С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот веселин » Вто 02 авг 2011 20:34

bnick написа:3г карах с Кастрол чисто нова кола и то TDI, капризно към маслото. Предварително беше заредена със същото. Блокаж не съм имал mhihi Градски легенди... :mrgreen:

Ами - да ти кажа
Шкодата я купих от Еуратек - употребявана на 30 хил. - 1.4 TDI-PD което за дизел си е почти никакъв пробег mhihi
трицилиндровия ход на двигателя е ориентир за качеството на маслото
защо обясни ми тогава - с наливаното от Еуратек масло - Кастрол 5W40 пълна синтетика , двигателя работеше осезаемо "припряно" - на празен ход и държеше 950-1000 об/мин
а със YACCO VX 1703 - FAP 5W30 - работи равномерно , тихо и държи 850 об/мин на празен ход :bowdown
Личния ми избор е YACCO
Castrol - не благодаря!!!

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 02 авг 2011 20:59

веселин написа:
bnick написа:3г карах с Кастрол чисто нова кола и то TDI, капризно към маслото. Предварително беше заредена със същото. Блокаж не съм имал mhihi Градски легенди... :mrgreen:

Ами - да ти кажа
Шкодата я купих от Еуратек - употребявана на 30 хил. - 1.4 TDI-PD което за дизел си е почти никакъв пробег mhihi
защо обясни ми тогава - с наливаното от Еуратек масло - Кастрол 5W40 пълна синтетика , двигателя работеше осезаемо "припряно" - на празен ход и държеше 950-1000 об/мин
а със YACCO VX 1703 - FAP 5W30 - работи равномерно , тихо и държи 850 об/мин на празен ход :bowdown
Личния ми избор е YACCO

Съжалявам, но нещо ми се губи връзката. Моята винаги си е седяла стабилно на около 800 с Кастрола, работата е равномерна и нормална. Доливал съм по около 200-300гр на 12к. За мен маслото си е перфектно, смених го с друго по препоръка, иначе пак щях да съм със същото mhihi
П.С. Интересно в горещините как я караш с това 5w30

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 02 авг 2011 21:40

веселин написа: Кастрол 5W40 пълна синтетика , двигателя работеше осезаемо "припряно" - на празен ход и държеше 950-1000 об/мин

За първи път чувам от "кофти" масло да качва оборотите на празен ход,някак си ми е странно това поведение да е имало нещо общо с маслото то трябва да е било някаква чорбичка за да се стигне до такова отклонение :!:

Потребителски аватар
vladrs
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladrs » Сря 03 авг 2011 16:51

колеги нека и аз да питам сега..предстои ми смяна на масло,и се чудя какво да налея,като се поразрових в разни сайтове навсякъде препоръчват различни масла за колицата,а тя е ауди а3 TDI 110.
и така в момента я карам с мобил 5/40 и мисля да го сменя,но със какво,впрочем се колебая между MOTUL,CASTROL,или FUCHS.но какво точно трябва да е имам нужда от помощ.

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Сря 03 авг 2011 17:25

vladrs написа:колеги нека и аз да питам сега..предстои ми смяна на масло,и се чудя какво да налея,като се поразрових в разни сайтове навсякъде препоръчват различни масла за колицата,а тя е ауди а3 TDI 110.
и така в момента я карам с мобил 5/40 и мисля да го сменя,но със какво,впрочем се колебая между MOTUL,CASTROL,или FUCHS.но какво точно трябва да е имам нужда от помощ.

Аз бях с Фухс на дизел, не ми е правил проблем, но като смених с Сепса, сякаш поутихна мотора(тук е и моментът със самовнушението вероятно). На бензинова слагахме фухс и го гореше здраво и пищеше зумера, сменихме го, спря пищенето, горенето се е запазило май...
Може и аз да съм уцелил "ориджиналдъ" масло или пък да са ме метнали тези, дето сменят, знам ли. Та пробвай Кастрола - има добри отзиви за него, не че Мотулът е с лоши.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 03 авг 2011 17:29

vladrs написа:колеги нека и аз да питам сега..предстои ми смяна на масло,и се чудя какво да налея,като се поразрових в разни сайтове навсякъде препоръчват различни масла за колицата,а тя е ауди а3 TDI 110.
5w40 спецификация vw 505 00

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Сря 03 авг 2011 17:42

bnick написа:
веселин написа:

Ами - да ти кажа
Личния ми избор е YACCO

Съжалявам, но нещо ми се губи връзката. Моята винаги си е седяла стабилно на около 800 с Кастрола, работата е равномерна и нормална. Доливал съм по около 200-300гр на 12к. За мен маслото си е перфектно, смених го с друго по препоръка, иначе пак щях да съм със същото mhihi
П.С. Интересно в горещините как я караш с това 5w30

Ами нормално се държи маслото именно в жегите - преди три седмици е сменено - от тогава навъртяни 500 км. градско и 1300 извънградско - не е мръднало на пръчката
Маслото е добро!!!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 03 авг 2011 19:09

Kalin72 написа:
aldo написа:до 100.000 km с 5w/40
над 100.000 do 200.000 10w/40
над 200.000 15w/40
това е
в сервиза в който ба4ках в чужбина така казват

Това може и да важи за стари бензинови двигатели отпреди 30 години, но не и за дизелови и бензинови турбо двигатели...
Маслото е такова по вискозитет и сертификати, каквото препоръчва производителя на автомобила. И няма никакво значение на колко км е колата. Ако го гори или изхвърля, ремонт на двигателя е единственото решение.

