С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот cecoa1 » Сря 17 сеп 2025 7:42

Sky_is_the_Limit написа:С комшиите тръгваме заедно на почивка. Ние с 1.9TDI помпа-дюза 2005, те с 1.9 TDI 2014г. ние се пребираме нормално на ход, те на платформа.

Е какъв е тоя 1,9TDI от 2014г? То 1,9 при VAG приключва с помпа-дюза, после са 1,6 и 2,0
Колкото до това дали може да изкара некой мотор един милион километра, тука не е баш темата. Но краткия отговор е, че доста мотори могат да изкарат милион, но зависи много от експлоатацията и поддръжката. Казано просто, в реалната експлоатация има режими, при които двигатели се износват в пъти повече, отколкото в най-оптималните им режими, и все пак изкарвт по около половин милион... Ако обаче преобладават най-оптималните режими, и се въртят много километри в тях, то пробега може да се увеличи в пъти.

Sky_is_the_Limit
Автомобил: Golf V
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Вто 23 сеп 2025 22:11

Днес смених маслото след 17 000км с Кастрол 5w 40 Eege Turbo Diesel. Другата смяна ще е след 10 000км, че филтъра е дармадан. Не го очаквах. Смятай на италианките дето само доливат.
Прикачени файлове
IMG_0546.jpeg

levskarq77
Автомобил: Seat Leon 1m TDI
Двигател: ASV 2003

Мнениеот levskarq77 » Чет 25 сеп 2025 19:20

samo_pechka написа:Шел хеликс ултра 5в-40 е много добро масло. Няма сбъркаш с него.

сложих въпросното масло,смених филтрите,агренажния ремък и водната помпа и двигателя стана доста по шумен отколкото когато бях с ravenol vst 5w40.Възможно ли е да е от маслото?

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Чет 25 сеп 2025 22:26

Как ти е студения старт? По-скоро си мисля дали всичко е зацепено като хората при ангренажа.

levskarq77

Мнениеот levskarq77 » Пет 26 сеп 2025 3:28

Traytor написа:Как ти е студения старт? По-скоро си мисля дали всичко е зацепено като хората при ангренажа.

Шума е еднакъв и на студен и на топъл двигател.Ходих повторно при майстора и ми каза,че бил нормален звука за дизел.

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Пет 26 сеп 2025 5:32

Глупости! Гледа да се отърве от отговорност. Шел Хеликс беше добро масло преди 10г. При мен след 8000км започна да тресе нямаше тяга, хвърлих го, сложих Кастрол, не мога да си позная колата. Било нормално за дизел. Днешните дизели да с демпферен маховик, където така обира вибрациите, че работи по тихо от бензинов двигател.

Потребителски аватар
dalgia-73
Автомобил: VW Touran
Двигател: BKC

Мнениеот dalgia-73 » Пет 26 сеп 2025 6:39

Sky_is_the_Limit написа:Глупости! Гледа да се отърве от отговорност. Шел Хеликс беше добро масло преди 10г. При мен след 8000км започна да тресе нямаше тяга, хвърлих го, сложих Кастрол, не мога да си позная колата. Било нормално за дизел. Днешните дизели да с демпферен маховик, където така обира вибрациите, че работи по тихо от бензинов двигател.

От масло да тресе и да няма тяга.Абсолютни глупости са това.Впрочем възможно е е,ако вместо в мотора се сипе в резервоара.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Пет 26 сеп 2025 7:10

levskarq77 написа:Шума е еднакъв и на студен и на топъл двигател.Ходих повторно при майстора и ми каза,че бил нормален звука за дизел.

Идеята ми беше пали ли нормално или ти се налага да въртиш преди да запали. Много дълбоко ме съмнява което и да е висок клас масло да докара такива проблеми. Може да е малко по-шумна, но ти го описваш като много по-шумна, нещо друго не е наред.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пет 26 сеп 2025 8:41

Sky_is_the_Limit написа:Днешните дизели да с демпферен маховик, където така обира вибрациите, че работи по тихо от бензинов двигател.

Ех. Мечти.. мечти... :mhihi

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Пет 26 сеп 2025 12:58

Балансиращите валове се справят добре с вибрациите, но създават други ядове. От маслото може единствено да се промени звука (щракането) на повдигачите, осоено при студен старт зимата.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 26 сеп 2025 13:56

levskarq77 написа:
samo_pechka написа:Шел хеликс ултра 5в-40 е много добро масло. Няма сбъркаш с него.

сложих въпросното масло,смених филтрите,агренажния ремък и водната помпа и двигателя стана доста по шумен отколкото когато бях с ravenol vst 5w40.Възможно ли е да е от маслото?

Не.

levskarq77

Мнениеот levskarq77 » Пет 26 сеп 2025 14:59

Traytor написа:
levskarq77 написа:Шума е еднакъв и на студен и на топъл двигател.Ходих повторно при майстора и ми каза,че бил нормален звука за дизел.

Идеята ми беше пали ли нормално или ти се налага да въртиш преди да запали. Много дълбоко ме съмнява което и да е висок клас масло да докара такива проблеми. Може да е малко по-шумна, но ти го описваш като много по-шумна, нещо друго не е наред.

Пали от раз.Няма никакви проблеми освен,че е една идея по шумна.Не знам дали ще изчакам до 5-6 000 км и ще сменя маслото с Wolf или Total,но никога повече няма да взема Шел.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Пет 26 сеп 2025 15:11

Не мисля, че е от маслото, освен ако не си намерил някакво менте.

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Пет 24 окт 2025 17:19

Вчера смених маслото на 2.0 TDI с 5w 30 Castrol Edge от туба. Почва, яко да ме дразни тоя майстор, макър да ходя там вече 8 години. Последната година много претупва нещата. Сега последно не остави да се изтече до край маслото. Цяло нощ, ако го оставил щяло да стане долу локва. Дрън та пляс! Бил съм в друг сервиз, човека го остави да се изтече до последната капка, и в това време си правеше други работи в сервиза. Колко пъти ми налива по половин литър повече. При последната смяна на масло на голфа е затрил гумичката под щеката дето е някъде. Възложих му задачата да ми съживи Голфа, обаче започнах да се чудя да ли да продължавам да му се доверявам. То не, че са останали кой знае колко читави сервизи вече.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Пет 24 окт 2025 21:11

Аз па ако ти кажа какво правя, ще ме анатемосат колегите. Сменям си го аз, точи се квото се точи десет минути, после паля колата за десет секунди, изтича още малко. После преди сложа новия филтър с помпа за масло бъркам долу под масления охладител в капачката му. Само така сипвам по 4.5л колкото е по книга. Иначе 4.2 ако не направя допълнителните галимации. Разлика няма, просто от маниащина го правя. Откакто съм открил керамиката винаги добавка към маслото, което винаги е най-евтиното (в случая Кауфланд)

Върни се в “Дизелови агрегати”