Стар дизел - „за“ и „против“

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...

Заслужава ли си дизел „на старо“ (10 г.)?

Да, заслужава си
117
62%
Не си заслужава, по-добре бензин
17
9%
Вземай бензин и слагай газ
40
21%
Не мога да преценя
10
5%
Друго (моля, уточнете)
4
2%

Общо гласове: 188
Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Re: Стар дизел - „за“ и „против“

Мнениеот НарКол » Вто 14 яну 2014 17:44

Колеги, да не искате да кажете, че един 20 годишен дизел е за предпочитане пред 10 годишен? :eek

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 14 яну 2014 17:49

НарКол написа:Колеги, да не искате да кажете, че един 20 годишен дизел е за предпочитане пред 10 годишен? :eek

Ако разполагаш с алтернативно гориво :th_up

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Вто 14 яну 2014 17:52

i.e.i написа:
НарКол написа:Колеги, да не искате да кажете, че един 20 годишен дизел е за предпочитане пред 10 годишен? :eek

На дизела не знам да има алтернатива. :rolleyes Какво имаш предвид?

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 14 яну 2014 18:00

Всичко от левче/ литъра :mhihi

Потребителски аватар
darknessevil
Автомобил: Passat B6 DSG 2009
Двигател: CBBB 170hp

Мнениеот darknessevil » Вто 14 яну 2014 18:12

Относно поддръжка и непретенциозност към гориво, че дори и път, 20 годишния дизел е голяма сила. :bowdown
Предишната ми кола беше Ауди 80, 1.6 чист атмосферен ... тва нещо няма кво да го умори, а диагностика се прави с отвертка и пробна лампа. :mhihi
За комфорт не говорим - на годинки си е, но пък таблото му е от ебати добрия материал. Който не търси комфорта в тоя автомобил, може да го прекара/паркира/закара почти навсякъде.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 14 яну 2014 18:27

Ако се върнете още малко назад в годините може коне и магарета да започнем да обсъждаме... :mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 14 яну 2014 18:53

А защо не и карбуратори? Аз веднага мога да похваля моето старо 2е3, което изкара половин милион километра на колата :mhihi
Относно старостта: за мен всеки автомобил след 3-тата година си е стар отвсякъде. Имам спомен някакъв за класациите на АДАЦ, че са за коли до 3-тата, 5-тата и 7-та година. Което говори достатъчно в белите държави как нареждат и класифицират старостта. Тук някой като чуя, че си купил "нова" кола на само 17 години ме избива на смях :mhihi
Има както три годишни милионници, така и 25-годишни коли на по 50 000км реални, така че темата в тоя си вид е малко недооформена и предразполага към излишни дразги между колеги, каквито се и наблюдават, междувпрочем. :a045

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Вто 14 яну 2014 19:26

с две ръце за стария дизел, имам голф 2 91г 1,6 тд - няма такова животно , хем икономично , хем непретенциозно, за 10 години употреба по бг пътища и навъртяни над 110 000 км само един път ми е направил проблем от некачествен дизел - освен това проблема се реши без ремонт - просто се доля качествен дизел и колата започна да си работи нормално... Много ми са интересни някои като ми кажат "ми то на голф 2-ка няма кво да му се развали" - ами тогава си купувайте модерни коли да им плащате ремонти и скъпа поддръжка , аз съм прост и карам кола, която не прави проблеми!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 14 яну 2014 19:29

golf_td написа:Много ми са интересни някои като ми кажат "ми то на голф 2-ка няма кво да му се развали" - ами тогава си купувайте модерни коли да им плащате ремонти и скъпа поддръжка , аз съм прост и карам кола, която не прави проблеми!

