От коя бензиностанция зареждате нафта?
-
- Автомобил: Polo 6C
- Двигател: DAJA
Re: От коя бензиностанция зареждате нафта?
Защо се съди за качеството на горивото, по това колко бързо го гори колата?
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Защо да не се съди,
То ако с една и съща кола имаш разлика в разхода от един литър при еднакви условия искаш да кажеш, че няма разлика в качеството? Аз не твърдя, че при моята сверка условията са били напълно еднакви, но все пак са доста близки.
Това предполага, че на връщане за да поддържам същата скорост се е налагало да държа педала на газта малко повече натиснат защото горивото е било с по-ниска калоричност.
То ако с една и съща кола имаш разлика в разхода от един литър при еднакви условия искаш да кажеш, че няма разлика в качеството? Аз не твърдя, че при моята сверка условията са били напълно еднакви, но все пак са доста близки.
Това предполага, че на връщане за да поддържам същата скорост се е налагало да държа педала на газта малко повече натиснат защото горивото е било с по-ниска калоричност.
- Velko
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Aз за горивото съдя не по това колко гори, а по това колко върви 

- Благовест
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
Някой има ли наблюдения върху нафтата Екто лукойл?
- SuN_CiTy
- Автомобил: VW GOLF V 2_0 TDI 4 MOTION
- Двигател: BMM 2006
Velko написа:Aз за горивото съдя не по това колко гори, а по това колко върви
То не е ли свързано?

- Velko
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Откъде да знам.За мен хубава нафта е тази с която колата има ряз и върви добре.Няколко пъти съм сипвал шит нафта и се усеща много гадно - не може да се изфорсира.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
radi_nrj написа:Зареждам нафта само от Ромпетрол и в краен случай OMV.
Често пътувам София-Сливен-Синеморец. Последния път на отиване пълня до горе от Ромпетрол на ъгъла на ул. Александър Екзарх и бул. Ботевградско Шосе.
На отиване даде 5.9l/100km с доста натискане по магистралата и едни 3 километра на 1-ва скорост защото влязох по едни черни пътища. На връщане заредих MaxxMotion Diesel от OMV Бургас и разхода беше 7,1l/100km с горе-долу същите скорости, но пък поне в перформънса разлика не усетих.
Веднъж с нафта от Lukoil на Бургаско шосе в Сливен едвам се прибрахме до София, колата загуби мощност и пушеше страшно. Изразходих я почти цялата и напълних ромпетролска до горе + добавка редекс за чистене на дюзи и се оправи без отваряне на мотора.
Колега има много въпросителни тук. Ето например накъде духа вятъра, може да ви се стори глупаво но аз лично съм виждал разход от 1 л като караш по или срещу вятъра.
После посока от София към морето винаги е по малък разхода отколкото на обратно (пробвано многократно по маршрута София-Пловдив с едно и също гориво) заради наклоните по самата магистрала. А иначе аз с моя АФН не виждам никаква разлика в нафтата която зарежда: Лук - ОМВ - Ромпетрол. Струва ми се че с обикновената на ОМВ минавам най-много КМ, но това може да си е просто внушение а и дали си минал 50-100 км повече на 1000 - 1200 км трудно се хваща понеже не карам само извънградско.
-
Последна промяна от jims на Вто 10 юни 2025 10:31, променено общо 1 път.
-
- Автомобил: Polo 6C
- Двигател: DAJA
Коя нафта на OMV?
-
- Автомобил: Golf 3 TDI
- Двигател: AFN
jims написа:Нека аз да обясня как съдя за качеството на нафтата![]()
Както казах и по горе карам автомат. По-точно А4 AFN с 4 скорости. Най-лесно усещам извънградско при изпреварвания и доускоряване. Примерно карам на 4-та и се налага да изпреваря. Нормалното е да натисна газта, колата да тръгне да набира и ако се наложи да смъкне до трета, ускорява и пак си минава на четвърта. Така си е откакто съм я купил и карам с нафта на ОМВ. Има тяга и си набира нормално.
Ето и какво стана след като заредих с РомПетрол. Същата ситуация с изпреварване или доускорение. Натискам газта и колата няма сила да тръгне, смъква на трета и пак няма сила. Крака ми е все така на газта и колата смъква до втора за да навакса и набере. Просто се усеща как няма грам тяга и все едно карам без турбо, а кутията се побърква. При Петролската нафта положението е подобно, но по-добре от РомПетрол.
Искам да отбележа, че не говоря за kick-down и газ докрай, а за нормално ускорение. Ръчката е лесна, докато не смениш предавка все така ще си ускорява и набира. Автомата обаще веднага усеща кофти нафтаСега пак заредих ОМВ, след това ще пробвам и Еко. Прави ми впечатление, че има и известна разлика в горивата от различните бензиностанции на една и съща верига.
Много съм любопитен за резултата!!!
Аз карам от 2 год само на ромпетрол. Нафтата беше супер. После я направиха ефикс и пак беше добре. От няколко месеца обаче стана отврат, двигателя качи леко разхода и стана осезаемо по шумен. Пробвах с еко - пробега ми намаля с 10-20 км. на зареждане

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
jims написа:Прави ми впечатление, че има и известна разлика в горивата от различните бензиностанции на една и съща верига.
И това го има! Точно за това зареждам само от една бензиностанция докато съм в София (Ромпетрола на Подуяне) и си пазя всички бележки. За сега нафтата им е прекрасна, но понеже не знам до кога ще е така имам едно на ум.
Не съм срещал мнение някой да е доволен от Ромпетрол във Варна до момента.
Никога не ми се е случвало толкова да няма тяга, че да смъквам предавка надоло, за да изпреваря. Естествено ако не съм на нужните обороти.
Иначе редувам Еко с Ромпетрол. И Лукойл от време на време. Всичките са ми едни и същи общо взето.
Никога не ми се е случвало толкова да няма тяга, че да смъквам предавка надоло, за да изпреваря. Естествено ако не съм на нужните обороти.
Иначе редувам Еко с Ромпетрол. И Лукойл от време на време. Всичките са ми едни и същи общо взето.
- STEYN
- Автомобил: A4 B6
- Двигател: AVF
pokimon написа:Някои ще кажели някоия по читава бензиностанция в Варна.
Лично аз съм доволен от ЕКО-то долу до обръщача на автобусите!
- andibula
- Автомобил:
- Двигател:
Много от бензиностанциите на Ромпетрол са отдадени под наем на хора които не се знае откъде взимат горивото.Това,че зареждаме на бензиностанции с надпис Ромпетрол не означава че караме румънска нафта.Аз зареждам само на Ромпетрол,но не на кой да е.Почти всички бензиностанции си "лекуват" горивата.Откак дизела стана по-скъп от бензина не се знае колко бензин сме изгорили.
Върни се в “Дизелови агрегати”