С какво масло карате дизелите си?
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Re: С какво масло карате дизелите си?
Кои масла са скъпи и кои евтини?
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
7-8 к км смяна е съвсем нормално особено ако се кара предимно градско
- Bojidar Todorov
- Автомобил:
- Двигател:
Хора, ако някой е карал с масло Ravenol VMO и да пише коментар, добро ли е, че съм се спрял на него за моя мотор
Мотул официално са спряли производството на Motul Specific 505.01 и сега трябва да се взима X-Clean 8100, като алтернатива.

Мотул официално са спряли производството на Motul Specific 505.01 и сега трябва да се взима X-Clean 8100, като алтернатива.
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Забелязах, още Ноември като обслужвах пасата се наложи да взема X-Clean 8100
-
- Автомобил:
- Двигател:
Кайзен написа:Кои масла са скъпи и кои евтини?
Като казвам евтино масло визирам 5w30 на цена 10-12лв./л. Иначе "печката" се кара само извънградско.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
А колко е скъпото?freewaynikolay написа:Като казвам евтино масло визирам 5w30 на цена 10-12лв./л.
Поне един потребител в този форум е карал/кара с това масло. Според мен единствените масла на Ravenol, които може би си заслужават са с USVO технологията - https://www.ravenol.de/en/company/innovations/usvo.Bojidar Todorov написа:Хора, ако някой е карал с масло Ravenol VMO и да пише коментар, добро ли е, че съм се спрял на него за моя мотор
- nikolay_ss
- Автомобил: Touareg 7P6
- Двигател:
Аз съм карал с равенол 5в40 вмо, но по-доброто е VST. И трите коли ги карам с равенол от доста време и нямам оплаквания.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Следните масла според мен са по-добри или не отстъпват по нищо на Ravenol VMO:
- Shell Helix Ultra Diesel 5W-40 (Full-Saps ACEA A3/B4, VW 505.00)
- Aral HighTronic 5W-40 (Mid-Saps ACEA C3, VW 505.01)
- Castrol Edge Turbo Diesel 5W40 (Mid-Saps ACEA C3, VW 505.01)
- Addinol Premium 0540 C3 (Mid-Saps ACEA C3, VW 505.01)
- ELF EVOLUTION FULL-TECH LSX 5W-40 (Mid-Saps ACEA C3, VW 505.01)
- Total Quartz Ineo C3 5W-40 (Mid-Saps ACEA C3, VW 505.01)
Ако не се лъжа всичките са по-евтини от Ravenol-а.
- Shell Helix Ultra Diesel 5W-40 (Full-Saps ACEA A3/B4, VW 505.00)
- Aral HighTronic 5W-40 (Mid-Saps ACEA C3, VW 505.01)
- Castrol Edge Turbo Diesel 5W40 (Mid-Saps ACEA C3, VW 505.01)
- Addinol Premium 0540 C3 (Mid-Saps ACEA C3, VW 505.01)
- ELF EVOLUTION FULL-TECH LSX 5W-40 (Mid-Saps ACEA C3, VW 505.01)
- Total Quartz Ineo C3 5W-40 (Mid-Saps ACEA C3, VW 505.01)
Ако не се лъжа всичките са по-евтини от Ravenol-а.
- Bojidar Todorov
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за отговорите.
А зеления бардал 5W40 със спецификацията 505.01, дали е добро за помпа-дюза с една идея е по-скъпо от всички останали. 4 литра туба е около 110лв.
А зеления бардал 5W40 със спецификацията 505.01, дали е добро за помпа-дюза с една идея е по-скъпо от всички останали. 4 литра туба е около 110лв.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Аз не съм привърженик на масла с агресивна маркетингова стратегия, като Liqui Moly, Bardahl, Ravenol и т.н.
Вместо да се изсипват тези пари в маркетинг, то може да се вложат в напр. разработка, по-добри базови масла и/или добавки, по-ниски крайни цени за потребителя и т.н.
Дори целенасочени избягвам такъв вид производители/продукти.
Вместо да се изсипват тези пари в маркетинг, то може да се вложат в напр. разработка, по-добри базови масла и/или добавки, по-ниски крайни цени за потребителя и т.н.
-
- Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
- Двигател: AHF 2000
Малко офф-топик, ако господата модератори позволят.
