Дизел или АГУ

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
SoManyRetards
Автомобил:
Двигател:

Re: Дизел или АГУ

Мнениеот SoManyRetards » Нед 01 яну 2012 15:27

Vidol Nikolov написа:Пасат 5.5 131к.с(8-9)нафта-ръчка/11-13 автомат
8Х2.5=20ЛЕВА/100 в града :banghead:
12Х2.5=30ЛЕВА/100 в града :banghead:
Сега,който намира нафта на 1.7 и кара стар дизел харчещ 5 градско всесезонно може и да е по на далавера от газта,ама иначе дизела си е набутвация

Като е набутвация, карай си бомбата в колата и си гледай кефа. :beat_butt2
Предпочитам да дам 10лв. повече за тея 100км., но поне няма да ми мирише на газ и няма да се притеснявам лятото дали и е топло на бомбата отзад. :horror:
А и аз не виждам 'аджаба', защо въобще сравнявате дизел с газ, камоли тди с газ? :screwy

ПС: Нищо лично към колеги с АГУ, просто изказвам лично мнение.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 01 яну 2012 15:43

jos, ти колко километра минаваш на година, и каква заплата получаваш, ако аз карам твоята кола половината си пари трябва да ги давам за нафта. Въпроса с бомбите е твърде спорен, аз имам и дизел и не съм убеден, че е по-безопасен от АГУ или метан. С тези 10лв повече за 100км, които предпочиташ да дадеш аз ще мина още 200км.

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Нед 01 яну 2012 15:47

Абе, че няма да се взриви от летните жеги - няма. Сега миризмата, ако е с външна пълначка - пак няма. Ако говорим за ГИ, доста от неудобствата на АГУ-то са преодолени.
Но предполагам, че ще се съгласите - "дизелът" е далавера при големи коли. Малка кола с газ гори 6 да речем, малък дизел - 4, айде 3.5 / 100. Разликата в цената на горивата обаче покрива литровата. Така.
Голяма кола (пасат) гори 5.5, 6 / 100 дизел и 9-10 газ тук вече идва разлика. По-голяма кола, още по-голяма разлика.
И нещо също важно - дизелът печели с нисък разход в града, по магистрали и извънградски шосета бензинът (респ. АГУ-то) също дават ниски стойности.
Ако караш голяма кола в града - по-евтино/рентабилно дизел, ако караш малка на дълго - по-евтино с АГУ, най-общо казано, без да визираме кой с какъв разход е и т.н. смисъл от голяма "градска" кола или малка "извънградска".
Като цяло поведението на двата двигателя е малко различно и има хора, които приветстват тягата или оборотите.
Всички са съгласни, предполагам, че алтернативните горива са най-евтини.

Потребителски аватар
daniel golf 3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот daniel golf 3 » Нед 01 яну 2012 16:12

дизела е скъп за поддръжка,а също така и цената на нафтата е космическа!колега взимай дизел само ако си намираш нафта без пари,иначе си вземи едно бензин-газ комби и проблема ти е решен... :)

Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Нед 01 яну 2012 16:56

тази тема стана спор......АГУ-то ако е "бомба"....нафтата е смрат и блажнотия.....егати изказванията....стига хвалихте определени двигатели,няма идеален двигател и затова има голям избор от кубатури и горива....аз като съм бил с голяма кола(голям двигател) си мечтаех за малка,сега съм с малка кола и зи мечтая за голяма.....така е и с дизела познавам хора много големи фенове на дизела(ама много) , сега карат на метан и никога не искат да чуват за дизел(а сега какво стана)....направо е безмислен спора,най добре като западняците с две коли(една малка градска -маневрена и икономична и една голяма неманеврена и неиконмична за развлечение и конфорт)....та за всеки фкус гориво и двигател

Потребителски аватар
SoManyRetards
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SoManyRetards » Нед 01 яну 2012 17:02

ktamen написа:jos, ти колко километра минаваш на година, и каква заплата получаваш, ако аз карам твоята кола половината си пари трябва да ги давам за нафта. Въпроса с бомбите е твърде спорен, аз имам и дизел и не съм убеден, че е по-безопасен от АГУ или метан. С тези 10лв повече за 100км, които предпочиташ да дадеш аз ще мина още 200км.

Нямам намерение да споря.
Жив и здрав, карай си колицата със здраве и нека много да те радва.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Нед 01 яну 2012 17:09

luboveliki написа:...така е и с дизела познавам хора много големи фенове на дизела(ама много) , сега карат на метан и никога не искат да чуват за дизел(а сега какво стана)..

Метана има само едно предимство и това е икономията mhihi . Всичко друго са минуси. За да им харесва, основното затях е цената на километър пробег. Турбодизела дава икономия при желание, динамика и удоволствие, същото важи и при турбобензина. Големия мотор си иска своето...

Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Нед 01 яну 2012 17:49

Точно в икономията е цаката...всички производители на коли се борят за икономия с максимален вървеж....пак казвам ,няма идеален двигател.....всеки иска 300 коня, да гори 5/100 газ(ако може и метан) ,да не се чупи и да е голяма кола с огромен багажник.....от както съм взел книжка преди 14 години си мечтая за супер евтината голяма(модерна с екстри) кола с мощен двигател и много много нисък разход на гориво, па и горивото да е на черно на половин цена... :bowdown :bowdown heavy metal zork АМА НЯМАААА такова животно

Потребителски аватар
Pathfinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pathfinder » Нед 01 яну 2012 17:50

luboveliki е много АМА МНОГО ПРАВ....до ВСИЧКИ.... :banana прочетете мнението му.... :beer :applause: :applause: :applause: :applause:

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Нед 01 яну 2012 20:29

Явно всички правим компромис.Щото не си взимаме бензин 900 кубика и да му сложим газ,тогава нямаме стигане от никой дизел....а си взимаме прилично големи коли и се мъчим да плащаме като за малки,сиреч или да гори 5 нафта,или 7-8 ама газ.Все едно караме малки коли с прилежащото им не алтернативно гориво.Да ама не,караме пасати и турбо голфове и това е.
Аз обичам големите коли.Не желая да споря с любители на малките защо ги обичам,но явно и единствено е заради комфорта.Ако имах парици щях да си купя мерцедес,примерно най-големия модел.Тогава,питам ви,дали щях да се притеснявам колко ми гори?И дали щях да го взема бензинов за да му сложа газова,или пък щях да търся да е 1.9 дизел?ХА ха,въобще нямаше да ми пука.
И за това карам пасат-най голямото което мога да си позволя и съм му сложил газ за да карам все едно дизелов голф но да ми е широко на душата/и краката/ :P
И още нещо,моите уважения към дизела,верно е по-издръжлив поради по-малкото си цикли на работа и прочие,но за мен по-съвършен и балансиран,безшумен и т.н е бензина.Четох тук разни глупости за стабилност и поддръжка дето са далеко от истината.Щото имам едни свещи по 10лв,един палец за 5 и една капачка за 20лв,дето съм ги сменял за 7 години 1 път.А май бях виждал едни подгряващи/ дизелови /свещи за 300лв.Газовата мога да я спомена с едни 50лв за същия период.Но каквото и да си говорим за газта,истината е една.Това не е разход а инвестиция,която се е изплатила в пъти през годините.Нещо като газифицирането у дома,замяната на парното с дърва и други.
Това ме подсеща,че много от изказалите се тук против нашите бомби в колите,всъщност съм сигурен,че имат такива в къщи-газови бутилки на които готвят жените им.Те просто са забравили този факт но искам да ги подсетя-правите го за икономия,не за кеф-това първо-и второ и по -страшно,мноого случаи на гръмнали бутилки в апартаменти има.Ама нищо,що да го споменаваме.Аз лично имам 2 такива и много повече ме е страх от тях,отколкото от тази в колата ми.Естествено,те са по на 30 години поне и никога не са минавали преглед.Но що да не се заядем с авто газовите.То като се замисля съм виждал и много разрушения от гръмнали бойлери.А съм сигурен :lol: че всичките ни съфорумници имат поне по един в къщи.Ама не ги е страх да се къпят.Е,и мен не ме е страх като знам че всичко в колата ми е изправно.Но бойлера винаги го включвам и изключвам с едно на ум.
Единствените изгорели коли които съм виждал са 2-дизел и бензин.Дизела беше от късо-не е виновно горивото.Бензиновия пък от шофьорска грешка.От късото няма застраховане.А по темата-отговора се налага от самосебе си.Никога не ми мирише на газ,място в багажника имам колкото искаш-щото колата ми е голяма и,щото бутилката ми е на резервната гума.Да ви кажа предварително-гума не съм пукал.Но на дълго си взимам патерица за всеки случай,не винаги обаче.Щото имам книжка от 19 години и единствения път като спуках гума беше в града,отворих багажника ама резервната беше мека и карах по джанта до вулканизатора.