Много точно казано!!! Особено какъвто и да е автомобил с турбо се кара качествено синтетично масло защото турбото се развърта до над 100 000 об/мин и няма ли добро мазане едно евтино масло ще ви излезе много скъпо.

Потребителски аватар
ping23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ping23 » Чет 04 авг 2011 13:16

2.5tdi - Castrol edge 5w40
1.4tdi - Castrol edge 5w30

bojilov11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bojilov11 » Вто 09 авг 2011 20:22

Колеги,моля за съвет! Предстои ми смяна на маслото (Голф 4 AHF),като последните 9х.км. карам с френското масло "Еlf",препоръчано ми от човек,на когото имам доверие. Като цяло мисля,че маслото е добро,двигателят работи тихо и пали лесно сутрин. От други колеги във форума,използвали това масло,разбрах,че при тях е имало изгаряне (около 800гр. до литър за 10х.км.),при мен също има,но е е по-малко(около 400-500гр.) Аз отдавам това на стила си на каране,колата често се кара бързо и във високи обороти. Това е първото масло,което съм налял след закупуване на автомобила. Въпросът ми е дали да му се доверя отново (като цяло съм доволен) или да заложа на нещо изпитано от вас (Castrol,Motul,Fuchs)?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 09 авг 2011 20:32

bojilov11 написа:Колеги,моля за съвет! Предстои ми смяна на маслото (Голф 4 AHF),като последните 9х.км. карам с френското масло "Еlf",препоръчано ми от човек,на когото имам доверие. Като цяло мисля,че маслото е добро,двигателят работи тихо и пали лесно сутрин. От други колеги във форума,използвали това масло,разбрах,че при тях е имало изгаряне (около 800гр. до литър за 10х.км.),при мен също има,но е е по-малко(около 400-500гр.) Аз отдавам това на стила си на каране,колата често се кара бързо и във високи обороти. Това е първото масло,което съм налял след закупуване на автомобила. Въпросът ми е дали да му се доверя отново (като цяло съм доволен) или да заложа на нещо изпитано от вас (Castrol,Motul,Fuchs)?

И Elf и Total са си много добри масла /аз лично карам вече 120 000км само с Total/ така че ако ти харесва как се държи мотора с него няма смисъл да експериментираш а разход от 400-500гр може само да те радва,тези дето не им гори нищо карат 80% градско а там може да се увеличи вместо да намалее mhihi

polkut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polkut » Вто 09 авг 2011 22:51

Едно въпросче относно маслото... колата - golf 2 1.6D JР. Карам го на ESSO 10W40 обаче ми гори адски много масло. по 1 литър масло на 1500км. някъде scare По производител маслото на което трябва да го карам е същото 10W40 обаче ме посъветваха, че щом го гори масло да сложа по-гъсто 15W40. По принцип човека от който го взех голфа е роднина и в една тетрадка си е писал всичко каквото е правил по него. Преди 20 000км. са сменяни сегменти, повдигачи клапани и още нещо към тях ама не помня кво. Абе ремонта му е излезнал 850лв. И въпреки това пак го гори. Ако сложо с по-малък вискозитет дали ще намали разхода :roll:

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Вто 09 авг 2011 22:59

На тоя двигател най-добре 15/40 да му слагаш и би трябвало да ти намали горенето на масло.Даже няма проблем и М16Д да му сложиш :D

lubo_bubaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lubo_bubaka » Сря 10 авг 2011 10:16

Здравейте колеги.Да споделя и аз моето мнение.Карам 1з двигател от 4 години за този период съм сменявал маслото 11-12 пъти сипвам единствено масло на AJIP и съм страшно доволен от смяна до смяна при по-спокойно каране гори 100-200 грама за 10хил. при по-сериозни натискания или по-чести извънградски пътувания гори около 300-400 грама на 10хил колата по километраж е на 310 000км..Маслото е Ajip turbodiesel 10W40.Веднъж по препоръка на един майстор сипах Repsol 15W40 и за 10хил с него ми изгоря 600-700 грама и повече не повторих.

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Сря 10 авг 2011 10:22

Това и не го пипа от година насам.За горивото ползвам това
Прикачени файлове
images.jpg
images.jpg (8.78 KиБ) Видяна 3010 пъти
images (1).jpg