Колеги понеже аз съм малко човек който не вярва до като не види и си
направил експеримет колкото и да ми се смеете заредих от 3 бензиностанции в тубичка метана ... по 1 литър нафта от
най - прочутите в Бг бензиностанции и ги сложих в хладилника камерата - 16 градуса в шишенца по
0,500 мл. от минерална вода . За около 12 часа и трите нафти бяха станали като катък
бяха сменили цвета си на бананово зелено жълтеникаво и като ги разклатих се виждаше не напълно
ледена течност но си е фатк ,че беше по зле от ефекта мастика на кристали !
От там разбрах какво иде реч това го направих преди месец !
Замръзнал дизел в движение !!!
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Замръзнал дизел в движение !!!
Само да кажа че половин литър в пластмасово шишенце сложено във фризера не е като 20л в резервоара на улицата
Хората не случайно казват в големия студ да не оставаш с малко гориво,така че тези експерименти имат по-скоро шоу характер и от тях не могат да се правят генерални изводи, иначе половината коли вече да са недвижимо имущество докато не стане поне +10 градуса 

Така е, в шишето по-бързо ще се гелоса отколкото в резервоара. Но важно е желанието 

-
- Автомобил:
- Двигател:
K написа:Така е, в шишето по-бързо ще се гелоса отколкото в резервоара. Но важно е желанието
Да,но от резервоара до дв. има.....2м. горивопроводи със сечение доста по-малко от 0,5л шишенце

Та мисълта ми е,че при покой за една нощ първо горивопроводи и филтър замръзват и после резервоара...
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Малко раздвижване по темата колеги.Предварително искам да заявя ,че експериментът който провеждам е любителски и не претендира за точност!!Важно е да се каже ,че условията и пособията които се използват (съдове,термометри,фризери,фотоапарати) също са далеч и нямат нищо общо със и от лабораторни и са любителски-подчертавам!!Така,че ако някой има претенции към изпълнението и точността-ще е прав!!При изпълнението няма да проявявам пристрастие !!Моля засегнатите страни да го имат в предвид гореизложеното.Благодаря! Сега малко снимки :
Цветът им варира от лимонадено-жълто през зеленкаво-кафеникаво и завършва на леко мътен.Изреждам по бистрота горивата от най-бистро към леко мътен цвят: Лукойл Ромпетрол Шел Петрол Това е след едно денонощие в гаража ,температура около 2 градуса (забравих снимка на термометъра) Снимката на ОМВ ще я кача отделно ,че нещо не се получи..
Последна промяна от samo_pechka на Вто 31 яну 2012 15:19, променено общо 1 път.
- samo_pechka
Снимката която не се получи я качвам наново: ОМВ 
Още снимки :Подготовка за "замразяване" фризер... термометър на фризера(между другото съм сложил и два обикновени термометри-съжалявам ,че не са поне малко "по-маркови"-такива имах и такива сложих).. Сега ще се изчака поне 12 часа за резултат..търпение хора.. 
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Само да уточниш нафтата от ОМВ каква е - премиум или спринт
и предполагам че на Лукойл е от обикновената
И да видим утре резултатите

- samo_pechka
Andonov написа:Само да уточниш нафтата от ОМВ каква е - премиум или спринт
Аз по-напред в темата споменах ,че горивата са от по-евтините дизели на съответните вериги(тези които имат избор от два вида),а тези които имат един вид дизел-взех него.Който иска по-точни подробности ,има снимки на касовите бележки-там е описано точно "вида" дизел(пак по- напред в темата)..
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Да прескочил съм го.
Стиви прав си донякъде. Това че количеството е различно ще влия единствено на времето до желирането на горивото при константна температура.
Така че лично за мен теста с фризера е показателен за качеството на горивата ни.

Stivi написа:Само да кажа че половин литър в пластмасово шишенце сложено във фризера не е като 20л в резервоара на улицатаХората не случайно казват в големия студ да не оставаш с малко гориво,така че тези експерименти имат по-скоро шоу характер и от тях не могат да се правят генерални изводи, иначе половината коли вече да са недвижимо имущество докато не стане поне +10 градуса
Стиви прав си донякъде. Това че количеството е различно ще влия единствено на времето до желирането на горивото при константна температура.

- passat123
- Автомобил:
- Двигател:
Това е да си фен човека прави експеримента нагледно !
Нафтата е ясна, ама вижте какво е положението с маслото...
http://www.youtube.com/watch?v=cL6uMHqS ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=cL6uMHqS ... r_embedded
- Вълков
- Автомобил:
- Двигател:
Сипвайте си нафтата в шишета от минерална вода, за да виждате какво сипвате. Слагайте керосин или бензин в нея и една идея от мен - Ако имате възможност да си намирате нафта я наливайте във варел леко под наклон, така че всички отайки да се съберат в ниското. Последните няколко литра изхвърлете.
Това че сипвате от големи вериги бензиностанции не дава никаква гаранция за горивото, дори обратното.

Това че сипвате от големи вериги бензиностанции не дава никаква гаранция за горивото, дори обратното.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Вълков написа:Това че сипвате от големи вериги бензиностанции не дава никаква гаранция за горивото, дори обратното.
В големите вериги работят много хора и има чести проверки, затова горивата не се кръщават много. А в малките затънтени бензиностанции пробутват всякакви мизерии.

- samo_pechka
Вълков написа:Сипвайте си нафтата в шишета от минерална вода, за да виждате какво сипвате. Слагайте керосин или бензин в нея и една идея от мен - Ако имате възможност да си намирате нафта я наливайте във варел леко под наклон, така че всички отайки да се съберат в ниското. Последните няколко литра изхвърлете.![]()
Колега ,къде има керосин,че и аз си търся...Дали се продава на дребно някъде?Зимата е мн ефикасно да се добавя в нафтата..
- Вълков
- Автомобил:
- Двигател:
Ljubon написа:Вълков написа:Това че сипвате от големи вериги бензиностанции не дава никаква гаранция за горивото, дори обратното.
В големите вериги работят много хора и има чести проверки, затова горивата не се кръщават много. А в малките затънтени бензиностанции пробутват всякакви мизерии.
Винаги зареждам от малка бензиностанция, на която не кръщават бензина и разликата с лукойл е осезаема в полза на малките.

samo_pechka написа:Вълков написа:Сипвайте си нафтата в шишета от минерална вода, за да виждате какво сипвате. Слагайте керосин или бензин в нея и една идея от мен - Ако имате възможност да си намирате нафта я наливайте във варел леко под наклон, така че всички отайки да се съберат в ниското. Последните няколко литра изхвърлете.![]()
Колега ,къде има керосин,че и аз си търся...Дали се продава на дребно някъде?Зимата е мн ефикасно да се добавя в нафтата..
В железариите попитай за гас за осветление (газия)

Върни се в “Дизелови агрегати”