Golf 6 2.0tdi - защо убива EGR-ите
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Seat Alhambra
- Двигател: CFFB
Re: Golf 6 2.0tdi - защо убива EGR-ите
Чостят ги с разни химикали. Но накрая винаги опира до нов
Разбрах.
Обяснението на защо грешката се набива от официалната литература е следното:
Пишат за неправилен волтаж. Ток и напрежение има само на самия егр клапан, не и долу при охладителя. Това ме спира да разхвърляме и него засега. Ще го помислим още, моят майстор като цяло е на мнението, че най-добре е да се спре софтуерно, но мен ме гложди повече, че един клапан ни прави на маймуни и ще се опитам да изчерпам другите варианти първо.
Обяснението на защо грешката се набива от официалната литература е следното:
When is the code detected?:
An improper voltage signal is sent to Engine Control Module (ECM) through the valve.
Пишат за неправилен волтаж. Ток и напрежение има само на самия егр клапан, не и долу при охладителя. Това ме спира да разхвърляме и него засега. Ще го помислим още, моят майстор като цяло е на мнението, че най-добре е да се спре софтуерно, но мен ме гложди повече, че един клапан ни прави на маймуни и ще се опитам да изчерпам другите варианти първо.
- goppa
- VW експерт
Колегата е обяснил кой праща волтажа на компютъра:
Ако ЕГР охладителя е позапушен ще записва грешка заради неправилният дебит през дебитомера. А като е почти запушен със загряването на мотора гняста в него се разширява и го дозпушва.
PzKpfW написа:Колата изчислява какъв е обема на газовете, които EGR вкарва според показанията на дебитомера.
Ако ЕГР охладителя е позапушен ще записва грешка заради неправилният дебит през дебитомера. А като е почти запушен със загряването на мотора гняста в него се разширява и го дозпушва.
Има логика в това твърдение, само се чудя защо ако е такъв случая грешката няма да е за намален дебит на газовите, тоест Р0401, както при автора на темата?
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Замислиха ме думите на колегата goppa. Звучи много логично и е твърде вероятно да е така.
Охладителя няма ли се изчисти с пищоф за горещ въздух? Той би трябвало да е неръждаема тръбата му вътре ( там дето вървят газовете ) . Дано не е някаква алуминиева серпентина, тия са малко серт за чистене, ново трябва там.
Аз съм чистил ауспух на мотопед с пистолет за горещ въздух , нагласен на макс ( около 600градуса) и застопорен с/у входа му . След един час всичко светна вътре. Та какво остана за тоя охладител ( стига да е от алпака де) , ще стане син от нагряването.
Охладителя няма ли се изчисти с пищоф за горещ въздух? Той би трябвало да е неръждаема тръбата му вътре ( там дето вървят газовете ) . Дано не е някаква алуминиева серпентина, тия са малко серт за чистене, ново трябва там.
Аз съм чистил ауспух на мотопед с пистолет за горещ въздух , нагласен на макс ( около 600градуса) и застопорен с/у входа му . След един час всичко светна вътре. Та какво остана за тоя охладител ( стига да е от алпака де) , ще стане син от нагряването.
- papa franku
- Автомобил:
- Двигател:
Според мен в охладителя има събрани големи парчета сажди, които от време на време се отчупват и пречат на клапана да се затвори напълно или отвори => моторчето се мъчи да го затвори а не може и хвърля грешка за проблем с тока. За мен вариантите са два: или сменяш охладителя с оригинален и чистиш и тръбите към него + оригинален егр, или изолираш егр + дпф.
Всичко други вече си е мазохизъм
Всичко други вече си е мазохизъм
Благодаря, момчета, за мненията.
Невъзможно е в момента при тъкмо изчистен клапан да има такива затруднения от сажди. Моята логика е, че ако в охладителя положението е толкова зле, то никакво чистене няма да помогне горе, а проблема ще се наблюдава абсолютно винаги когато колата загрее(че и преди това) с грешка за намален дебит на газовете. Освен това тръбата между двете не беше мръсна. При мен като запаля колата студена, мога да мина и 10, 50 или 150 км дори, колата си загрява напълно в първите 2-3 км и нищо не се появява като проблем.
Характера на моят проблем е такъв, че се когато се случи е след повторно, потретно палене на вече загряла кола(и то не винаги) - затова много клоня към електрически проблем в егр-а като клапан. Също така и се чисти грешката - гася, паля и вече я няма(понякога се налага повече от 1-2 пъти да изгася, но изчезва в един момент).
Най-вероятно ще пристъпим към смяната с нов ОЕМ на първо време и ако след това продължава - ще сменим и охладителя.

Невъзможно е в момента при тъкмо изчистен клапан да има такива затруднения от сажди. Моята логика е, че ако в охладителя положението е толкова зле, то никакво чистене няма да помогне горе, а проблема ще се наблюдава абсолютно винаги когато колата загрее(че и преди това) с грешка за намален дебит на газовете. Освен това тръбата между двете не беше мръсна. При мен като запаля колата студена, мога да мина и 10, 50 или 150 км дори, колата си загрява напълно в първите 2-3 км и нищо не се появява като проблем.
Характера на моят проблем е такъв, че се когато се случи е след повторно, потретно палене на вече загряла кола(и то не винаги) - затова много клоня към електрически проблем в егр-а като клапан. Също така и се чисти грешката - гася, паля и вече я няма(понякога се налага повече от 1-2 пъти да изгася, но изчезва в един момент).
Най-вероятно ще пристъпим към смяната с нов ОЕМ на първо време и ако след това продължава - ще сменим и охладителя.
- Vasseto
- Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
- Двигател: CFFB AVF BXE
Още ли си с онези износени зъбни колелета? Даже много си изкарал с тях.
