Колко дизел ви горят колите ?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Re: Колко дизел ви горят колите ?

Мнениеот Freakylol » Пет 17 авг 2012 7:05

налягането на гумите ми е перфектно... катализатор нямам, колата е с чип (поне така се води) климатика го пускам на 3 и от време на време го свалям на 2, защото направо ме кове вътре.. въздушният филтър ми е сменен.. сипвам на Еко и ромпетрол по-принцип, но като се налага сипвам и на местния Лукойл.. а и гумите са ми 14ки ...

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 17 авг 2012 8:23

Freakylol написа:налягането на гумите ми е перфектно... катализатор нямам, колата е с чип (поне така се води) климатика го пускам на 3 и от време на време го свалям на 2, защото направо ме кове вътре.. въздушният филтър ми е сменен.. сипвам на Еко и ромпетрол по-принцип, но като се налага сипвам и на местния Лукойл.. а и гумите са ми 14ки ...

Нещо генерално е сбъркано при теб. Аз на предкамерен TD давах такъв разход извънградско при 120-130. И не говоря за някакви измислени разходи по борд комп щото той няма, засичах я винаги пълно-пълно.

toshuu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toshuu » Пет 17 авг 2012 10:08

Моя пасат, 1.9 ТДИ Б5 110HP Комби, с не много багаж, последно ми даде 5.6л/109км. Смесено каране, може би 30км има градско и 80 по магистралата с 140-150 и климатроника пуснат. Много съм доволен. Решил съм да слагам и темпомат, предполагам след него ще падне, кой знае може и под 5.

Мисля да засека и без климатроника за да направя разликата, казват че поне 0.5-1л падал разхода.

Потребителски аватар
ulipet
Автомобил: VW PASSAT B7
Двигател: CFF

Мнениеот ulipet » Пет 17 авг 2012 10:50

toshuu написа:Моя пасат, 1.9 ТДИ Б5 110HP Комби, с не много багаж, последно ми даде 5.6л/109км. Смесено каране, може би 30км има градско и 80 по магистралата с 140-150 и климатроника пуснат. Много съм доволен. Решил съм да слагам и темпомат, предполагам след него ще падне, кой знае може и под 5.

Мисля да засека и без климатроника за да направя разликата, казват че поне 0.5-1л падал разхода.

темпомата е за удобство не за икономия,при мен разхода се повиши с около 0,5л

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Пет 17 авг 2012 14:11

radi_nrj написа:
Freakylol написа:налягането на гумите ми е перфектно... катализатор нямам, колата е с чип (поне така се води) климатика го пускам на 3 и от време на време го свалям на 2, защото направо ме кове вътре.. въздушният филтър ми е сменен.. сипвам на Еко и ромпетрол по-принцип, но като се налага сипвам и на местния Лукойл.. а и гумите са ми 14ки ...

Нещо генерално е сбъркано при теб. Аз на предкамерен TD давах такъв разход извънградско при 120-130. И не говоря за някакви измислени разходи по борд комп щото той няма, засичах я винаги пълно-пълно.

Възможно е.. въпреки, че имам VAG кабел и съм я гледал.. грешки няма.. стойностите и са напълно нормални.. най-вече ме съмнява зле настроения чип от Дани, но до дни ще сложа нов и ще видим как ще е :)

koce polo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koce polo » Сря 22 авг 2012 4:01

Актуално засичане на извънградски среден разход (пълно-пълно) 4.53л/100 нафта. Колата е Поло 1.4 TDI 75 коня, помпа дюза. Марщрута е София - Китен - София ок 960 км (43 литра нафта / само от Лукоил, ако това има значение). 3ма човека, багаж и клима през цялото време. На Тракия с макс 150, иначе с ок 120 - 140 км/ч. На връщане минах през Средец - Ямбол и там се движих с 90 - 100, т.е не съм висял по задръствания. За сега съм мн доволен от количката, страшна динамика, ускорение, а за разхода той сам говори. Иначе само за града - София, с безумните му ремонти и задръствания, къси дистанции на студен двигател+клима през повечето време последно я засякох 6.3/100 пак пълно/пълно. Надявам се да продължава така да ме радва Полото!

