Максимална скорост на Пасат 4 1Z ?
Re: Максимална скорост на Пасат 4 1Z ?
Аз пък съм за 190 и защо не ? Нали и при пасатите има GT,GL,CL. Е хубаво де моето е с 0.850 последна предавка ,а има такива с 0.750 и се монтират на същия двигател, е как аз ще вдигна 180 на 5500 примерно и той ще е на 180 с по-дългата предавка ?
- emiltd
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа:pe6kata написа:stefan4o написа:Аз съм на мнение, че никой не тества колите за максимална скорост и ускорение в този смисъл на думата. Всичко е изчислено и пресметнато въз основа на формулки...
![]()
ти сериозно ли![]()
При първа възможност ще сканирам каталог на Мерцедес от личната ми колекция. Там е описано по кой стандарт са измерени характеристиките на автомобила. Ако следваме логиката, остава някой да се опита да ме убеди, че имат специален шофер-изпитател дето тежи 67 кила и му ги поддържат със специална диета, за да има точни данни по каталозитеМоже би трябва да повторя, че е вероятно и да се правят тестове за скорост и ускорение, но едва ли точно те фигурират в проспектите на автомобилите
Не искам да споря,но не мисля че производителя ще даде данни за автомобил,който се продава в големи бройки,базиращи се на резултати от математически изчисления,защото ако има сериозно разминаване,то този факт ще повлияе несъмнено отрицателно на продажбите.Не ми се вярва да рискуват така специално немците.Все пак не се тества всеки един автомобил,достатъчно е съответния клас със съответния мотор.
- IvailoOo
- Автомобил: Audi A4 B7 Avant
- Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW
ahhi написа:Аз пък съм за 190 и защо не ? Нали и при пасатите има GT,GL,CL. Е хубаво де моето е с 0.850 последна предавка ,а има такива с 0.750 и се монтират на същия двигател, е как аз ще вдигна 180 на 5500 примерно и той ще е на 180 с по-дългата предавка ?
При скорост от 180км/ч би трябвало да си на около 4400об./мин. До 5208об. (ако не се лъжа там беше лимита на 1Z-то) има още 700об. +- още малко
- samo ra4na na zavoite
- Автомобил:
- Двигател:
venelintomov написа:Според мен е напълно възможно да ги вдигне!Моя пасат б3 1.8 ми 90 кс 88-ма година ,спокойно вдига 180 км/ч ! Веднъж по нанадолнище на магистралата вдигна и 190,напълно стоков мотор само че е РП ! А когато карам с гпс,разликата е 2-3 км по-малко от скоростомера до няколко секунди(т.е. има някакво закъснение) Така,че според мен не се хващай на бас
Колега как толкова СПОКОЙНО вдигаш 180 с тоя двигател?
Карал съм голф мк2 1.8 90к.с , джета 1.8 90к.с , пасат б3 1.8 90к.с и мога да кажа,че дори и голфа не беше спокоен при 180 ,а тогава е на предела на силите си.
Тези скорости са много относителни защото е трудно да се прецени дали сме на баир, или по надолнище , а при 180км и най- малкия баир дава влияние.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
emiltd написа:stefan4o написа:pe6kata написа:stefan4o написа:Аз съм на мнение, че никой не тества колите за максимална скорост и ускорение в този смисъл на думата. Всичко е изчислено и пресметнато въз основа на формулки...
![]()
ти сериозно ли![]()
При първа възможност ще сканирам каталог на Мерцедес от личната ми колекция. Там е описано по кой стандарт са измерени характеристиките на автомобила. Ако следваме логиката, остава някой да се опита да ме убеди, че имат специален шофер-изпитател дето тежи 67 кила и му ги поддържат със специална диета, за да има точни данни по каталозитеМоже би трябва да повторя, че е вероятно и да се правят тестове за скорост и ускорение, но едва ли точно те фигурират в проспектите на автомобилите
Не искам да споря,но не мисля че производителя ще даде данни за автомобил,който се продава в големи бройки,базиращи се на резултати от математически изчисления,защото ако има сериозно разминаване,то този факт ще повлияе несъмнено отрицателно на продажбите.Не ми се вярва да рискуват така специално немците.Все пак не се тества всеки един автомобил,достатъчно е съответния клас със съответния мотор.
Според теб с колко средно процента биха се разминали характеристиките на кола чиято скорост е сметната и такава в реални условия (реални ги приемаме по-скоро като условията упоменати в теста)? И как според теб търговец на автомобили би обяснил факта, че твоята кола вдига 192 км/ч, вместо 195 км/ч както пише на проспекта (щото примерно твоята е с 200 кила по-тежка от тая на каталога, чиито параметри са написани). Помисли малко логично върху нещата.

