Свирят ли ви турбините (на дизелите) ?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...

Свирят ли ви турбините (на дизелите) ?

Да
136
74%
Не
47
26%

Общо гласове: 183
Потребителски аватар
izzo
Автомобил: 96 Puntamera
Двигател: diesel
Контакти:

Мнениеот izzo » Нед 27 фев 2005 10:31

...........

Последна промяна от izzo на Нед 12 окт 2008 15:21, променено общо 1 път.

bob33
Автомобил:
Двигател:

Re: Свирят ли ви турбините (на дизелите) ?

Мнениеот bob33 » Нед 12 окт 2008 14:20

rmk написа:От различни места чувам противоположни мнения за това дали трябва или не да свири турбината. Според някои хора ако свири е развалена, според други ако не се чува да свири е развалена.

Аз нямам оборотомер за да дам по-точни данни, но при мен се получава следното. Като почна да ускорявам (примерно на 2ра) първоначално е тишина, предполагам на около 1700-2000 оборота започва да се чува свистенето от турбината и някъде около 2700-3000 оборота се получава ефекта, че някои ме е треснал отзад в багажника и колата започва да ускорява доста здраво, през това време свистенето става все по силно. След малко идва момента в които вече само ръмжи и зад мен е димна завеса от нафта :lol: (е разбира се гледам да не правя такива изпълнения щото нито за колата е добре, нито пък върви кой знае колко (60 коня)).

Това свистене си го има постоянно (само на ниски обороти го няма). Мисля, че не зависи от маслото. Карал съм с минерално кастрол, с магнетичния кастрол, с валволин (май пак минерално) и винаги го има.

Та въпрос е : трябва ли да се чува турбината ?
И да споделите при вас как е. Beer
не нетрябва да вие.това не е нормално.моето също вие.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Нед 12 окт 2008 16:34

Боб33 - новият археолог на форума !!! :shock

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Нед 12 окт 2008 18:27

Разбира се че трябва да "свири", но от свирене до свирене има разлика, то това е най-готиното на TDI моторите :P . Който е чувал достатъчно много турбини, знае как "свири" нормално работеща турбина.

Потребителски аватар
Apokalypsis
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Apokalypsis » Нед 12 окт 2008 21:16

Наскоро си взех колата-Голф 4 1.9TDI-101bhp и забелязах такова свистене.Чудих се дали точно такъв трябва да е шумът,но предполагам,че всичко си е наред-при реални 113 000км и проверка от VAG-COM.Иначе колата си е пушка. :D

Потребителски аватар
kalev23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalev23 » Нед 12 окт 2008 22:32

най-много ми хареса историята за червеното копче с което се включва турбото и аз имам едно на таблото и много обичам да се правя че от там включвам турбото, много хора се връзват :wink:
Иначе наистина зависи как свисти но общо взето по лошия вариант е ако въобще не се чува но тогава ще е съпроводено и със загуба на мощност и много обилно пушене.Ако колата си върви и има мощност не се притеснявайте за турбото то ще се разбере доста осезаемо ако се прецака, а и неможеш да го усетиш дали е 'тръгнало' само по звука.

Потребителски аватар
OvivO
Автомобил: какъвто си искам
Двигател: с който си искам

Мнениеот OvivO » Нед 12 окт 2008 22:41

Наскоро пробвах един Пасат 1,8Т, на който турбината му звучеше като от рали автомобил. Уникално виене ! Това не е нормално.

Нормално е да се чува свистене - леко, което да се засилва при увеличаване на оборотите. Ф-ф-ф-ф-ф-ф--ф-ф-ф - на мен ми звучи така :), макар и да съм музикален инвалид !

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Пон 13 окт 2008 6:37

Именно !!!. Мога да твърдя , че колата я карам против всички правила за удължаване на живото на турбокомпресора :oops: .
Хайде сега да ви гажа как да си разберете "тръгнало" ли си е турбото или не (дано ме разберете де :)
Та включваш 2ра предавка и почваш да караш колата на 2000 оборота на СКОРОСТ но без натоварване -все едно по инерция. След което започваш съвсем плавно да отпускаш педалаза да усетиш как колата "забива мусина" и после пак така съвсем плавно да подаваш газ, докато почне ЛЕКО да ускорява. Ако всичко е ОК, (както беше при мен до миналата година) , не се чува НИЩО , единствено съвсем леко свистене ма въздух и то САМО ако прекалиш с подаването на газ.Ако турбината Ви е "пътник" се чува едно ускоряващо се "в-в-в-и-и-и-и-у-у-у-у-у-у-у-у" при ЛЕКОТО подаване (преминаващо във ф-ф-ъ-ъ-ъ-с-с-с-с- при по-силно натискане) и намаляващо при отнемане на газстта.Пак казвам -педала на газта да се мърда толкова леко , че движението на колата почти да НЕ се променя.
С две думи , при високи обороти на турбината, се чува нагнетяването на въздуха и това е напълно нормално, но при ниски обороти на турбината ако се чува виене, е това е проблем.

Потребителски аватар
LiRiX
Автомобил: SEAT LEON
Двигател: AUS 2001

Мнениеот LiRiX » Вто 14 окт 2008 8:22

При мен не се чува, трябва ли да се притеснявам? :roll:

Потребителски аватар
OvivO
Автомобил: какъвто си искам
Двигател: с който си искам

Мнениеот OvivO » Вто 14 окт 2008 8:38

Може и да не можеш да я чуеш . . . Не се притеснявай, докато над 2000 оборота колата ти започне да ускорява по-бавно от колкото под тях !

Потребителски аватар
ico_k
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ico_k » Вто 14 окт 2008 15:24

Такова нещо като свирене или виене не се чува при мен, но мисля че си работи мотора нормално ускорява си нормално след 2К оброта.
Чувал съм, че при разхлабени връзки на турбото може да се получи свистене

Потребителски аватар
The^Maniac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The^Maniac » Вто 14 окт 2008 15:53

При мен свисти много. Даже и на свободни обороти се чува леко. При подаване съвсем леко на газ пак се чува доста. Обаче в купето понякога мирише леко на изгорели газове, когато стоя на място. Мисля, че имам мека връзка за смяна.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Вто 14 окт 2008 16:30

The^Maniac написа:При мен свисти много. Даже и на свободни обороти се чува леко. При подаване съвсем леко на газ пак се чува доста. Обаче в купето понякога мирише леко на изгорели газове, когато стоя на място. Мисля, че имам мека връзка за смяна.

При мене абсолютно същата работа.
Да си махал катализатора и запушил ЕГР'а ?

Потребителски аватар
The^Maniac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The^Maniac » Вто 14 окт 2008 19:59

Adnan написа:
The^Maniac написа:При мен свисти много. Даже и на свободни обороти се чува леко. При подаване съвсем леко на газ пак се чува доста. Обаче в купето понякога мирише леко на изгорели газове, когато стоя на място. Мисля, че имам мека връзка за смяна.

При мене абсолютно същата работа.
Да си махал катализатора и запушил ЕГР'а ?

Да и двете неща съм ги свършил. Трябва да взема да ида на ауспухджия да види отдолу мека връзка и генерация.

Потребителски аватар
ico_k
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ico_k » Вто 14 окт 2008 20:38

Колега, ако имаш големи вибрации над 3К оборота най вероятно е мека връзка. поне на мен ми бучи доста и аз се замислям за ауспухчиуя

Върни се в “Дизелови агрегати”