Sharan TDI 2001 PD караше се с Вайко 10W40 и не съм доволен,с това го караше предишния собственик,сега го смених с YACCO VX 1703 SAE 5W40 API SM/CF VW 502.00/505.00/505.01
за момента ми се струва че е по добре,ще видим занапред...
С какво масло карате дизелите си?
- Booster
- Автомобил:
- Двигател:
Re: С какво масло карате дизелите си?
madpetio написа:Sharan TDI 2001 PD караше се с Вайко 10W40 и не съм доволен,с това го караше предишния собственик,сега го смених с YACCO VX 1703 SAE 5W40 API SM/CF VW 502.00/505.00/505.01
за момента ми се струва че е по добре,ще видим занапред...
Онзи ден смяна с Вайко 10W-40 (1Z мАтор) , явно помпа-дюзата не го харесва , ама на моя трактор сякаш добре се държи , тихичко работи , ще видим след около 1000км как ще е , интересно ми е , има ли някой друг колега сипвал на ТДИ как мисли...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Като купих колата не знаех нищо за дизел и особено за помпа дюза. Имаше си масло за доливане Liqui Moly 10W40, което ми направи впечатление, че е малко гъстичко, но тъй като продавача твърдеше, че го е сменял реших да карам с него без да се поинтересувам какво трябва да е маслото за моята кола. Сега вече знам, че освен, че не е за помпа дюза маслото е било пълно и с някаква добавка. Една седмица след покупката на "новия" автомобил заминах на комадировка в Хасково. На връщане при -12С проверявам маслото преди потегляне, а то се точи от щеката на нишка. Понечвам да долея и чакам няколко секунди да достигне гърлото на тубичката. Тъй като беше 8 часа вечерта реших да отложа смяната за следващия ден и тръгнах като мислех, че като загрее маслото ще се оправи. Да, ама не. Имах неблагоразумието да карам както обикновенно със 140 км/ч и на влизане в Нова Загора ми светна лампата за антифриза. Вдигам капака, отвивам капачката на казанчето да проверя нивото на антифриза и той направо изкипя. Купих антифриз от ОМВ и вече с 80 км/ч продължих. До Ямбол спирах да доливам 2 пъти, защото ми светваше лампата. На другия ден двигателят не можа дори да развърти както трябва, за да запали, защото маслото направо беше замръзнало. Купих Valvoline 10W40, запалих с дърпане и я закарах за смяна на маслото. По-късно обаче (8000 км) разбрах, че и това масло не е за моята кола и налях Castrol Magnatec 5W40 505.01. До този момент бях навъртял 10-тина хиляди извънградско като поддържах 140-150 км/ч, а на няколко пъти вдигах 200км/ч. Няколко месеца след това започнах да доливам антифриз ... Освен гарнитурата на главата се оказа, че и хидравличните повдигачи са за смяна - на единия имаше направо вдлъбнатина все едно е удрян с чук, което по мое мнение се дължи на карането с неподходящо масло - от мен и от тези преди мен.
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
По мое мнение нито един от проблемите ти не е от маслото За 150 000км с 10W40 на ПД нищо не и е станало а този кастрол дето толкова го хвалите само дето в Била не са почнали да го продават и всичкия е немски 

