Пътувах няколко пъти до Румъния миналата година и мога да кажа, че с нафтата от Petrom/OMV разходът е по-нисък с близо литър. Лятото заредих пълен резервоар от Shell в Гърция и бях много разочарован от динамика/разход. Тук зареждам с MaxxMotion от OMV но съм чувал, че се различава от обикновената нафта само по добавките.
Миналата седмица обаче нямах OMV наблизо и заредих догоре с Shell V-Power и съм приятно изненадан, разходът падна надолу с близо литър. При нормално каране (140 по магистралата и 90-100 по Е79), София-Сандански-София ми даде 4,8/100 по борд компютър. Предполагам, че ефектът се дължи не само на добавки, може би скъпата нафта на Shell (2,90лв) е внос съдейки по голямата разлика спрямо цената на обикновената нафта.
От коя бензиностанция зареждате нафта?
-
jony555
- Автомобил:
- Двигател:
Re: От коя бензиностанция зареждате нафта?
защо просто не си наливате обикновена нафта и добавите добавка на известна фирма? няма ли да е по добре отколкото да се надявате на нещо несигурно?
- Dan4o
- Автомобил: Golf VII Highline
- Двигател: 2.0 TDI DSG
- Контакти:
jony555 написа:защо просто не си наливате обикновена нафта и добавите добавка на известна фирма? няма ли да е по добре отколкото да се надявате на нещо несигурно?
Нали точно обикновената нафта е най-проблемна (вж. няколко поста по-нагоре цитирания експеримент на предаването "Здравей, България") - вода, парафини, твърди частици и всякакви боклуци... И да сложим добавки, това няма да оправи нещата.
-
jony555
- Автомобил:
- Двигател:
сложи дизел на еко с добавка и ако искаш още 1 добавка. мойте познати по принцип карат само с дизел на еко и никога не са имали проблеми. и повечето са с нови коли..
- edmunddo
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги,преди няколко години със служебния ми бус останах в едни много хубави преспи 6-7 часа докато ме измъкнат.Причината-замръзнал ОМВ алпин-дизел
.Оттогава карам буса само с Еко,миналата година пак останах на пътя на минус 18 и три часа буса си чука на място без проблем.Друго:Варна-Любляна 1370км стигам с 70 литра българска нафта и 20 хърваткска като в любляна пристигам почти в резерва.Зареждам 70 лира там и тръгвам.Следващото зареждане е Еко Търговище и оттам още 130 км доВарна.По мои изчисления разлика между Бг и словенска нафта е около 1.5 на 100 км,а няма да казвам мотора като засмуче словенска нафта как започва да утихва,а при тях е 1.40 евра съвсем малко по-скъпа от тук
.Оттогава карам буса само с Еко,миналата година пак останах на пътя на минус 18 и три часа буса си чука на място без проблем.Друго:Варна-Любляна 1370км стигам с 70 литра българска нафта и 20 хърваткска като в любляна пристигам почти в резерва.Зареждам 70 лира там и тръгвам.Следващото зареждане е Еко Търговище и оттам още 130 км доВарна.По мои изчисления разлика между Бг и словенска нафта е около 1.5 на 100 км,а няма да казвам мотора като засмуче словенска нафта как започва да утихва,а при тях е 1.40 евра съвсем малко по-скъпа от тук-
powerade
- Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
- Двигател: AHF 2000
Пичове каквото и да си говорим истината е пътя на дизела от Нефтохима или Гърция и Румъния до нашите резервоари. Колкото и контрол и следене да има, нека не забравяме колко сме изобретателни българите, пък и все пак контрола се извършва от хора(тоест има го човешкия фактор).
По въпроса за нафтата зареждам отвсякъде, тъй като моето животно е всеядно тди :). Иначе най-яката нафта, която съм виждал е от Русия. преди 15-тина години един приятел на бащата беше правил курс с тира до Русия, и беше налял тамошна зимна нафта. Беше прозрачна като вода. Та тоя тираджия каза, че на бензиностанцията сипвали само с ръкавици, защото била агресивна. Казали му че издържа на -40 :) Наистина беше агресивна защото даде едно шишенце и татко я ползваше за почистване на разни неща. Ако има някой колега имащ допир до руска нафта, може да сподели и той впечатления :)
По въпроса за нафтата зареждам отвсякъде, тъй като моето животно е всеядно тди :). Иначе най-яката нафта, която съм виждал е от Русия. преди 15-тина години един приятел на бащата беше правил курс с тира до Русия, и беше налял тамошна зимна нафта. Беше прозрачна като вода. Та тоя тираджия каза, че на бензиностанцията сипвали само с ръкавици, защото била агресивна. Казали му че издържа на -40 :) Наистина беше агресивна защото даде едно шишенце и татко я ползваше за почистване на разни неща. Ако има някой колега имащ допир до руска нафта, може да сподели и той впечатления :)
Последна промяна от powerade на Пет 03 яну 2014 10:18, променено общо 1 път.
- efass89
- Автомобил: Mitsubishi Lancer
- Двигател: BWC
- Контакти:
Колеги виж те какво видях в нет'а преди малко
http://m.fakti.bg/news/85047-zashto-zamrazva-naftata-ili-nishto-novo-pod-slanceto
http://m.fakti.bg/news/85047-zashto-zamrazva-naftata-ili-nishto-novo-pod-slanceto

