 01 окт 2009 22:00

SACHO7803 написа:...

...само не разбрах звука кво общо има с икономията и изобщо с темата... и те моля да ми кажеш какво е едно "надъхано" и "истинско" TDI, щото наште явно са фалшиви...

SACHO7803
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SACHO7803 » Чет 01 окт 2009 22:16

theraven написа:
SACHO7803 написа:...

...само не разбрах звука кво общо има с икономията и изобщо с темата... и те моля да ми кажеш какво е едно "надъхано" и "истинско" TDI, щото наште явно са фалшиви...
ами щом гониш ИКОНОМИЯТА---вземи си хибрид.вече почти всички автомобилни гиганти наблягат точно на това а тди-то го остави на дядо си ...все пак пенсиите са малки....няма да ти кажа кво е истинско и надъхано ТДИ щото ти //както и болшенството// няма да го разбереш щом задаваш тоя въпрос.а икономията...звука...и темата...имат мноооого общо.единствено младежа май е наясно :lol:

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Чет 01 окт 2009 23:02

Ти обаче ме кефиш mhihi mhihi mhihi Не разбрах само отде знаеш аз кво гоня или мен кво ме гони mhihi mhihi mhihi Това, че ЗНАМ къде колата ми е най-икономична, не означава, че не и стопявам лагерите от каране :kissy:

Като спреш да се цупиш като петокласничка ("....няма да ти кажа кво е истинско и надъхано ТДИ щото ти..."), все пак те моля да обясниш кво е надъхано и истинско ТДИ, щото тука четат много хора с доста мощни и не чак дотам ТДИ-та и съм сигурен, че и на тях им е интересно mhihi

Спирам спама по темата, щото и без тва карам SDI mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пет 02 окт 2009 1:01

@SACHO7803, спри се бе човек..... :) к'ъв бил звука на едно истинско надъхано ТДИ ми нищо особено не е звука, като на 4-ри цилиндров миксер, това му е звука. И 250к.с да я направиш, пак така ще си работи.

За икономия говорим, та за какво друго, нали затова сме си купили дизели и ръцете ни миришат все на нафта. Ти защо си взе дизел, защото повярва на някой, че върви повече от бензина ли? Предполагам си останал разочарован :? .

Айде нЕма нужда да се лъжем...... ако се хванеш с някой на магистралата, ще вървиш наравно с него, ма иначе да го цедиш на скорости, досега несъм се возил на дизел дето да ме впечатли...... :не:

Върни се в “Дизелови агрегати”