Бензинът като "добавка" в дизеловото гориво .
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Бензинът като "добавка" в дизеловото гориво .
Колеги откривам една тема във връзка с наближаващите студове . Не съм мн . сигурен , дали темата е за този раздел
щото си е малко офф , ако модераторите преценят ,че не е - да я преместят, с молба да не я заключват , просто ми се ще повече хора да я видят и съответно споделят мнение по въпроса .Притеснението ми е ,че вече има подобна тема ,но е заключена
viewtopic.php?f=24&t=179244 А не открих друга такава в нашия форум
Има доста теми в нета на посочената . Чел съм почти всички , да не кажа всички , но са общо взето - противоречиви
Някои колеги може би са чели мои мнения относно смесването на бензин в дизела, мненията ми са изцяло негативни към такава практика ( към "нарочното" добавяне на бензина). Вашето мнение какво е : плюсове и минуси ?
Последна промяна от samo_pechka на Чет 08 ное 2012 21:54, променено общо 1 път.
- nebeto
- Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
- Двигател: AFN 1996
Re: Бензинът като "добавка" в дизеловото гориво .
идеята да се слага бензин през зимата на дизелова кола е да се компенсира ослабването на самата нафта,ако е сипвано течен газ против сгъстяване на дизела.Това нещо е практикувано от много дизелждии години наред.Това обаче е за "старите" дизели тоест двигатели с нафтова помпа,за тези които са с дюза помпа незнам какво става.
- smash22
- Автомобил:
- Двигател:
Значи аз на АФН-а мога да сипвам ,по колко горе-долу да капвам бенз на литър нафта ? 

Случвало ми се е на Мултивана, и то точно през зимата, да ми сипят по погрешка 6л бензин 100 октана, докато резервоара беше наполовина празен, след което допълних догоре нафта и се надявах да не му стане нищо. Точно тогава след като заредих минах около 10-ина километра, през които нищо не се случи, но на другия ден, при опит да го запаля завъртя, притресе странно и угасна, а на таблото изписа че има проблем.
След промивка на цялата система и източване на резервоара, му нямаше нищо.
80-те литра нафта, които източиха, на 4 пъти бяха наливани на служебния Авенсис 2.2D-Cat 177к.с., като се допълваше нафта и слагаха добавка, а Авенсиса не се оплака.
След промивка на цялата система и източване на резервоара, му нямаше нищо.
80-те литра нафта, които източиха, на 4 пъти бяха наливани на служебния Авенсис 2.2D-Cat 177к.с., като се допълваше нафта и слагаха добавка, а Авенсиса не се оплака.
- actros1846
- Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
- Двигател: AFN 1999
За бензин не знам аз ще си сипвам по литър газ за горене на един резервоар.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
За газта ( керосин, светилна газ ) се знае ,че е в голяма полза зимата за диз. гориво и добавяна до 5 на 100 .
Въпроса на темата е : бензин да се добавя в нафтата "нарочно", с цел подобрение - има ли плюсове или само негативи
Има доста теми и в нашия форум даже , където са описани случаи на неволно смесване или грешно зареждане с някакво кол.бензин в резервоара и се е обсъждало дали е опасно или не, щото става въпрос за доста по-сериозни кол. бензин в нафтата . Тука идеята на темата е да се проследи въобще дали има файда от добавянето на бензин или не ,или даже е и вреда да кажем.
Въпроса на темата е : бензин да се добавя в нафтата "нарочно", с цел подобрение - има ли плюсове или само негативи - H2O
- Автомобил:
- Двигател:
Всичко може да сложите у резорваро
газ,спирт,ракия,бензин,кафе,вода,сярна киселина,терафлу,НО нито едно няма да има относителното тегло на нафтата.Затова добавките са направени за съответното гориво.Да има реален резултат.
газ,спирт,ракия,бензин,кафе,вода,сярна киселина,терафлу,НО нито едно няма да има относителното тегло на нафтата.Затова добавките са направени за съответното гориво.Да има реален резултат.- actros1846
- Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
- Двигател: AFN 1999
Цитат
- Ако карате дизел: нуждата да добавяте бензин в нафтата означава или температура доста под минус 20, или напълно съсипан двигател (не толкова компресия, колкото разпръсквачи на дюзите), или некачествена нафта - сменете бензиностанцията, от която зареждате. На минус 20 трябва да нямате никаква нужда от това упражнение. Ако въпреки всичко ви се наложи, максималното допустимо (и вече нежелателно) количество бензин е литър на 10 литра нафта. Повече ще намали смазващите качества на нафтата; дизеловата помпа разчита на тях, тоест рискувате да ви потрябва нова. А са скъпи дори на старо.
Ето какво намерих из нета. Моето мнение, че трябва да се внимава как се мешат двете горива.