Не е баш тъй ама айде. По тая логика дай да си седим с Нокия 3310, или да гледаме старите кинескопи на аналогова кабелна телевизия :mhihi

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 14 яну 2014 19:34

i.e.i написа:

Преди няколко дни се отбих в Лид'л-а и кво да видя , "мазут" на стойност 5.39 левчета пет литра - промо изтича му срока , е как няма да си взема , купих 18 шишета ,ако си бях взел още пари , сигурно щях да купя 50 бутилки :stumm след два месеца ще го сипя на жипката - предкамерен дизел е :beer на ТДИ-та (АФН) не смея в голямо съотношение, слагал съм литър на резервоар само за смазване на помпа и разпръсквачи - екстра си е :Mr Green Fun

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 14 яну 2014 19:40

Глупости на таркалети си пишем тука, Голф 2, Ауди 80, колко хубав бил предкамерния дизел и т.н. :no

Последна промяна от forski на Вто 14 яну 2014 19:59, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
KadROo
Автомобил: VW Vento
Двигател: 1Z 1997

Мнениеот KadROo » Вто 14 яну 2014 19:48

stefan4o написа:
golf_td написа:Много ми са интересни някои като ми кажат "ми то на голф 2-ка няма кво да му се развали" - ами тогава си купувайте модерни коли да им плащате ремонти и скъпа поддръжка , аз съм прост и карам кола, която не прави проблеми!

Не е баш тъй ама айде. По тая логика дай да си седим с Нокия 3310, или да гледаме старите кинескопи на аналогова кабелна телевизия :mhihi

Не е баш тъй.... Не можеш да отречеш че новите автомобили са по чупливи от старите и по кекави и по калпави. ПРосто това им е политиката на производителите. Да не се повтори грешката наречена Голф 2 толкова здрав и надежден автомобил че не може да се продават части за нея до 15 стата годишнина :Mr Green Fun

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Вто 14 яну 2014 19:50

темата е мн.дълга ... по принцип има хора , които просто търсят модерното и новото постоянно .. градят реноме чрез кола , телефон и каквото и да е , за съжаление в Бг все още съдят за човек по автомобила му , но има и такива хора - които си купуват нова вещ след като старата им вече не става за нищо ... и ако говорим за ресурс и дълъг живот на използваните вещи и тяхната оправдана парична стойност - новите вещи са с много минуси и това не е само мое мнение - всичко е направено с нов модерен дизайн , екстри , улеснения и какво ли още не - но ресурса им и потенциала им няма нищо общо с качествените неща от миналото.Последния пример от преди няколко дни - сменях звънеца - стария беше монтиран със строежа на блока тоест 77-ма , 78-година , издаде багажа миналата година - живот около 35 години, новия звънец , който поставих издържа по-малко от година - иначе спор няма - хиляда мелодии, по-красив дизайн... е файда 0 icon_idea

Потребителски аватар
RZ01
Автомобил: Seat Ibiza 6L
Двигател: 1.9TDI ASZ

Мнениеот RZ01 » Вто 14 яну 2014 20:01

Много съм доволен от "дъртия" АЕФ в купе 97-ма, ако е гледан и продължава да е така нямат грешка, освен демферните маховици, които мисля, че може да се сменят с твърди. Евтина поддръжка, малко коне, нисък разход (7 смесено при мен) според мен е доста добър мотор и с голям потенциал, че защо да сме против старите дизели, които почти не умират :mrgreen

tabu_bg
Автомобил: Nissan Navara
Двигател: yd25ddti

Мнениеот tabu_bg » Вто 14 яну 2014 20:17

Масовата практика в развитите страни 17 от 200 и кусур, е че голям процент от хората могат да си позволят нов автомобил на 7-8 години, 5 години гаранцията и каране още някоя и др година и хайде нов.Така че авто-пройзводителите нямат интерес да правят автомобил с ресурс 1 милион километра, а са склонни да жертват ресурса за сметка на по нисък разход и повече коне, така биват конкурентноспособни ... в магазина пише ХХХ коня, Х,Х литра на 100 километра а не ХХХ ресурс ... Това е истината дали ви харесва или не и дали я приемате или не това е друг въпрс !

Върни се в “Дизелови агрегати”