Спада температурата при спускане на скорост!?!

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
zdravko.q
Автомобил:
Двигател:

Re: Спада температурата при спускане на скорост!?!

Мнениеот zdravko.q » Сря 26 яну 2011 20:44

[quote="ktamen"]Нормално е да пада температурата в задръстванията, ако се съмняваш в термостата изключи си парното и температурата трябва да спре да пада.

Днес си напрових експеримент изключх си парното и температурата се ка4и за отрицателно време.Яжно ан ТДИ-тата си им трябва пове4е време да загреят хубаво.

Потребителски аватар
bkunev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bkunev » Пон 28 фев 2011 11:15

Здравейте отново! Реших да съживя и приключа темата. Смених термостата с BEHR уж немски за 21.30лв. от Ауто Плюс. Извадихме стария. Оказа се абсолютно същия със същите стойности(температурни) щамповани. Пътувах вчера доста около 500 км. Температурата беше от -6 сутринта до около 0 през деня. Не мръдна с парно на 4/без парно/ по инерция/ на ППХ по надолнище и тн. Стои закована на 90 гр. Супер доволен съм.
Извода от тези целите 7 страници изписано е: Ако по някакъв начин температурата на стига или пада под 90гр. (говорим за напълно загряла кола)- термостата е за смяна!!!

Това е от мен!!! Безаварийни километри!!! : vw fen

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Пон 28 фев 2011 11:51

Само да вметна, че ако на -6 градуса и напълно загряла кола седиш на едно мясти и пуснеш парното на 4, със сигурност ще ти падне температурата до 10 минути.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 28 фев 2011 12:02

bkunev написа:... при спускането и парното работеше и навън беше -12/13 спусках от един зимен курорт Узана до Габрово...

При такава температура и пуснато парно ... според мен всичко ти е наред.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 28 фев 2011 12:48

Alek написа:Само да вметна, че ако на -6 градуса и напълно загряла кола седиш на едно мясти и пуснеш парното на 4, със сигурност ще ти падне температурата до 10 минути.

Даже до 5 :) На -5 градуса онзи ден загряла Корола Д4Д с пуснато парно на място на петата минута вече слизаше под 70 градуса....на 74 000 км е дали да не взема да и сменя термостата :Mr Green Fun
П.С. За колегата ktamen малко по-надолу,това със смяната на термостата беше сарказъм,не съм толкова луд да сменям термостат на нова кола понеже и пада температурата на място :)

Последна промяна от Stivi на Пон 28 фев 2011 19:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Пон 28 фев 2011 16:52

Stivi написа:
Alek написа:Само да вметна, че ако на -6 градуса и напълно загряла кола седиш на едно мясти и пуснеш парното на 4, със сигурност ще ти падне температурата до 10 минути.

Даже до 5 :) На -5 градуса онзи ден загряла Корола Д4Д с пуснато парно на място на петата минута вече слизаше под 70 градуса....на 74 000 км е дали да не взема да и сменя термостата :Mr Green Fun

:да:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 28 фев 2011 18:24

Stivi написа:

При нормална работа на двигателя една трета от енергията на горивото отива в коляновия вал, една трета в аспуха и една трета в антифриза. Когато работи на празен ход се изгаря толкова малко гориво, че не е достатъчно да поддържа температурата на двигателя, ако е много студено и парното е включено.
Не пипай термостата, най-вероятно си работи чудесно. Можеш да го провериш като пипаш маркучите към радиатора, единия трябва да остава студен до достигане на 80 - 90 градуса.
А колегата дето е пътувал 500км без да му мръдне стрелката просто не се спускал по достатъчно дълъг наклон. Освен това, едва ли му се е налагало да виси по половин час на светофарите. Двигателя му е бил нормално натоварен и е горял достатъчно гориво за да стои стрелката на 90 градуса.
Аз сутринта минах 16км да ида на работа и термостата не се отвори изобщо, направо се чудя дали да не си оставя големия радиатор вкъщи и да си карам само с радиаторчето на парното :Mr Green Fun

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Пон 28 фев 2011 19:32

какво да обясняваш... хората не разглеждат радиатора на парното като радиатор за охлжадане, а за отопление :!:
Въздух с една и съща Т охлажда и двата радиатора по принцип.