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Сря 22 авг 2012 7:06

ulipet написа:темпомата е за удобство не за икономия,при мен разхода се повиши с около 0,5л

Не съм съгласен с това твърдение - темпоматът предполага равномерно движение с постоянна скорост, без сериозни ускорения и спирания, което е предпоставка за икономия на гориво, особено ако оборотите на двигателя са в зоната на макс. въртящ момент, където той е най-ефективен, а значи и най-икономичен.

Потребителски аватар
SuN_CiTy
Автомобил: VW GOLF V 2_0 TDI 4 MOTION
Двигател: BMM 2006

Мнениеот SuN_CiTy » Сря 22 авг 2012 8:27

sashot написа:
ulipet написа:темпомата е за удобство не за икономия,при мен разхода се повиши с около 0,5л

Не съм съгласен с това твърдение - темпоматът предполага равномерно движение с постоянна скорост, без сериозни ускорения и спирания, което е предпоставка за икономия на гориво, особено ако оборотите на двигателя са в зоната на макс. въртящ момент, където той е най-ефективен, а значи и най-икономичен.

С тази логика ако оборотите на двигателя са над зоната на макс въртящ момент няма да е баш икономия така че нищо не предполага темпомата а всичко зависи от шофьора...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 22 авг 2012 15:50

sashot написа:Не съм съгласен с това твърдение - темпоматът предполага равномерно движение с постоянна скорост, без сериозни ускорения и спирания, което е предпоставка за икономия на гориво, особено ако оборотите на двигателя са в зоната на макс. въртящ момент, където той е най-ефективен, а значи и най-икономичен.

Съгласен или не в реалността е доказано че при равни други условия карането на темпомат винаги вдига леко разхода в сравнение с карането на "крак" :012:

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Сря 22 авг 2012 17:29

Stivi написа:
sashot написа:Не съм съгласен с това твърдение - темпоматът предполага равномерно движение с постоянна скорост, без сериозни ускорения и спирания, което е предпоставка за икономия на гориво, особено ако оборотите на двигателя са в зоната на макс. въртящ момент, където той е най-ефективен, а значи и най-икономичен.

Съгласен или не в реалността е доказано че при равни други условия карането на темпомат винаги вдига леко разхода в сравнение с карането на "крак" :012:

:да: проверено.
междувпрочем същото каза и Тошков (Жоро) от Пазарджик,като ми го монтира.

Ivelin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivelin » Чет 23 авг 2012 22:01

Stivi написа:

Аз не съм съгласен. Зависи от пътя. Това което съм постигал с темпомат по магистралата никога не съм успявал да го постигна на крак. Става въпрос отсечката София-Първомай, а го пътувам минимум 1 път в месеца и вече от скука си играя с разхода :-D. От друга страна София-Варна съм докарвал по нисък разход като съм пътувал на крак, така че зависи си.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 23 авг 2012 23:43

Ivelin написа:....

Аз не съм съгласен. Зависи от пътя. Това което съм постигал с темпомат по магистралата никога не съм успявал да го постигна на крак...

Много зависи също и от собственика на крака, естествено :D .

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 24 авг 2012 8:17

На крак може да се кара по-икономично, но трябва желание да си играеш с едни 20км/ч според наклоните. Темпомата влиза в "преразход" по баирите, защото не използва инерцията на автомобила и компенсира всичко с повече газ :да:

ПП: по равен път темпомата е по-прецизен и съответно икономичен :beer

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Пет 24 авг 2012 9:01

:да:
Точно така е.
п.п. Само да вметна,че равен път няма.Просто има норми за проектиране в пътното строителство-има минималин надлъжен наклон на пътното трасе.Мисля ,че беше между 0,5 и 0,1(2)%. А максималния наклон е според класа на пътя,но това е друга бира.
За НАПРЕЧНИЯТ наклон нормнте са други.Но не ми се търси сега да поствам точни стойности за някои "разбирачи" по всичко.... mhihi
Исках да кажа за разхода посочен от производителите,( примерно-при равен път,сух ,колата с толкова и толкова товар,70% пълен р-р и т.н.) са НЕПРИЛОЖИМИ в реални условия.
Сори за лиричното отклонение :beer

Последна промяна от gancho на Пет 24 авг 2012 9:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Пет 24 авг 2012 9:07

gancho написа::да:
Точно така е.
Просто има норми за проектиране в пътното строителство-има минималин надлъжен наклон на пътното трасe
Не е надлъжен, напречен е. Нека да се върнем към темата.

Върни се в “Дизелови агрегати”