От снимката износеното е едно. Общо вътре мисля, че бяха 3. Колко да отваря клапана оперира само с 1/3 от окръжността на това колело. Беше изядена, обърнахме го да е със здравата част към съседното зъбно колело, ама не даде търсеният ефект.
- papa franku
- Автомобил:
- Двигател:
Когато набие пак грешка опитай да разместиш кабелите и буксата с ръка, може да губят контакт някъде кабелите или буксата.
Няма ефект. Но друго забелязах, понеже още не сме го сменили - прави ми впечатление, че mass air flow actual (показанията от дебитомера) когато я има грешката също са на около 380 единици. Нормално на обороти трябва да са 275. Излиза, че или смуче повече въздух преди дебитомера(което не знам как е възможно), или дебитомера е фира.
Същите са показанията на егр-а, specified 275, actual 380(с грешката).
В тоя ред на мисли и това, че колата се ориентира по показанията на дебитомера първо(за да изчисли обема газове през егр), мисля че е напълно възможна хипотезата дебитомера да лъже колата и егр-а, и оттам да се получава грешката при него. Вие как мислите? И как да проверя дебитомера и изключа като възможна причина?
Намерих и този цитат:
Линк към темата с подобни симптоми, също завишени показания и тази грешка: https://forums.tdiclub.com/index.php?th ... lp.402879/
Друго при мен, което се случва е че когато гася с грешката колата тресе повече. Което си е симптом на дебитомер по мое мнение.
Същите са показанията на егр-а, specified 275, actual 380(с грешката).
В тоя ред на мисли и това, че колата се ориентира по показанията на дебитомера първо(за да изчисли обема газове през егр), мисля че е напълно възможна хипотезата дебитомера да лъже колата и егр-а, и оттам да се получава грешката при него. Вие как мислите? И как да проверя дебитомера и изключа като възможна причина?
Намерих и този цитат:
The ECU uses the MAF to control EGR. The two go hand-in-hand. And often a problem the ECU flags as an EGR problem is caused by a MAF problem.
Линк към темата с подобни симптоми, също завишени показания и тази грешка: https://forums.tdiclub.com/index.php?th ... lp.402879/
Друго при мен, което се случва е че когато гася с грешката колата тресе повече. Което си е симптом на дебитомер по мое мнение.
- samo_pechka
А обратната логика що да не е възможна. Проблем с егр , оттам вдига числата при дебитомера.
Аз нямам обяснение как дебитомера ще отчете високи показания от самосебе си. По-ниски-да, ама по-високи...само ако блокира егр или има проблем въобще с газовете ( с преминаването ) през егр-а.
Мнението ми е, че е съмнително първопричинно дебитомер да е.
Има някаква причина с преминаването на газовете ( запушена тръба/охладител ЕГР и т.н. ) , вдига показанията на дебитомера, компа се мъчи да нагласи егер-а и не успява да постигне желания ефект , троши зъбчатки и т.н.
Става омагьосан кръг.
Аз нямам обяснение как дебитомера ще отчете високи показания от самосебе си. По-ниски-да, ама по-високи...само ако блокира егр или има проблем въобще с газовете ( с преминаването ) през егр-а.
Мнението ми е, че е съмнително първопричинно дебитомер да е.
Има някаква причина с преминаването на газовете ( запушена тръба/охладител ЕГР и т.н. ) , вдига показанията на дебитомера, компа се мъчи да нагласи егер-а и не успява да постигне желания ефект , троши зъбчатки и т.н.
Става омагьосан кръг.
А възможно ли е? Защото нали чистият въздух тръгва от филтъра, оттам през дебитомера постъпва към мотора, тоест дебитомера няма как да отчете завишение идващо от егр-а. Единствения шанс дебитомера да дава повече е той да е фира според мен, обратното..не е ли невъзможно, защото просто няма връзка газовете от егр след него да отидат за отчитане към към дебитомера?
Точно заради този омагьосан кръг се опитвам да ровя повече, да не сменяме части на посока и с цел проба.
Точно заради този омагьосан кръг се опитвам да ровя повече, да не сменяме части на посока и с цел проба.
- samo_pechka
Дебитомера ще отчете завишен въздух, само ако има проблем с преминаването на газовете през ЕГР-а.
С прости думи ако е затворен ЕГР-а или тръбата му, пътя му по някаква причина е запушена задръстена , дори и егр да е отворен на макс.
Дебитомер като остарее , дава ниски данни, и все по-ниски данни, досега аз не съм виждал да дава по-високи . Просто недоумявам как ще е възможно да стане. То всъщност има, но с интервенция по него, но от самосебе си-надали.
Освен да се пробва с чисто нов. Не мисля, че ще има дълготраен ефект, но ще се радвам да бъда опроверган.
С прости думи ако е затворен ЕГР-а или тръбата му, пътя му по някаква причина е запушена задръстена , дори и егр да е отворен на макс.
Дебитомер като остарее , дава ниски данни, и все по-ниски данни, досега аз не съм виждал да дава по-високи . Просто недоумявам как ще е възможно да стане. То всъщност има, но с интервенция по него, но от самосебе си-надали.
Освен да се пробва с чисто нов. Не мисля, че ще има дълготраен ефект, но ще се радвам да бъда опроверган.
- goppa
- VW експерт
Дебитомерът отчита повече от исканото защото ЕГР не пуска достатъчно. Газовете, които минават през мотора са свеж въздух + отряботени (от ЕГР клапана пуснати). Дебитомерът мери количеството свеж въздух. Като е не пуска достатъчно ЕГР клапана, мотора задмуква повече свеж въздух и така показанията на дебитомера са по-високи. Какво неясно има?
Смени или почисти ЕГР охладитяля!
Смени или почисти ЕГР охладитяля!
Върни се в “Дизелови агрегати”