[quote="ktamen"]Нормално е да пада температурата в задръстванията, ако се съмняваш в термостата изключи си парното и температурата трябва да спре да пада.
Днес си напрових експеримент изключх си парното и температурата се ка4и за отрицателно време.Яжно ан ТДИ-тата си им трябва пове4е време да загреят хубаво.

Спада температурата при спускане на скорост!?!
- bkunev
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Спада температурата при спускане на скорост!?!
Здравейте отново! Реших да съживя и приключа темата. Смених термостата с BEHR уж немски за 21.30лв. от Ауто Плюс. Извадихме стария. Оказа се абсолютно същия със същите стойности(температурни) щамповани. Пътувах вчера доста около 500 км. Температурата беше от -6 сутринта до около 0 през деня. Не мръдна с парно на 4/без парно/ по инерция/ на ППХ по надолнище и тн. Стои закована на 90 гр. Супер доволен съм.
Извода от тези целите 7 страници изписано е: Ако по някакъв начин температурата на стига или пада под 90гр. (говорим за напълно загряла кола)- термостата е за смяна!!!
Това е от мен!!! Безаварийни километри!!!
Извода от тези целите 7 страници изписано е: Ако по някакъв начин температурата на стига или пада под 90гр. (говорим за напълно загряла кола)- термостата е за смяна!!!
Това е от мен!!! Безаварийни километри!!!

Само да вметна, че ако на -6 градуса и напълно загряла кола седиш на едно мясти и пуснеш парното на 4, със сигурност ще ти падне температурата до 10 минути.
-
- Автомобил:
- Двигател:
bkunev написа:... при спускането и парното работеше и навън беше -12/13 спусках от един зимен курорт Узана до Габрово...
При такава температура и пуснато парно ... според мен всичко ти е наред.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Alek написа:Само да вметна, че ако на -6 градуса и напълно загряла кола седиш на едно мясти и пуснеш парното на 4, със сигурност ще ти падне температурата до 10 минути.
Даже до 5

П.С. За колегата ktamen малко по-надолу,това със смяната на термостата беше сарказъм,не съм толкова луд да сменям термостат на нова кола понеже и пада температурата на място

Последна промяна от Stivi на Пон 28 фев 2011 19:19, променено общо 1 път.
Stivi написа:Alek написа:Само да вметна, че ако на -6 градуса и напълно загряла кола седиш на едно мясти и пуснеш парното на 4, със сигурност ще ти падне температурата до 10 минути.
Даже до 5На -5 градуса онзи ден загряла Корола Д4Д с пуснато парно на място на петата минута вече слизаше под 70 градуса....на 74 000 км е дали да не взема да и сменя термостата

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Stivi написа:Alek написа:Само да вметна, че ако на -6 градуса и напълно загряла кола седиш на едно мясти и пуснеш парното на 4, със сигурност ще ти падне температурата до 10 минути.
Даже до 5На -5 градуса онзи ден загряла Корола Д4Д с пуснато парно на място на петата минута вече слизаше под 70 градуса....на 74 000 км е дали да не взема да и сменя термостата
При нормална работа на двигателя една трета от енергията на горивото отива в коляновия вал, една трета в аспуха и една трета в антифриза. Когато работи на празен ход се изгаря толкова малко гориво, че не е достатъчно да поддържа температурата на двигателя, ако е много студено и парното е включено.
Не пипай термостата, най-вероятно си работи чудесно. Можеш да го провериш като пипаш маркучите към радиатора, единия трябва да остава студен до достигане на 80 - 90 градуса.
А колегата дето е пътувал 500км без да му мръдне стрелката просто не се спускал по достатъчно дълъг наклон. Освен това, едва ли му се е налагало да виси по половин час на светофарите. Двигателя му е бил нормално натоварен и е горял достатъчно гориво за да стои стрелката на 90 градуса.
Аз сутринта минах 16км да ида на работа и термостата не се отвори изобщо, направо се чудя дали да не си оставя големия радиатор вкъщи и да си карам само с радиаторчето на парното

- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
какво да обясняваш... хората не разглеждат радиатора на парното като радиатор за охлжадане, а за отопление
Въздух с една и съща Т охлажда и двата радиатора по принцип.
и малкия радиатор охлажда мотора както големия(не в същата степен разбира се), с тая разлика, че топлината не се изхвърля навън, а се затопля купето...
при продължително спускане в цилиндрите не постъпва гориво, няма горене... откъде да дойде тая топлина?
Лошото е че се пишат глупости и някой колега ще реши че колата му не е наред и ще тръгне да си ръчка колата безпричинно...