-
- Автомобил:
- Двигател:
KirilGeorgiev написа:По мое мнение нито един от проблемите ти не е от маслото За 150 000км с 10W40 на ПД нищо не и е станало а този кастрол дето толкова го хвалите само дето в Била не са почнали да го продават и всичкия е немски
Не става въпрос за 150 000км. Аз купих колата на 144 000км по километраж. Със сигурност е била на два пъти повече и бог знае колко време и с какво масло е карана в Италия. За повдигачите не споря, но гарнитурата си замина точно от прегряването поради липса на мазане заради неподходящото масло. И не казвам, че Castrol-ът е най-доброто, просто първият път като сложих масло, отговарящо на спецификацията 505.01 в официалния сервиз на VW имаше такова. Следващия път като сменях пък ми попадна пак такова на далавера. Другия път може да е друго.
Последна промяна от jollycatman на Вто 31 май 2011 21:22, променено общо 1 път.
Последните два пъти слагам Castrol 5W40 нямам оплаквания,сега мисля да го заменя с Mobil,имате ли впечатления от него?
- tih
- Автомобил:
- Двигател:
От 3 години карам само с Мобил полусинтетика 10W40 и съм доволен, сменям го на 10хил.км или малко след тия км., не съм го засичал точно колко доливам от смяна до смяна, но е малко от порядъка на 2-300мл, при положение че от 10хил. около 8хил. са ми градско каране, с 2думи - доволен съм, отговаря на стандартите на VW и затова нямам намерение да го сменям с друго, а и не е много полезно да се сменят постоянно маслата.
- dancing_niki
- Скиора
- Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
- Двигател: CASA
Преди карах с 10W-40 на Мобил и хапваше почти литър на 10 000, сега съм с Magnatec Diesel 5W-40 и вече 11 000 не е мръднало. Може и такова да съм уцелил, но нямам намерение да се връщам към Мобила.
-
- Автомобил:
- Двигател:
jollycatman написа:KirilGeorgiev написа:По мое мнение нито един от проблемите ти не е от маслото За 150 000км с 10W40 на ПД нищо не и е станало а този кастрол дето толкова го хвалите само дето в Била не са почнали да го продават и всичкия е немски
Не става въпрос за 150 000км. Аз купих колата на 144 000км по километраж. Със сигурност е била на два пъти повече и бог знае колко време и с какво масло е карана в Италия. За повдигачите не споря, но гарнитурата си замина точно от прегряването поради липса на мазане заради неподходящото масло. И не казвам, че Castrol-ът е най-доброто, просто първият път като сложих масло, отговарящо на спецификацията 505.01 в официалния сервиз на VW имаше такова. Следващия път като сменях пък ми попадна пак такова на далавера. Другия път може да е друго.
Колега не си ли въобразяваш малко повечко??? Маслото мож еда е по-гъсто на минусови температури,но нали като колата загрее и маслото загрява или ти си остава с външната температура?. Просто колата ти е имала проблем с гарнитурата ,нее от маслото. На мен ми се спука малкуча под тамдем помпата и също ми прегря колата и за това ли трябва да обвиняваме маслото? ако е така сигурно е трябвало да сипя 5/30 защото и тогава е сега карам с 5/40 505.01. Просто и е дошло времето не се заблуждавайте че е от маслото. Братовчед ми кара 4-ка 101 коня ПД 500 000 км само с лики моли с милибден и е сменил едно турбо и 2 ремонта на глава със счупени валове,но това е от изметнали болтове на обтяжната ролка ,не от маслото

-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега red.devilll, ти май не четеш какво съм писал? Не казвам, че колата прегря, защото бях с Liqui Moly, а защото маслото беше тъпкано с някаква добавка. Като извадих щеката между нея и тръбичката се получи нишка от масло също както като пипнеш неизсъхнало лепило "Прома". А като наклоних тубичката, за да долея масло, то не потече на струя, а падаше на големи гъсти парцали сякаш е утайката на много гъста боза. Бъркаш причината и следствието - антифризът ми завря при -12С не защото е имало проблем с гарнитурата, а проблемът с гарнитурата се получи, защото антифризът завря.
- feikot
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
Един въпрос,след консултация относно това изчезване на масло с майстор,каза,че щом го хапва може вече да се наложи да слагам 15в40.Какво е вашето мнение по въпроса.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
не е желателно за турбината толкова гъсто маслоfeikot написа:Един въпрос,след консултация относно това изчезване на масло с майстор,каза,че щом го хапва може вече да се наложи да слагам 15в40.Какво е вашето мнение по въпроса.
-
- Автомобил:
- Двигател:
За 150 000км с 10W40 на ПД нищо не и е станало
Ти си карал с блутроник досега, нали? Имал си късмет, че е качествено маслото, но почти съм убеден, че имаш поражения по разпределителния вал и помпи-дюзите...
Дано да не ги усетиш де, но все пак...
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Да с Арал Блутроник я карах Като си я купих видях че е карана с Арал и питах МАЙСТОРИ с какво да я карам и те викат слагай 10W40 и аз 15 смени слагам
От две смени слагам 5W40 пълна синтетика и разлика никаква не намирам нито във вървене нито в работа единствената разлика е че с 5W40 се налага да доливам към 500мл за 15 000км

-
- Автомобил:
- Двигател:
Дано да не се е повредила машината, но по разни западни форуми има доста снимков материал от вредите на масло не по спецификацията 505.01
Аз карам с Арал ЛонгЛайфIII 5W30 от 100К км, и доливам около литър на 27-28К км, тоест до смяната.
Аз карам с Арал ЛонгЛайфIII 5W30 от 100К км, и доливам около литър на 27-28К км, тоест до смяната.
Върни се в “Дизелови агрегати”