6-та скорост?
Re: 6-та скорост?
Колега не разбрах каква е колата, но по принцип най-добре е това да става около максималният въртящ момент, както и други споделят. Това е най-добре за двигателя, за турбото и други системи на л.а. Карането на ръба на минимума не е най доброто. Това, че се правят някакви икономии е заблуда. Помисли, висока предавка ниска скорост- лошо изгаряне, никаква пъргавина и др. Вариант само за магистрала и то по равно или наклон попътен. За карането с постоянна скорост съм напълно съгласен.
- OvivO
- Автомобил: какъвто си искам
- Двигател: с който си искам
Аз карам в София, предимно на доста къси разстояния. Дори в града си включвам 6та предавка, не виждам защо трябва да вдигна 100, за да го правя, след като мога да карам на 5та с 50 и на 6та с 70 ?!
Разходът между 5та и 6та е огромен, особено ако е на кратко разстояние - средния разход пада с всяка секунда!
Разбира се, на 6та с 70 - колата не ускорява рязко при нужда!
Всеки си има стил, виждал съм хора на 2ра с 110. Ако не включвам 6та в града, тъй-като карам изключително на кратки разстояния, не мога да хвана 7 литра разход. С 6та си ги правя с незавидна лекота.
Разходът между 5та и 6та е огромен, особено ако е на кратко разстояние - средния разход пада с всяка секунда!
Разбира се, на 6та с 70 - колата не ускорява рязко при нужда!
Всеки си има стил, виждал съм хора на 2ра с 110. Ако не включвам 6та в града, тъй-като карам изключително на кратки разстояния, не мога да хвана 7 литра разход. С 6та си ги правя с незавидна лекота.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Щом е с НЕЗАВИДНА... не си за завиждане голям зор ще е. Когато разработват предавателните числа производителите правят сравнително къси предавките до 3 та най-често. Това е за да е по-икономично в града, дългите предавки 5-6 са за извън града. Много се лъжеш, че като успееш да включиш 6 та в града и си задължително на по-малък разход. По Цариградско мога да се съглася, че можеш да включиш 6 та. Докато изредиш от 1 ва до 6 та по най-икономичния начин ще минеш поне километър, а колко ще стоиш на 6 та? Трябва да е почивен ден. Много е висок моментния разход при самото превключване на по-висока. Горивото което минава през мотора не зависи само от оборотите на двигателя.
Последна промяна от Zinoto на Сря 30 сеп 2009 22:34, променено общо 1 път.
- dragozow
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз 6-та в София съм включвал два пъти. Под 90 км/ч с нея двигателят се мъчи. За 705 км от които 320 магистрла, а останалото градско средния ми разход е 4.8xxx на 100. Тръгнах пълен до капачката, долях 34 литра до горе след това. Даже и 100% градско да съм го карал предполагам че трудно ще е на 9/100. Шофирам по-скоро спокойно.
- OvivO
Аз гледам по бордовия, като включа на 6та и започва да се помпи надолу. . .
Не казвам, че карам правилно
Аз съм с AVF мотор, 1.9 TDI 96 Kw, 130 к.с и в София под 7 по бордови не падам, няма начин.
А реално сигурно е поне 7,5 - не съм ги засичал реално колко са.
Като карам на къси разстояния и отива към 9. Зимата пък няма да казвам колко
Не казвам, че карам правилно

Аз съм с AVF мотор, 1.9 TDI 96 Kw, 130 к.с и в София под 7 по бордови не падам, няма начин.
А реално сигурно е поне 7,5 - не съм ги засичал реално колко са.
Като карам на къси разстояния и отива към 9. Зимата пък няма да казвам колко

