питане за разход на гориво по борд комп

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
pezo-TDI
Автомобил:
Двигател:

питане за разход на гориво по борд комп

Мнениеот pezo-TDI » Чет 06 ное 2008 23:17

Искам да попитам някой запознат ли е с това , как борд компютъра измерва разхода на гориво, защото моят не показва правилно и искам да разбера как може да си го оправя. Извънградско ми показва разход от порядъка на 3/100 което естествено си е смешна работа. А градско трудно (почти рядкост ) е да покаже повече от 5.5-6.0/100 . Мотора е афн. Та ако може помогнете :roll:

Потребителски аватар
The^Maniac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The^Maniac » Пет 07 ное 2008 8:44

Колега и при мен е така. Показанията дори са по-ниски. Не е добре измислена тази работа в Голф 3. По-добре не разчитай на МФА-то за разхода.

Потребителски аватар
pezo-TDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pezo-TDI » Пет 07 ное 2008 15:42

е аз си го знам де, но все пак друго си е да погледнеш в движение за какво става въпрос

Потребителски аватар
dimitar75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimitar75 » Съб 08 ное 2008 1:09

Така е, защото показанията не са за моментен разход. Компютъра изчислява разхода на 100 км до момента колко си изгорил от запалване на колата. Когато запаля и я оставя да поработи 5 мин, след като потегля, началния разход ми е от порядъка на 40-50 на 100км. Това е така, защото прибавя нафтата изгорена на място. Когато се движа само на надолнище, разхода ми пада до 2.5 на 100, а когато съм карал само на нагорнище, цифрите стигат до 10 на 100. Има и брояч 2, който е средния от всички разходи за определено време (от когато си го занулил). Тук разхода ми е около 5.5, който е най-точен. Компютъра ми бърка с около 0.5 на 100. АФН гори 6-6.5 на 100. Така знам аз.

bdemona
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bdemona » Съб 08 ное 2008 8:42

И при мен е така - с 90км/ч извънградско показва 3.6 :)

Грешката се премахва като си умножа даречем 3.6x1.2 което е 4.3 а съответно градско - 5.5 ми показва умножено по 1.2 е 6.6

Тоест 20% грешка и се получава от навъртяните километри и износване на помпа и дюзи (може да има и други фактори но аз знам за тези само). Компютъра дава сигнал на помпата в формата на напрежение от 1 до 4 волта за съответно впръскване на по голямо количество нафта и знае за подадения сигнал колко гориво ще се впръсне в цилиндрите но с течение на времето помпата и дюзите почват ва вкарват повече гориво ама това компа няма как да го разбере. И това неозначава че колата неработи както трябва и че харчи повече - а само 2 неща са по различни:

- с по малко натискане на педала тя си върви даречем със 100км/ч и си харчи колкото трябва за да поддържа тези километри а компа заради по малко натиснятия педал си мисли че в цилиндрите се впръсква по малко гориво.

-припушва колата при рязко подаване на газ защото сместа на гориво въздух е по богата

Сигурен съм че чисто нова на 0км грам няма да припуши колкото и да се ръчка и ще си показва правилно разхода.

Потребителски аватар
pezo-TDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pezo-TDI » Нед 09 ное 2008 0:31

ок благодаря сега ми стана по ясно. токава ще трябва да направя едно по мащабно засичане както бях правил преди време . засичането беше на 5000 км и ми даде разход 6.2 (среден) обаче сега в съштия момент ще засека и втора позиция на мфа за да видя каква е разликата и сътвотно да си намеря мойа коефициент за да умножаван за по точен резултат ,както твоето 1.2 например ;)

Върни се в “Дизелови агрегати”