Въздух с една и съща Т охлажда и двата радиатора по принцип.
и малкия радиатор охлажда мотора както големия(не в същата степен разбира се), с тая разлика, че топлината не се изхвърля навън, а се затопля купето...
при продължително спускане в цилиндрите не постъпва гориво, няма горене... откъде да дойде тая топлина?
Лошото е че се пишат глупости и някой колега ще реши че колата му не е наред и ще тръгне да си ръчка колата безпричинно...
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
Ако някой ме убеди,че ще спусне Шипка без газ на 3та,при температура до +5градуса и мотора му няма да падне под 75градуса ,с включено парно по средата,да дойде да ми се обади да го пробваме 

- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
mupk0 написа:Ако някой ме убеди,че ще спусне Шипка без газ на 3та,при температура до +5градуса и мотора му няма да падне под 75градуса ,с включено парно по средата,да дойде да ми се обади да го пробваме

Това с коването на стрелката на 90 градуса е малко МИТ! На много коли съм виждал такова нещо, и когато съм питал са ми казвали следното! Колата когато загрее пуска ли перката ? Ако е "ДА" значи нямаш проблем с термостата! Но не трябва да чакаме да блокира термостата за да го сменим!
Има и вероятност на повечето датчика за температурата на таблото да не работи както трябва и за това да им показва все 90 градуса

- Presli82
- Автомобил: Volkswagen Passat b2
- Двигател: diesel
- Контакти:
Напълно съгласен съм няма как да не мърда в студено време и има как да има разлика с парно, при изкачване, спускане и освен това температурата не е еднаква навсякъде по даден маршрут има вятър и тн.все нещо може да повлияе на температурата освен термостата
Ама чак да не работи уреда както трябва просто някои уреди не реаргират бързо на моментни промени защото стрелката се мести бавно и плавно и дава нещо средно.

- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Presli82 написа:Напълно съгласен съм няма как да не мърда в студено време и има как да има разлика с парно, при изкачване, спускане и освен това температурата не е еднаква навсякъде по даден маршрут има вятър и тн.все нещо може да повлияе на температурата освен термостатаАма чак да не работи уреда както трябва просто някои уреди не реаргират бързо на моментни промени защото стрелката се мести бавно и плавно и дава нещо средно.
Значи моя датчик има луфт (датчика за темп. на таблото) обаче не го смених шот близкият сервиз ми търсиха за него 40 лева! И ся търся качествен и да не е 100 лева! И при мен когато пусне перката стрелката утива към 110 градуса и перките се пускат! Та има и такава вероятност самия датчик от старост не отчита правилно или отчита много (както при мен) или отчита по-малко!

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
А бе хора разберете го най-после, на по новите коли стрелката не се управлява директно от датчика... първо минава през филтрация точно за да няма такива спорове. Седи си стрелката на 1 позиция не мърда, ама реално температурата се мандахерца надолу нагоре. И за да не решите че говоря глупости и понеже бачкам във фирма която прави табла (поне софтуера им) мога да ви кажа, че таблото на една марка коли показва от около 80 до 105 градуса все едно и също на стрелката и така си го иска фирмата производител на колите. Айде със здраве и дано стрелките да не ви мърдат 

- fena_vd
- Автомобил:
- Двигател:
Моята кола я купих преди 2 месеца мотора е същия. И мен ме посъветваха да сменя термостата при същите симтоми. Е смених го разлика никаква, при дълго спускане на скорост или не колата изстива. Ако има значение колата е Пасат Б5 2000г. AHU. Та си мисля че е нормално.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Ivelin написа:.....
Всичко това показва очаквания за ниска техническа грамотност на крайния клиент

Върни се в “Дизелови агрегати”