Маслата едно на ръка, карам все още дъртата бангия, дето не пита какво е маслото, важното е да има (в случая масло K-Classic 10w40, реално производство на Митан ойл Германия, където бъркат и други масла, както и известните АЛПИНЕ). Това как да е. Винаги с евтината добавка Манол ЦерамоЕстер, да има керамика(бор) с кофите хахаха.
Адмирации към мислещите и разсъждаващите хора, които четат и постват в темата ....
Маслата едно на ръка, карам все още дъртата бангия, дето не пита какво е маслото, важното е да има (в случая масло K-Classic 10w40, реално производство на Митан ойл Германия, където бъркат и други масла, както и известните АЛПИНЕ). Това как да е. Винаги с евтината добавка Манол ЦерамоЕстер, да има керамика(бор) с кофите хахаха.
Адмирации към мислещите и разсъждаващите хора, които четат и постват в темата ....
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Маркетингът не означава непременно ниско качество. Чрез адекватен маркетинг се постигат по-големи обороти и приходи, които пък от своя страна осигуряват финансиране за разработка на нови продукти, лаборатории, модернизация, енергоефективност и като цяло устойчиво производство. Истинският проблем не е в това дали една марка е популярна, а дали реално покрива стандартите и спецификациите, които твърди.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Кайзен написа:Аз не съм привърженик на масла с агресивна маркетингова стратегия, като Liqui Moly, Bardahl, Ravenol и т.н.
+1
Взе ми думите от устата .
И аз го спрях Лики Моли-то , скоро не съм купувал тяхно масло/продукт, над 10 г. може би.
Bardal само някои продукти си купувам, добавка за бензин-стабилизатор и за дизел с/у бактерии в горивото, поради липса на предложения/алтернативи в Бг. Но масла- не.
Спрях и равеньол-а, ще стане мисля 4 г. .
Нещо и те прекалено ценово подскочиха ....
Но ползвам техни дифф и скор.кутии масла. Последно на коли със дифф-ове с ограничено приплъзване , маслото, което е за такива на равеньол се държи много добре. Преди това ползвах различни , с разни добавки, еми... . Ценово си идват на кантар и затова не пестях от тях.
Също и на скоростите ( на различни коли , по спецификация ) - пак много прилично поведение. Затова тях засега продължаваме с тая марка.
П.п. и мотул вече не е нещо уау , ма... Карал съм с тази марка, различни масла , особено ползвах и на мотоциклети. Приключих с тая марка.
В началото-добре, после след някой и друг к.км-зле. По-зле от еквивалентен адинол , дето е на половината му цена.
Кофти шум и поведение ( на мото - маслата им), особено на въздухари . На коли пък като мине някакъв километраж , се разтраква в повече двигателят им. Бързо им падат параметрите.
Аз лично вече мотул в каквато и разновидност да е, не го препоръчвам.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Страхувам се, че съм останал грешно разбран..Vlad777 написа:Маркетингът не означава непременно ниско качество. Чрез адекватен маркетинг се постигат по-големи обороти и приходи, които пък от своя страна осигуряват финансиране за разработка на нови продукти, лаборатории, модернизация, енергоефективност и като цяло устойчиво производство. Истинският проблем не е в това дали една марка е популярна, а дали реално покрива стандартите и спецификациите, които твърди.
Не твърдя, че маркетинга е нещо лошо или автоматично означава ниско качество.
А стандартите и спецификациите вече се покриват много лесно, защото рецептите са ясни. И тук идва вече идват производителите с добрите развойни отдели, които могат да направят едно масло да е адски добро, да е по-добро от това на "маркетинговия" производител при еднакви спецификации и дори да струва по-малко.
Дори гореизброените производители преди да започнат "с агресивна маркетингова стратегия" направиха много важни открития и новаторства при маслата. Но с течение на времето, когато фирмите започват да растат, идват маркетолозите и финансовия контролинг. И тогава вече нещата може би започват да се обръщат.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Маркетинг, агресивна реклама, спонсорирани тестове от независими източници в интернет пространството са част от голямата игра която се отнася за всяка стока или услуга и в частност двигателните масла дето коментираме.
Но да се каже избягвам дадена стока(двигателно масло), защото не съм съгласен с позицията на маркетинговия отдел това е субективно мнение, което няма нищо общо с качеството на маслото...
Но да се каже избягвам дадена стока(двигателно масло), защото не съм съгласен с позицията на маркетинговия отдел това е субективно мнение, което няма нищо общо с качеството на маслото...
Върни се в “Дизелови агрегати”