- Ако карате дизел: нуждата да добавяте бензин в нафтата означава или температура доста под минус 20, или напълно съсипан двигател (не толкова компресия, колкото разпръсквачи на дюзите), или некачествена нафта - сменете бензиностанцията, от която зареждате. На минус 20 трябва да нямате никаква нужда от това упражнение. Ако въпреки всичко ви се наложи, максималното допустимо (и вече нежелателно) количество бензин е литър на 10 литра нафта. Повече ще намали смазващите качества на нафтата; дизеловата помпа разчита на тях, тоест рискувате да ви потрябва нова. А са скъпи дори на старо.
Ето какво намерих из нета. Моето мнение, че трябва да се внимава как се мешат двете горива.
- ventotdi
- Автомобил: VW Golf 4
- Двигател: ALH 1998
Прав е колегата ,че бензина намаля смазочната стойност на нафтата ,а тя единствено смазва роторната помпа. Четох препоръки от немския производител за консистенция бензин -дизел на мотори с роторна помпа и таблицата започваше от -5 градуса минаваше към -15 и стигаше до -25 градуса където порцията е 25 % Бензин в нафтата. Зимата без значение колко градуса е но паднели по -5 аз наливам по около литър бензин в 10 литра нафта и не повече от 100 грама двутактово масло.Друскам си ги в голяма туба да се хомонизират и тогава ги наливам. Не знам до колко бъркам но автомобила ми има малко по лесен старт и не ми замръзва горивото. Мотора ми е AAZ
-
mladeja
- Автомобил:
- Двигател:
Изключително добра практика.В нета съм виждал и упражнението наливане на бензин и в двигателното масло.Говорим за екстремно ниски температури.Аз го практикувам без прекаляване естествено и когато има нужда.Бензина така или иначе ще се изпари доста бързо.Мисля, че изцепките - двигателя щял да се скапе дюзите също са твърде нереални.Когато се сгъсти горивото от студа натоварването на дюзите е много по - голямо.Тази практика е препоръчителна при екстремно ниски температури и едва ли се използва повече от една две максимум седмици при нашия климат.
При условие, че има добавки против замръзване, защо се чудите какво да си наливате в колите? Да не говорим, че добавките идват по-рентабилно като цена/за литри отколкото да сипвате бензин на 2,60лв.
-
loshiqa
- Автомобил:
- Двигател:
Миналата година за пръв път ми беше замръзнала нафтата и след това ме посъветваха точно това което колегата по горе е споменал а то е на 10л. нафта 1л. бензин и така и процедирах , нямах никакви проблеми след това със замръзване, а бяха големи студове палеше по меко и се почувства някаква динамика
Плюсове - +++
Минуси - 0
Двигател - 1Y
Плюсове - +++
Минуси - 0
Двигател - 1Y
- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
Имам една тънка книжка на български език от около 95-96г издадена. Нещо от сорта като ръководство за експлоатация.Имаше за Рено 1.6-1.9 , ФВ 1.6, Пежо 1.9 и подобни предкамерни дизели . Та пише, че няма никакъв проблем да се слага до 30 процента бензин в резервоара. При ТДИ и по-новите не знам дали може
На Голф 1Y само с повечко добавка Кастрол, поддържаше малко по-висока температура. Карам нови ПДта и никакъв студ до сега не ги е бъркал. В ред ли е колата не трябва да я бърка нищо. Та всички тия добавки, бензини, газ за горене ми звучат като предшественици на "старт-пилота" който се пръска направо във филтъра.
На Голф 1Y само с повечко добавка Кастрол, поддържаше малко по-висока температура. Карам нови ПДта и никакъв студ до сега не ги е бъркал. В ред ли е колата не трябва да я бърка нищо. Та всички тия добавки, бензини, газ за горене ми звучат като предшественици на "старт-пилота" който се пръска направо във филтъра.
- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
Карам нови ПДта и никакъв студ до сега не ги е бъркал. В ред ли е колата не трябва да я бърка нищо.

- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
Е добре де, какво е замръзнала нафта, никога не съм виждал, честно. За буца лед ли става въпрос?
Виждал съм гъста глеч, каша и то не целия резервоар. Това винаги седи отгоре. Карам винаги с повече нафта. Щом е запалила колата почва да се грее горивото. При ПД трябва да знаеш колко много нафта отива в главата и колко много се връща топла. Специално миналата зима доста под минус 20 беше при нас. 90 коньовия ми Пасат и той не се е чудил дали да пали.
Виждал съм гъста глеч, каша и то не целия резервоар. Това винаги седи отгоре. Карам винаги с повече нафта. Щом е запалила колата почва да се грее горивото. При ПД трябва да знаеш колко много нафта отива в главата и колко много се връща топла. Специално миналата зима доста под минус 20 беше при нас. 90 коньовия ми Пасат и той не се е чудил дали да пали.
Върни се в “Дизелови агрегати”