От коя бензиностанция зареждате нафта?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...

От къде?

Еко
425
20%
ОМВ
457
21%
Шел
171
8%
Лукойл
514
24%
Ромпетрол
357
17%
Другаде, и напишете защо.
236
11%

Общо гласове: 2160
Потребителски аватар
Dan4o
Автомобил: Golf VII Highline
Двигател: 2.0 TDI DSG
Контакти:

Re: От коя бензиностанция зареждате нафта?

Мнениеот Dan4o » Чет 02 яну 2014 14:13

Пътувах няколко пъти до Румъния миналата година и мога да кажа, че с нафтата от Petrom/OMV разходът е по-нисък с близо литър. Лятото заредих пълен резервоар от Shell в Гърция и бях много разочарован от динамика/разход. Тук зареждам с MaxxMotion от OMV но съм чувал, че се различава от обикновената нафта само по добавките.

Миналата седмица обаче нямах OMV наблизо и заредих догоре с Shell V-Power и съм приятно изненадан, разходът падна надолу с близо литър. При нормално каране (140 по магистралата и 90-100 по Е79), София-Сандански-София ми даде 4,8/100 по борд компютър. Предполагам, че ефектът се дължи не само на добавки, може би скъпата нафта на Shell (2,90лв) е внос съдейки по голямата разлика спрямо цената на обикновената нафта.

jony555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jony555 » Чет 02 яну 2014 15:30

защо просто не си наливате обикновена нафта и добавите добавка на известна фирма? няма ли да е по добре отколкото да се надявате на нещо несигурно?

Потребителски аватар
Dan4o
Автомобил: Golf VII Highline
Двигател: 2.0 TDI DSG
Контакти:

Мнениеот Dan4o » Чет 02 яну 2014 18:06

jony555 написа:защо просто не си наливате обикновена нафта и добавите добавка на известна фирма? няма ли да е по добре отколкото да се надявате на нещо несигурно?

Нали точно обикновената нафта е най-проблемна (вж. няколко поста по-нагоре цитирания експеримент на предаването "Здравей, България") - вода, парафини, твърди частици и всякакви боклуци... И да сложим добавки, това няма да оправи нещата.

jony555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jony555 » Чет 02 яну 2014 18:14

сложи дизел на еко с добавка и ако искаш още 1 добавка. мойте познати по принцип карат само с дизел на еко и никога не са имали проблеми. и повечето са с нови коли..

Потребителски аватар
edmunddo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот edmunddo » Чет 02 яну 2014 21:29

Колеги,преди няколко години със служебния ми бус останах в едни много хубави преспи 6-7 часа докато ме измъкнат.Причината-замръзнал ОМВ алпин-дизел :banghead :scare3 :laser .Оттогава карам буса само с Еко,миналата година пак останах на пътя на минус 18 и три часа буса си чука на място без проблем.Друго:Варна-Любляна 1370км стигам с 70 литра българска нафта и 20 хърваткска като в любляна пристигам почти в резерва.Зареждам 70 лира там и тръгвам.Следващото зареждане е Еко Търговище и оттам още 130 км доВарна.По мои изчисления разлика между Бг и словенска нафта е около 1.5 на 100 км,а няма да казвам мотора като засмуче словенска нафта как започва да утихва,а при тях е 1.40 евра съвсем малко по-скъпа от тук

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Чет 02 яну 2014 21:32

Пичове каквото и да си говорим истината е пътя на дизела от Нефтохима или Гърция и Румъния до нашите резервоари. Колкото и контрол и следене да има, нека не забравяме колко сме изобретателни българите, пък и все пак контрола се извършва от хора(тоест има го човешкия фактор).
По въпроса за нафтата зареждам отвсякъде, тъй като моето животно е всеядно тди :). Иначе най-яката нафта, която съм виждал е от Русия. преди 15-тина години един приятел на бащата беше правил курс с тира до Русия, и беше налял тамошна зимна нафта. Беше прозрачна като вода. Та тоя тираджия каза, че на бензиностанцията сипвали само с ръкавици, защото била агресивна. Казали му че издържа на -40 :) Наистина беше агресивна защото даде едно шишенце и татко я ползваше за почистване на разни неща. Ако има някой колега имащ допир до руска нафта, може да сподели и той впечатления :)

Последна промяна от powerade на Пет 03 яну 2014 10:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
efass89
Автомобил: Mitsubishi Lancer
Двигател: BWC
Контакти:

Мнениеот efass89 » Пет 03 яну 2014 0:57

Колеги виж те какво видях в нет'а преди малко :mhihi
http://m.fakti.bg/news/85047-zashto-zamrazva-naftata-ili-nishto-novo-pod-slanceto :screwy

jony555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jony555 » Пет 03 яну 2014 2:22

мдам. не искаме да се забъркваме най ме накефи :biggrin нищо ново под слънцето иначе. уж "държавни" и "независими" органи, а са навързани като свински черва е взимат само подкупи за да не правят нищо. няма нищо държавно и независимо в наща държава. всичко е частно и интереси и прецакване.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 03 яну 2014 10:39

От 20 дена насам минималните температури са в порядъка на -6 до -1 градуса и в следващите 10 дена поне не се очаква да падат. Какво ви учудва факта, че при така създалата се метеорологична обстановка всички вериги са заредили лятна нафта?

Потребителски аватар
Kuncavia
A.C.A.B.
Автомобил: Golf MK1 Cabrio
Двигател: 1600 cc
Контакти:

Мнениеот Kuncavia » Пет 03 яну 2014 11:12

Днес сутринта го засякох http://goo.gl/PyLMgz Браво, че са повдигнали темата :th_up

Едит:

По-скоро този линк: http://goo.gl/NoNG2r , че оня дрънка глупости :th_up

Потребителски аватар
7 speed DSG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 7 speed DSG » Пет 03 яну 2014 12:51

efass89 написа:Колеги виж те какво видях в нет'а преди малко :mhihi
http://m.fakti.bg/news/85047-zashto-zamrazva-naftata-ili-nishto-novo-pod-slanceto :screwy

Колеги, имате ли представа, в какво се изразява разликата между “Еко Елда” и “Еко Петролеум” :gruebel

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Пет 03 яну 2014 12:58

Карaм дизелови коли от 20 години. Гараж имам от 3 години. Та за тези 20 години, никога не ми е замръзвала нафтата. Чудно защо? Ами защото зареждам от нормални бензиностанции, ползвам само качествено и по стандарта за вида двигател масло и филтри. Когато има прогноза за много ниски темератури, под -15 градуса, слагам добавка при зареждането с нафта, най-често Кастрол ТДА, а в САЩ и DieselKleen http://www.powerservice.com/dfs/default.asp

Да добавя, че колегата под мен е писал, от горивния филтър съм източвал вода, съвсем малко, само на Бора-та, дето я карах в САЩ, но там самото филтърно тяло имаше пробка за точене, на Кади-то ми няма, и досега съм сменял един път горивен филтър, на 90К км, а сега съм на 190К км, и ще го сменя за следващата зима.

Последна промяна от Kalin72 на Пет 03 яну 2014 13:27, променено общо 2 пъти.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Пет 03 яну 2014 13:14

7 speed DSG написа:
efass89 написа:Колеги виж те какво видях в нет'а преди малко :mhihi

Колеги, имате ли представа, в какво се изразява разликата между “Еко Елда” и “Еко Петролеум” :gruebel

Момчета гледайте внимателно. Тия опити са правени преди години, журналистчетата ги мързи да направят актуални тестове. Еко Елда(или така нареченото червено Еко) отдавна ги няма на пазара, както и бензиностанции Опет, които се споменават в статията. Опет и Екотата са едно вече. Така че това не е меродавно изобщо. Да ви кажа аз опита ми от миналата зима като бяха стегнали студовете. Никакви проблеми нямах, нито добавки сам слагал нито нищо. Дори и с мъртвеца акумулатор 62 АН, който беше през умирачка преди всяко палене, колата си палеше. Точете си филтрите от събиращата се вода :)

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Пон 27 яну 2014 12:03

Сипвам нафта само от ЕКО. Имам позната която работи в Лукойл и от нея знам че всички бензиностанции зареждат от Нефтохим - Бургас. Най евтино им било. Единственно ЕКО понеже са гръцка ф-ма зареждат Софийски регион от Гърция , но другите и бензиностанции в страната се зареждат от Нефтохима. Та от нея знам че в Гърция Рафинерията била по нова от Нефтохим и гръцката нафта е по европейски стандарт и била по качественна от нашата защото се преработвала по по нов стандарт и сярата била по малко. Факт е че тя самата зарежда на ЕКО.........

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 27 яну 2014 16:32

Типичен пример за "двоен" стандарт ( от мн на колегата преди мен) Каквото и да говорим - всички са маскари , в тая държава всеки си играе на прее.и другарче :stumm не ми се прави нов "любителски" тест дали има промяна в нещата , а дано , ма надали ...инак парите си ги искат същите, като по-на запад от Румънско-Унгарско.

Върни се в “Дизелови агрегати”