BORA 1.9TDI AJM нетипичен проблем с ABS-ASR- РЕШЕН
BORA 1.9TDI AJM нетипичен проблем с ABS-ASR- РЕШЕН
Здравейте колеги. Като за начало съобщавам, че от 20 дена се занимавам с дадения проблем и доста време отделих в четене на нашия и чуждестрани форуми, та историята е следната..... Сдобих се с VW Bora 1.9 TDI 85kw AJM 2000god. вкарах ме колата за дреболии по ходовата част обслужване и смяна на гарнитура на главата. Всичко точно.... направих с колата две отивания от Варна до Пловдив, проблем нулев. В един момент при запалване на колата светват индикаторите за ABS и АSR без да изгаснат докато не спрях и не запалих колата на ново и така няколко дена светват-изгасят докато не се върнах при майстора да закачи колата на компа.Единствената грешка която показа при диагностика на "ABS"беше " 00668 supply voltage" .Изчистихме я, съответно лампите изгаснаха... запалих, тръгнах и на сух терен при подаване дори най-плавно газ, лампата на ASR премигва и не ми позволява да ускоря, преплъзване на гумите няма.Та от там се започна великото мислене и разсъждение.... насочихме се първо към ходовата част( гуми, маншони , тампони , регулаж) . Резултат никакъв, после букси на " ABS" модула , акумолатор, контролер и всички бушони... ефект никакъв. Колата през деня е в сервиза , вечер я прибирам след като махна бушона на " ABS" тогава дадения проблем го няма тай като спирам изцяло системата. Падна снега... при пребоксуване на гумите се чува помпата на ABS да се включва за 1-2 сек. и от там следва премигване на лампата на ASR и забива муцуната без да ми позволява да ускоря..... Последно днес преобучихме ABS и промяната беше голяма, но до 3 скорост.... позволява ми да я настапвам на първа и втора предавка , но момента в който вкарам 3ти зъб и само си подпирам крака на газта , лампата пак започва да мига и да не позволява ускорение. ВАГ КОМ-а не дава никакви грешки и вече незнам какво да правя. ПОМОЩ.
Последна промяна от StasGo на Чет 14 яну 2016 18:39, променено общо 1 път.
Re: BORA 1.9TDI AJM нетипичен проблем с ABS-ASR
Следва подмяна на ABS модула. Никои ли няма мнение по въпроса.... този форум започва да губи смисъла си....
Последна промяна от icokr на Чет 07 яну 2016 16:20, променено общо 1 път.
Причина: Нещо против форума ли имаш! Ако нямат мнение колегите!
Причина: Нещо против форума ли имаш! Ако нямат мнение колегите!
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Проблема ти съвпадна ли със смяна на гуми? И по-точно, да са сложени различен по размер гуми преден/заден мост.
По принцип това беше първото предположение... тъй като сложих на предницата чисто нови зимни 205/55/R16 , а на заден мост две използвани зимни на 90% 225/55/16 дефакто малко по широка и надвишаваща дадени от завода допустими размери за модела. Но логично единствено би ми качила разхода и ги сложих. (До този момент постояно светещите лампи за ASR и ABS вече бяха светнали. ) От гумаджииницата паля колата и в този момент решиха да не светнат..... излязох на магистралата и колата летеше като полудяла без проблем заспиваше на 200.След това в града още няколко пъти лампите ту светваха ту не... и тогава отидох да я закачим. Показа посочената грешка по горе.... реши да ми изчисти грешката , но в този процес лаптопа му падна батерията преди да излезе. Та тогава зареди компа изгаси лампите и те повече за постоянно не светнаха , но започна необяснимото премигване на ASR съобщаващ че гумите преплъзват...... Та изключихме варянта с гумите...
Колегата "samo_pechka".... след като директно ми даде въпроса за гумите, мира не ми даде докато не отидох днеска и смених по широките задни гуми.... проблема с мигащия ASR изчезна.... БЛАГОДАРЯ ТИ , че ме върна на тази теза... нямам идея защо не го направи веднага щом излязох от гумаджииницата... проблема се появи след 30-40км и след като закачихме колата на компа и затова изключихме прибързано да е от Гумите.... Както и да е това ок... Но проблема се върна на предния стадии... заради които отидох да закачат колата..... Само при запалване сама решава дали да ги светне или не.... един път светват един път не.... сега следва пак VAG-a. Още веднъж благодаря на колегата " samo_pechka"...
- samo_pechka
При коли само с ABS може и да не е проблем да се карат с различен размер, но при ESP ASR и др. често почват бъгове .
остава загатка защо на момента когато ги сложих по широките проблема с мигащия (подведения) АSR , не се появи в продължение на 30-40 км , чак когато я закъчихме на компа за да изгасим до тогава постоянно светещите ABS и АSR. Загасихме ги и започна да мига АSR тогава.
Дадената досега за проблема грешка " 00668 ( supply voltage)" се тълкува " Захранващо напрежение" .... къде да търся проблема свързано с това..... Акумолатора го смених, контролера и буксите към ABS проверени и почистени. Всички бушони и релета под волана също ги огледахме....????!!!!?????
- samo_pechka
Няма ли една кутийка с предпазители в/у акумулатора? Един от тях има отношение за АБС-а ама сега да ме питаш кой е
поочисти болчетата , ако трябва развивай/завивай поошкури с тел четчица, отделно има и едни дет се пъхат , и тях ....на първо време не се сещам за друго
Ако не се оправи, търси къде се намира този предпазител ( щото може да има разлики според моделите ВАГ ) и да не се намира там ( в кутийката над акум. ) точно предпазителя за АБС-а . Той може да е здрав , ама ако има окиси по него..
Ще потърся , да видя де се намира ..
П.п. Таман порових малко, масово е така, има и изключения и да не са там :

