AFN модифициран грешно атмосферно налягане

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
apchih
Автомобил: Ford Mondeo MK4 TDCi
Двигател:

AFN модифициран грешно атмосферно налягане

Мнениеот apchih » Нед 10 юли 2016 16:31

Здравейте,

Двигател AFN, с хибрид 17/52, 216 Bosch, 3bar мап сензор, без дебитомер, настроена на 1.7 налягане. След настройката в продължение на няколко седмици, всичко беше наред. Правеше си исканото налягане без проблем, но от няколко дни, не може да направи повече от 1.3. Всички маркучи са здрави, не изпускат. Сменени N75, сложил съм нов мап сензор, всички вакууми са нови и здрави, турбината е на няма и 1000км след чистене, актуатора е нов, движи се свободно в целия диапазон. Направих лог:

Изображение

https://drive.google.com/open?id=0Byr0h ... jB4N2JfdXc

Прави ми впечатление, че атмосферното налягане е 530mbar-a, а максималното искано налягане стига само до 2131mbar-а. От къде може да идва тази разлика в атмосферното при положение, че до преди няколко дни всичко беше наред и от там ли идва и ниското искано налягане? Някъде се губят около 500 единици. Не съм и на 3км надморска височина, за да падне толкова.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Грешно атмосферно налягане.

Мнениеот ktamen » Нед 10 юли 2016 21:26

Признавам си, че се пообърках от толкова модерни думички и може да не съм разбрал нещо. Ама кой, как и къде го мери този половин бар? Какво има преди въпросния датчик, филтър има ли, той да не е задръстен?

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 10 юли 2016 21:44

ktamen написа:

Колега, аз от дизели, особено "пипани",не разбирам.
Като чета, и ти не разбираш.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Нед 10 юли 2016 23:25

Имам малка забележка - това, за което се говори е налягане, а не атмосферно налягане. Атмосферното е налягането на въздуха около нас или около МПС-то. Всички други налягания в гуми, ДВГ и т.н. са просто налягане, а не атмосферно.

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Пон 11 юли 2016 0:28

Това, за което се говори си е баш атмосферно налягане. :a045
Колега Апчих, в един друг форум, колега със АХФ имаше подобни терзания и там се оказа некалибриран мап сензор. Също така, мой познат със същия АФН ( в купето на А4 ) имаше проблем с недостигане на исканото налягане, и в крайна сметка си реши проблема със смяната на ... дебитомер :stumm , въпреки че мапера се кълнеше, че дебитомера е изключен.
Според мен проблема ти е или в софтуера или в мап-а ( окис, прекъснат кабел, бъгъв комп ).

Последна промяна от gr_kanev на Пон 11 юли 2016 22:13, променено общо 1 път.
Причина: Не е нужно да цитираш изцяло предходното мнение - освен бутон "Цитирай", има и бутон "Нов отговор" - използвай го !

Потребителски аватар
apchih
Двигател:

Мнениеот apchih » Пон 11 юли 2016 6:22

МАПа е нов, вчера пуснах нов кабел от него до компа. Тествал съм го с мултицет.
Същия проблем имах и преди да се мапне компа, със стария вътрешен МАП сензор. След мапването и слагането на външен, всичко беше наред, до преди няколко дни. Да не би самия компютър да се базика?

Потребителски аватар
hvp800

Мнениеот hvp800 » Пон 11 юли 2016 6:57

Компа, също е достатъчно добра причина! Можеш да го прегледаш и него, да не би нещо при запояването да не е наред ....
Много трудно се диагностицират такива проблеми по форума, особенно на "пипани" коли, където изненадите идват от най-неочаквани места

Потребителски аватар
apchih
Двигател:

Мнениеот apchih » Пон 11 юли 2016 7:46

Прегледах всички елементи, видимо са здрави. Дали в ел. сервиз, биха успяли да намерят проблема, ако е в компютъра или направо да си търся друго ЕКУ и да запоявам нови цокли?

Последна промяна от gr_kanev на Пон 11 юли 2016 22:14, променено общо 1 път.
Причина: Не е нужно да цитираш изцяло предходното мнение - освен бутон "Цитирай", има и бутон "Нов отговор" - използвай го !

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 11 юли 2016 8:09

Като начало може да ми отговориш на въпросите.
Или пък да продължиш да пишеш модерни думички.

Потребителски аватар
hvp800

Мнениеот hvp800 » Пон 11 юли 2016 8:41

Метода проба-грешка е най-често срещания за такива коли ( за жалост ). За ел. сервиза незнам дали ще помогнат, може би някой от известните ни мапери. А други аномалии забелязваш ли с колата?

Потребителски аватар
apchih
Двигател:

Мнениеот apchih » Пон 11 юли 2016 9:26

ktamen написа:Признавам си, че се пообърках от толкова модерни думички и може да не съм разбрал нещо. Ама кой, как и къде го мери този половин бар? Какво има преди въпросния датчик, филтър има ли, той да не е задръстен?

Датчика (МАП сензора) се намира преди всмукателния колектор. Преди него има 1м тръба, после интеркулер, после още тръба, после студения охлюв и така до филтъра, но в случая филтъра не играе никаква роля. С него, без него, все тая. Кой мери атмосферното, същия този датчик. Компютъра му подава 5V (има ги, проверил съм) и в зависимост от налягането, на изхода на датчика има различно напрежение, което се връща към компа, който си го пресмята по някакъв начин.

Потребителски аватар
apchih
Двигател:

Мнениеот apchih » Пон 11 юли 2016 10:45

hvp800 написа:Метода проба-грешка е най-често срещания за такива коли ( за жалост ). За ел. сервиза незнам дали ще помогнат, може би някой от известните ни мапери. А други аномалии забелязваш ли с колата?

Няма други аномалии. След като монтирах всички железа, колата не искаше да върви, направих лог и атмосферното беше пак толкова. При монтажа не съм пипал компютъра. Чиповете, с които съм карал, бяха настроени на 1.2, но не искаше да направи повече от 0.7. Предположих, че може да е заминал вътрешния МАП. След няколко дни закарах колата да я настроят с външния МАП и според останалите монтирани неща. След настройката всичко беше наред, вървеше без проблеми, поддържаше си налягането. В един момент спря да прави повече от 1.3. Сложих нов МАП, друг N75, смених всички вакууми, но нищо.

Вътре в компютъра има още един МАП сензор Motorola 905 958 460. Да не би той да мери само атмосферното налягане, а външния МАП е само за налягането, което е направено от турбината?
60 - 120кпа = 0.6 - 1.2бар
Изображение

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 11 юли 2016 11:17

apchih написа: Правеше си исканото налягане без проблем, но от няколко дни, не може да направи повече от 1.3.

А това 1,3 кой датчик го мери :gruebel

Потребителски аватар
apchih
Двигател:

Мнениеот apchih » Пон 11 юли 2016 12:07

Външния 3 баров, монтиран на колектора и бустметъра в колата показва същото.

Последна промяна от gr_kanev на Пон 11 юли 2016 22:16, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 11 юли 2016 13:05

Как датчик, разположен след турбото, може да мери атмосферно налягане, като няма досег с атмосферата :gruebel
Има ли някакъв датчик преди турбото?

Върни се в “Дизелови агрегати”