- emiltd
- Автомобил:
- Двигател:
Добре
,да вземем за пример Голф мк2-РП(90к.с.)с 3 врати и с 5 врати,съответно първия е 920кг,а втория 945кг...та тези 25кг разлика дали ще окажат съществено значение върху ускорение и макс. скорост.При автомобили от една марка и един клас с еднакви двигатели не може да съществува разлика от 200кг.,както си дал за пример.Без значение как мери производителя,щом е написана тази скорост,значи е толкова.Ако ти с твоя автомобил си достигнал данни на скоростомера,по-големи от заводските,без да си пипал по мотора,значи вариантите са:неподходящи гуми,неадекватен скоростомер и най-честия вариант по път с наклон.

emiltd написа:Без значение как мери производителя,щом е написана тази скорост,значи е толкова.Ако ти с твоя автомобил си достигнал данни на скоростомера,по-големи от заводските,без да си пипал по мотора,значи вариантите са:неподходящи гуми,неадекватен скоростомер и най-честия вариант по път с наклон.

Аз искам мен някой да ме убеди,че 2 еднакви автомобила за пример голф 2 1.8 90 коня с 2 различни кутии на 3000 и на 5000 оборота ще вдигнат еднаква скорост ? Понеже се монтират различни кутии..
- stefan4o
- Контакти:
Според теб кола с базово оборудване на най-ниско ниво и такава, с най-високо ниво не може да има разлика 100-150 кг, така ли?
За примерът, който си посочил - тази разлика 25 кг. няма да окаже съществено значение при топспийда най-вече, може би малко по-голям процент разлика ще има в ускорението. Но тези стойности на проспектите според мен и инфото (което за съжаление все още не мога да цитирам, понеже не мога да го изровя) до което съм достигал са изчислени на база математични формули. Разбира се, предполагам с известен "запас" защото и сам знаеш, че две еднакви коли дори от завода няма как да излязат.
На този двигател се монтират няколко вида ск.кутии, като съответно всяка една от тях е пресметната за него. Дори и да има някакви разлики в динамичните характеристики на колата те няма да са толкова фрапиращи. Има калкулатори из нета, можеш да събереш инфо при колко оборота какво ще развие като макс.скорост въпросната кола.
За примерът, който си посочил - тази разлика 25 кг. няма да окаже съществено значение при топспийда най-вече, може би малко по-голям процент разлика ще има в ускорението. Но тези стойности на проспектите според мен и инфото (което за съжаление все още не мога да цитирам, понеже не мога да го изровя) до което съм достигал са изчислени на база математични формули. Разбира се, предполагам с известен "запас" защото и сам знаеш, че две еднакви коли дори от завода няма как да излязат.
Аз искам мен някой да ме убеди,че 2 еднакви автомобила за пример голф 2 1.8 90 коня с 2 различни кутии на 3000 и на 5000 оборота ще вдигнат еднаква скорост ? Понеже се монтират различни кутии..
На този двигател се монтират няколко вида ск.кутии, като съответно всяка една от тях е пресметната за него. Дори и да има някакви разлики в динамичните характеристики на колата те няма да са толкова фрапиращи. Има калкулатори из нета, можеш да събереш инфо при колко оборота какво ще развие като макс.скорост въпросната кола.
- emiltd
- Автомобил:
- Двигател:
ahhi написа:Аз искам мен някой да ме убеди,че 2 еднакви автомобила за пример голф 2 1.8 90 коня с 2 различни кутии на 3000 и на 5000 оборота ще вдигнат еднаква скорост ? Понеже се монтират различни кутии..
Разлики ще има в ускорение,не в максимална скорост:
Голф 2 ГТ 1.8 РП(90к.с.),0-100 е 11.2 сек.,макс.ск.178км/ч
Голф 2 ЦЛ 1.8 РП(90к.с.),0-100 е 11.5 сек.,макс.ск.178км/ч
- Vidol Nikolov
- Автомобил: Jetta 1.6
- Двигател: PN
emiltd написа:ahhi написа:Аз искам мен някой да ме убеди,че 2 еднакви автомобила за пример голф 2 1.8 90 коня с 2 различни кутии на 3000 и на 5000 оборота ще вдигнат еднаква скорост ? Понеже се монтират различни кутии..
Емиле,това за твойто Рп не важи