Ако не се оправи, търси къде се намира този предпазител ( щото може да има разлики според моделите ВАГ ) и да не се намира там ( в кутийката над акум. ) точно предпазителя за АБС-а . Той може да е здрав , ама ако има окиси по него..
Ще потърся , да видя де се намира ..
П.п. Таман порових малко, масово е така, има и изключения и да не са там :
Бушона за ABS се намира върху тези предпазители които описваш в кутииката , но четох за реле което се намира вътре в самия модул на ABS... съответно мисля да отида да го сваля и разгледам.... Ще пробвам и с оглед на кутииката, Благодаря за съвета
-
- Автомобил:
- Двигател:
Електронния блок на АБС от тези години много често страда от прекъсване/прекъснала " маса". Може точно за това да ти е грешката за загуба на захранване.
Пусни търсачката и доста ще почетеш. Малко хора могат да запоят стабилно "масата",щото били някакви странни сплави и спойката от вибрации и температурни промени пак прекъсвала....
Намери точния човек и свали електронния блок и му го занеси да го запои.

Пусни търсачката и доста ще почетеш. Малко хора могат да запоят стабилно "масата",щото били някакви странни сплави и спойката от вибрации и температурни промени пак прекъсвала....
Намери точния човек и свали електронния блок и му го занеси да го запои.

Съжалявам ако е глупав въпроса , но къде да я намеря тази маса .... на този контролер върху акумулатора ли?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ел.блок на ABS е на хидробпока-металното нещо, от което излизат тръбичките за спирачките.
Но по-добре ти не пипай,а прочети кой и къде го прави и отиди при него
Но по-добре ти не пипай,а прочети кой и къде го прави и отиди при него
Здравейте колеги... Искам да съобщя , че проблема е решен. След като свалихме АБС модула. отворихме по горе споменатия контролер ... опитахме с презапояване на няколко съмнителни споики , но резултат нямаше , та за да не губя време по еладжии ... след 3-4 морги намерих същия модул втора ръка... с риск да не работи и той го закупих с уговорката ако не разреша проблема да го върна.... Но късмета най-накрая ми се усмихна. Майстора на когото строших нервите с моята историческа Бора :) , я зглоби с "новия" АБС последва преубочаване , обезвъздушаване и най- накрая си подкарах колата без да светят лампите..... Благодаря на всички колеги взели участие в моя проблем...най -много на майстора.!!!!!
Върни се в “Дизелови агрегати”