- rocky
- Автомобил:
- Двигател:
Голф 4 ASZ 130 коня или 131 не знам (срещал съм го по форума в двата варианта)
, при нормално каране градско под 8/100 не пада, извън града 5,5-6/100 зависи дали бързам много... 6-та ск. само по равно и след 110-120 км/ч. стил на шофиране или неумение за изпозлване на късите предавки, не знам... здраве да е 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Много се раздуха тая тема.
Имам питанка към колегите дето са привърженици на обороти близки до максималния въртящ момент.
Когато се налага престой на светофар помпите ли до 1800-2000 об. та автомобила да е в тия икономични обороти ?
Въпрос втори ако си на място, двигателя е на 900-1000 об. толкова на колкото си работи по настройка без да натискаш педала за газта, ли харчи по малко или ако го напомпиш до 1800-2000 об. дето е прословутия максимален въртящ момент?
Моят извод е - колкото повече обороти толкова повече мощ, а тя както знаем не идва безплатно - двигателя си харчи повече.Послужил съм си с примери надявам се популярни че да бъда разбран.
Дали е полезно или не това е друга тема, която е доста обширна повече от тази.
Имам питанка към колегите дето са привърженици на обороти близки до максималния въртящ момент.
Когато се налага престой на светофар помпите ли до 1800-2000 об. та автомобила да е в тия икономични обороти ?
Въпрос втори ако си на място, двигателя е на 900-1000 об. толкова на колкото си работи по настройка без да натискаш педала за газта, ли харчи по малко или ако го напомпиш до 1800-2000 об. дето е прословутия максимален въртящ момент?
Моят извод е - колкото повече обороти толкова повече мощ, а тя както знаем не идва безплатно - двигателя си харчи повече.Послужил съм си с примери надявам се популярни че да бъда разбран.
- OvivO
Това е идеята на темата, всеки да изкаже мнението си и да реши за себе си.
В крайна сметка всеки сам си е купил колата,сам плаща ремонтите и слага гориво.
В крайна сметка всеки сам си е купил колата,сам плаща ремонтите и слага гориво.
mladeja написа:Много се раздуха тая тема.
Аз пък имам пинатка към теб.... правиш ли разлика от работа на място и работа в движение?
Този мотор е най-икономичен и същевремено пъргав в тези обороти. В случай че не сте разбрали какво искам да кажа.... с 1500 оборота харчи още по-малко, ма е мъртвец, с 2500 е достатъчно пъргав ма и харченето му е с литър отгоре.
-
- Автомобил:
- Двигател:
mladeja написа:Много се раздуха тая тема.
ето това е ИСТИНСКИЯТ ИЗВОД

- theraven
- Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
- Двигател: SDI
- Контакти:
SACHO7803 написа:...
...само не разбрах звука кво общо има с икономията и изобщо с темата... и те моля да ми кажеш какво е едно "надъхано" и "истинско" TDI, щото наште явно са фалшиви...
-
- Автомобил:
- Двигател:
ами щом гониш ИКОНОМИЯТА---вземи си хибрид.вече почти всички автомобилни гиганти наблягат точно на това а тди-то го остави на дядо си ...все пак пенсиите са малки....няма да ти кажа кво е истинско и надъхано ТДИ щото ти //както и болшенството// няма да го разбереш щом задаваш тоя въпрос.а икономията...звука...и темата...имат мноооого общо.единствено младежа май е наясноtheraven написа:SACHO7803 написа:...
...само не разбрах звука кво общо има с икономията и изобщо с темата... и те моля да ми кажеш какво е едно "надъхано" и "истинско" TDI, щото наште явно са фалшиви...

- theraven
- Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
- Двигател: SDI
- Контакти:
Ти обаче ме кефиш
Не разбрах само отде знаеш аз кво гоня или мен кво ме гони
Това, че ЗНАМ къде колата ми е най-икономична, не означава, че не и стопявам лагерите от каране
Като спреш да се цупиш като петокласничка ("....няма да ти кажа кво е истинско и надъхано ТДИ щото ти..."), все пак те моля да обясниш кво е надъхано и истинско ТДИ, щото тука четат много хора с доста мощни и не чак дотам ТДИ-та и съм сигурен, че и на тях им е интересно
Спирам спама по темата, щото и без тва карам SDI

Като спреш да се цупиш като петокласничка ("....няма да ти кажа кво е истинско и надъхано ТДИ щото ти..."), все пак те моля да обясниш кво е надъхано и истинско ТДИ, щото тука четат много хора с доста мощни и не чак дотам ТДИ-та и съм сигурен, че и на тях им е интересно

Спирам спама по темата, щото и без тва карам SDI

@SACHO7803, спри се бе човек.....
к'ъв бил звука на едно истинско надъхано ТДИ ми нищо особено не е звука, като на 4-ри цилиндров миксер, това му е звука. И 250к.с да я направиш, пак така ще си работи.
За икономия говорим, та за какво друго, нали затова сме си купили дизели и ръцете ни миришат все на нафта. Ти защо си взе дизел, защото повярва на някой, че върви повече от бензина ли? Предполагам си останал разочарован
.
Айде нЕма нужда да се лъжем...... ако се хванеш с някой на магистралата, ще вървиш наравно с него, ма иначе да го цедиш на скорости, досега несъм се возил на дизел дето да ме впечатли......

За икономия говорим, та за какво друго, нали затова сме си купили дизели и ръцете ни миришат все на нафта. Ти защо си взе дизел, защото повярва на някой, че върви повече от бензина ли? Предполагам си останал разочарован

Айде нЕма нужда да се лъжем...... ако се хванеш с някой на магистралата, ще вървиш наравно с него, ма иначе да го цедиш на скорости, досега несъм се возил на дизел дето да ме впечатли......