По темата ,то и на моята и дават 160 по книжка,а тя развива 175 по гпс!
- stefan4o
- Контакти:
Vidol Nikolov написа:emiltd написа:ahhi написа:Аз искам мен някой да ме убеди,че 2 еднакви автомобила за пример голф 2 1.8 90 коня с 2 различни кутии на 3000 и на 5000 оборота ще вдигнат еднаква скорост ? Понеже се монтират различни кутии..
Емиле,това за твойто Рп не важи,за това не льжи хората,
По темата ,то и на моята и дават 160 по книжка,а тя развива 175 по гпс!
Много ясно. Нали ако беше обратно щеше да осъдиш ФВ, че са те метнали и да си искаш парите обратно

Ето един линк за приблизително изчисление на макс.скорост. Ще се постарая да намеря такъв и на български.
http://answers.yahoo.com/question/index ... 034AAwyf3u
Ето още малко тема за размисъл относно каталожните данни, прясно сканиран проспект на Опел Зафира взет от официален представител на марката, имам и на Ауди, на Мерцедес, на БМВ и още други, на които пише подобни неща със ситния шрифт:

Всички посочени данни се отнасят за европейски базов модел със стандартно оборудване. Изчисленията на разхода на гориво е основано на директива 1999/100/ЕС и взема предвид собственото тегло на автомобила според изискванията на директивата. Допълнителното оборудване може да доведе до малко по-високи от посочените стойности по отношение на разхода на гориво и емисиите на СО2. В допълнение то може да увеличи собственото тегло на автомобила и в някоя случаи да доведе до увеличаване на допустимото натоварване на мостовете и допустимото общо тегло на автомобила, както и до намаляване на допустимото тегло на прикачения товар. Това може да доведе също до намаляване на максималната скорост и увеличаване на времето за ускорение. Посочените динамични характеристики се отнасят за празен автомобил (без водач)+товар от 200 килограма
Ако на някой нещо не му е ясно, или все още вярва, че писаниците в каталозите се базират само и единствено на практични опити нека каже

В общи линии подобни неща можете да прочетете във всеки автомобилен каталог, както и доста други, които са пропуснати тук. Като например, че някое от допълнителното оборудване може да доведе до увеличаване на коеф. на възд.съпротивление на автомобила, което може да доведе до еди си кое (примерно така пише в каталога на AUDI Q8). Така че производителите са си вързали гащите и ситните букви, които много хора изобщо не четат са точно за това.

В заключение искам да кажа само, че когато математиката и физиката казват, че мотор с мощност еди си колко к.с. може теоритично да развие ДО еди си каква скорост, ако има такива и такива условия, който и каквото и да говори и да се кълне, просто работата отива като при темите за разхода дето си ги мерят на кой му е по....малък

Последна промяна от stefan4o на Сря 01 юни 2011 21:14, променено общо 1 път.
Не съм математик. С медицинско образование съм, но ми се струва някак странно при формула за изчисление на макс. скорост да се взимат под внимание само 6 параметъра 3 от които ако съм разбрал правилно са константни.
На пътя при реални условия влияние оказват много променливи. Как да тълкувам последното изречение от абзаца с малкия шрифт? Хем каручката без водач, хем с 200 кг. товар. 

- stefan4o
- Контакти:
the_tupan написа:Не съм математик. С медицинско образование съм, но ми се струва някак странно при формула за изчисление на макс. скорост да се взимат под внимание само 6 параметъра 3 от които ако съм разбрал правилно са константни.На пътя при реални условия влияние оказват много променливи. Как да тълкувам последното изречение от абзаца с малкия шрифт? Хем каручката без водач, хем с 200 кг. товар.
И аз това питам тези, дето твърдят, че данните от проспектите са от някой, който тества колата. Нека и те се изкажат. Аз това го тълкувам, че при Опел конкретно при този проспект цифрите са сметнати по "Теоритичния" начин

stefan4o написа:the_tupan написа:Не съм математик. С медицинско образование съм, но ми се струва някак странно при формула за изчисление на макс. скорост да се взимат под внимание само 6 параметъра 3 от които ако съм разбрал правилно са константни.На пътя при реални условия влияние оказват много променливи. Как да тълкувам последното изречение от абзаца с малкия шрифт? Хем каручката без водач, хем с 200 кг. товар.
И аз това питам тези, дето твърдят, че данните от проспектите са от някой, който тества колата. Нека и те се изкажат
Ами то и аз съм от тези, които твърдят, че топ спееда се тества на практика.

А ако беше толкова лесно да се сметне тази скорост с формули защо ходят да тестват най- бързите машини на солени езера, плажни ивици и т.н. , като много по-лесно да отвориш една тетрадка да надраскаш половин страница и си готов.

Върни се в “Дизелови агрегати”