И моля ви да сравнявате не само горивото но и колите.Не голф с пасат,а голф с голф,турбо с турбо,90 коня с 90 коня.Щото един и същ двигател на различни купета ще даде разлика,да не говорим и различни мотори и купета.Примеро има 1.8 двигател с 75 и с 90 коня,естествено и това не може да се сравнява.
Честита и безаварийна нова година,нека всички минем през тази година един клас напред... :beer

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Нед 01 яну 2012 21:51

Който иска да кара на нафта 2.60 от днеска да се радва.. maikomila

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Нед 01 яну 2012 21:55

Къде па я видя на 2.6? На ОМВ беще 2.52

Потребителски аватар
Escap3
Автомобил: 280hp TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Escap3 » Нед 01 яну 2012 21:55

Абе момчета какво спорите тука, гледам всеки си хвали каквото кара. еми аз карам АБФ с ГИ и съм с двете ръце и двата крака за Дизела и то пред Бензина а какво да говорим за газта-отврат направо ми е смешно че има хора който ги сравняват, те хората са казали попринцип с какво трябва да се кара. На голфа минавам около 500км на седмица и то главно гратско сипвам и бензин че пали винаги на бенз а и на 30градуса превключва на газ, за тея 500км грубо около 35-45км са ми на бензин, е това са ми още около 13лв защото колата като е студена гори много! особено АБФ! а си гори и още повече газ докато загрее... докато дизела пак има разлика докато е студена но е минимална (според мой наблюдения),вярно тракали повече - е по добре да ми трака от колкото като пусна педала на газта да ми падат оборотите на 400 и някакъв измислен стъпков мотор да ми ги стабилизира и да треперят все едно им е студено от времето.
Имам приятел с АФН с чип сравнение с моя АБФ и върви повече и на пари за гориво му е по евтино с 2-4лв на 100км, това е за еднакви коли и сме ги засичали на маршрут с доста завой, и да не говорим че вървенето на газ и на бензин нямат нищо общо, чел съм коментари че с ГИ почти няма разлика с вървенето на бензин mhihi ДА може да няма но това се компенсира с повече газ и съответно по-висок разход!

Последна промяна от Escap3 на Нед 01 яну 2012 21:58, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Нед 01 яну 2012 21:58

jos написа:
Vidol Nikolov написа:Пасат 5.5 131к.с(8-9)нафта-ръчка/11-13 автомат
8Х2.5=20ЛЕВА/100 в града :banghead:
12Х2.5=30ЛЕВА/100 в града :banghead:
Сега,който намира нафта на 1.7 и кара стар дизел харчещ 5 градско всесезонно може и да е по на далавера от газта,ама иначе дизела си е набутвация

Като е набутвация, карай си бомбата в колата и си гледай кефа. :beat_butt2
Предпочитам да дам 10лв. повече за тея 100км., но поне няма да ми мирише на газ и няма да се притеснявам лятото дали и е топло на бомбата отзад. :horror:
А и аз не виждам 'аджаба', защо въобще сравнявате дизел с газ, камоли тди с газ? :screwy

ПС: Нищо лично към колеги с АГУ, просто изказвам лично мнение.

Ти верно ....какви бомби,какви пломби...мнението е дизел или газ?Простата сметка казва -ГАЗ mhihi .

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Нед 01 яну 2012 22:12

Escap3 написа:Абе момчета какво спорите тука, гледам всеки си хвали каквото кара. еми аз карам АБФ с ГИ и съм с двете ръце и двата крака за Дизела и то пред Бензина а какво да говорим за газта-отврат направо ми е смешно че има хора който ги сравняват, те хората са казали попринцип с какво трябва да се кара. На голфа минавам около 500км на седмица и то главно гратско сипвам и бензин че пали винаги на бенз а и на 30градуса превключва на газ, за тея 500км грубо около 35-45км са ми на бензин, е това са ми още около 13лв защото колата като е студена гори много! особено АБФ! а си гори и още повече газ докато загрее... докато дизела пак има разлика докато е студена но е минимална (според мой наблюдения),вярно тракали повече - е по добре да ми трака от колкото като пусна педала на газта да ми падат оборотите на 400 и някакъв измислен стъпков мотор да ми ги стабилизира и да треперят все едно им е студено от времето.
Имам приятел с АФН с чип сравнение с моя АБФ и върви повече и на пари за гориво му е по евтино с 2-4лв на 100км, това е за еднакви коли и сме ги засичали на маршрут с доста завой, и да не говорим че вървенето на газ и на бензин нямат нищо общо, чел съм коментари че с ГИ почти няма разлика с вървенето на бензин mhihi ДА може да няма но това се компенсира с повече газ и съответно по-висок разход!

е как еднакви коли пък неговата с чип.И що се мъчиш ами не караш на бензин,цената му е като на нафтата.А и грешно търсиш разлика за вървене на газ и бензин,търси на газ и дизел.За да не се засегнеш нещо и да ме разбереш правилно да ти кажа следното.Защо според теб не съм сложил газ на 2Е-то от гаража??Ми щото гори 6 на дълго,кефа си плащам с още 2 лева горница от моното...не може да си купуваш 120 коня щото искаш да летиш пък после да им даваш вместо люцерна слама за по евтино...

Върни се в “Дизелови агрегати”