и малкия радиатор охлажда мотора както големия(не в същата степен разбира се), с тая разлика, че топлината не се изхвърля навън, а се затопля купето...

при продължително спускане в цилиндрите не постъпва гориво, няма горене... откъде да дойде тая топлина?
Лошото е че се пишат глупости и някой колега ще реши че колата му не е наред и ще тръгне да си ръчка колата безпричинно...

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 28 фев 2011 20:34

Ако някой ме убеди,че ще спусне Шипка без газ на 3та,при температура до +5градуса и мотора му няма да падне под 75градуса ,с включено парно по средата,да дойде да ми се обади да го пробваме ;)

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 28 фев 2011 20:40

mupk0 написа:Ако някой ме убеди,че ще спусне Шипка без газ на 3та,при температура до +5градуса и мотора му няма да падне под 75градуса ,с включено парно по средата,да дойде да ми се обади да го пробваме ;)

:да:
Това с коването на стрелката на 90 градуса е малко МИТ! На много коли съм виждал такова нещо, и когато съм питал са ми казвали следното! Колата когато загрее пуска ли перката ? Ако е "ДА" значи нямаш проблем с термостата! Но не трябва да чакаме да блокира термостата за да го сменим!
Има и вероятност на повечето датчика за температурата на таблото да не работи както трябва и за това да им показва все 90 градуса :mrgreen:

Потребителски аватар
Presli82
Автомобил: Volkswagen Passat b2
Двигател: diesel
Контакти:

Мнениеот Presli82 » Пон 28 фев 2011 21:15

Напълно съгласен съм няма как да не мърда в студено време и има как да има разлика с парно, при изкачване, спускане и освен това температурата не е еднаква навсякъде по даден маршрут има вятър и тн.все нещо може да повлияе на температурата освен термостата :lol: Ама чак да не работи уреда както трябва просто някои уреди не реаргират бързо на моментни промени защото стрелката се мести бавно и плавно и дава нещо средно.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 28 фев 2011 21:17

Presli82 написа:Напълно съгласен съм няма как да не мърда в студено време и има как да има разлика с парно, при изкачване, спускане и освен това температурата не е еднаква навсякъде по даден маршрут има вятър и тн.все нещо може да повлияе на температурата освен термостата :lol: Ама чак да не работи уреда както трябва просто някои уреди не реаргират бързо на моментни промени защото стрелката се мести бавно и плавно и дава нещо средно.

Значи моя датчик има луфт (датчика за темп. на таблото) обаче не го смених шот близкият сервиз ми търсиха за него 40 лева! И ся търся качествен и да не е 100 лева! И при мен когато пусне перката стрелката утива към 110 градуса и перките се пускат! Та има и такава вероятност самия датчик от старост не отчита правилно или отчита много (както при мен) или отчита по-малко! :012:

Ivelin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivelin » Вто 01 мар 2011 23:41

А бе хора разберете го най-после, на по новите коли стрелката не се управлява директно от датчика... първо минава през филтрация точно за да няма такива спорове. Седи си стрелката на 1 позиция не мърда, ама реално температурата се мандахерца надолу нагоре. И за да не решите че говоря глупости и понеже бачкам във фирма която прави табла (поне софтуера им) мога да ви кажа, че таблото на една марка коли показва от около 80 до 105 градуса все едно и също на стрелката и така си го иска фирмата производител на колите. Айде със здраве и дано стрелките да не ви мърдат :lol:

Потребителски аватар
fena_vd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fena_vd » Сря 02 мар 2011 12:52

Моята кола я купих преди 2 месеца мотора е същия. И мен ме посъветваха да сменя термостата при същите симтоми. Е смених го разлика никаква, при дълго спускане на скорост или не колата изстива. Ако има значение колата е Пасат Б5 2000г. AHU. Та си мисля че е нормално.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 02 мар 2011 18:26

Ivelin написа:.....

Всичко това показва очаквания за ниска техническа грамотност на крайния клиент :( , обаче напълно оправдани според мен очаквания все пак mhihi :Mr Green Fun !

Върни се в “Дизелови агрегати”