-
jony555
- Автомобил:
- Двигател:
мдам. не искаме да се забъркваме най ме накефи
нищо ново под слънцето иначе. уж "държавни" и "независими" органи, а са навързани като свински черва е взимат само подкупи за да не правят нищо. няма нищо държавно и независимо в наща държава. всичко е частно и интереси и прецакване.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
От 20 дена насам минималните температури са в порядъка на -6 до -1 градуса и в следващите 10 дена поне не се очаква да падат. Какво ви учудва факта, че при така създалата се метеорологична обстановка всички вериги са заредили лятна нафта?
- Kuncavia
- A.C.A.B.
- Автомобил: Golf MK1 Cabrio
- Двигател: 1600 cc
- Контакти:
Днес сутринта го засякох http://goo.gl/PyLMgz Браво, че са повдигнали темата 
Едит:
По-скоро този линк: http://goo.gl/NoNG2r , че оня дрънка глупости

Едит:
По-скоро този линк: http://goo.gl/NoNG2r , че оня дрънка глупости

- 7 speed DSG
- Автомобил:
- Двигател:
efass89 написа:Колеги виж те какво видях в нет'а преди малко![]()
Колеги, имате ли представа, в какво се изразява разликата между “Еко Елда” и “Еко Петролеум”

-
Kalin72
- Автомобил:
- Двигател:
Карaм дизелови коли от 20 години. Гараж имам от 3 години. Та за тези 20 години, никога не ми е замръзвала нафтата. Чудно защо? Ами защото зареждам от нормални бензиностанции, ползвам само качествено и по стандарта за вида двигател масло и филтри. Когато има прогноза за много ниски темератури, под -15 градуса, слагам добавка при зареждането с нафта, най-често Кастрол ТДА, а в САЩ и DieselKleen http://www.powerservice.com/dfs/default.asp
Да добавя, че колегата под мен е писал, от горивния филтър съм източвал вода, съвсем малко, само на Бора-та, дето я карах в САЩ, но там самото филтърно тяло имаше пробка за точене, на Кади-то ми няма, и досега съм сменял един път горивен филтър, на 90К км, а сега съм на 190К км, и ще го сменя за следващата зима.
Да добавя, че колегата под мен е писал, от горивния филтър съм източвал вода, съвсем малко, само на Бора-та, дето я карах в САЩ, но там самото филтърно тяло имаше пробка за точене, на Кади-то ми няма, и досега съм сменял един път горивен филтър, на 90К км, а сега съм на 190К км, и ще го сменя за следващата зима.
Последна промяна от Kalin72 на Пет 03 яну 2014 13:27, променено общо 2 пъти.
-
powerade
- Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
- Двигател: AHF 2000
7 speed DSG написа:efass89 написа:Колеги виж те какво видях в нет'а преди малко![]()
Колеги, имате ли представа, в какво се изразява разликата между “Еко Елда” и “Еко Петролеум”
Момчета гледайте внимателно. Тия опити са правени преди години, журналистчетата ги мързи да направят актуални тестове. Еко Елда(или така нареченото червено Еко) отдавна ги няма на пазара, както и бензиностанции Опет, които се споменават в статията. Опет и Екотата са едно вече. Така че това не е меродавно изобщо. Да ви кажа аз опита ми от миналата зима като бяха стегнали студовете. Никакви проблеми нямах, нито добавки сам слагал нито нищо. Дори и с мъртвеца акумулатор 62 АН, който беше през умирачка преди всяко палене, колата си палеше. Точете си филтрите от събиращата се вода :)
- дърт милиционер
- Автомобил: WV Polo 2F 1993
- Двигател: 1.4 DIESEL
Сипвам нафта само от ЕКО. Имам позната която работи в Лукойл и от нея знам че всички бензиностанции зареждат от Нефтохим - Бургас. Най евтино им било. Единственно ЕКО понеже са гръцка ф-ма зареждат Софийски регион от Гърция , но другите и бензиностанции в страната се зареждат от Нефтохима. Та от нея знам че в Гърция Рафинерията била по нова от Нефтохим и гръцката нафта е по европейски стандарт и била по качественна от нашата защото се преработвала по по нов стандарт и сярата била по малко. Факт е че тя самата зарежда на ЕКО.........
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Типичен пример за "двоен" стандарт ( от мн на колегата преди мен) Каквото и да говорим - всички са маскари , в тая държава всеки си играе на прее.и другарче
не ми се прави нов "любителски" тест дали има промяна в нещата , а дано , ма надали ...инак парите си ги искат същите, като по-на запад от Румънско-Унгарско.
не ми се прави нов "любителски" тест дали има промяна в нещата , а дано , ма надали ...инак парите си ги искат същите, като по-на запад от Румънско-Унгарско.Върни се в “Дизелови агрегати”