Въпрос за ангренажното колело на разпределителния вал.

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
milenski_77
Автомобил: Passat B7 variant
Двигател: CFFB

Въпрос за ангренажното колело на разпределителния вал.

Мнениеот milenski_77 » Съб 10 яну 2009 17:45

Двигателя е AAZ. Днес му смених ангренажния ремък, но като го прекарам на белега на маховика и сложа щифта на помпата разпределителния вал стои леко изместен и номога да сложа законтрящата шина.
Опитах се да развия болта на ангренажното колело на разпределителния вал, но не успях, а и честно казано не напъвах много.
Интересувам ме дали самото колело има шпонка или е само на конус, понеже ако е със шпонка няма да може да се регулира, но ако е само на конус ще мога да го регулирам точно да си дойде на белезите.
Също така къде да задържа контра за да развия болта и мога ли да рачитам само на ремъка да ми държи контра.
Надявам се да съм обяснил добре и да сте ме разбрали какво питам.

Потребителски аватар
kiko946
Автомобил: GOLF 3
Двигател: AAZ 1992 g

Мнениеот kiko946 » Съб 10 яну 2009 18:35

развиваш болта на разпределителния вал той е на конус
с нещо като център изчукваш зъбното колело има една дупчица в осмовата биеш да излезне резък удар и изкача
нагласяваш маховика точно на бележката
слагаш шината отзад на прореза на разпределителния плътно и едновременно опира в хоризонталния ръб на главата
и тогава нанизваш ремъка успоредно с зъбноо колело на вала и внимаваш за бележката на зъбното колело на нафтовата помпа
опъваш с екцентричния лагер ремъка и тогава затегаш болта на зъбното колело на вала.

milenski_77

Мнениеот milenski_77 » Съб 10 яну 2009 19:45

Ок ясно.
А при развиване на болта мога ли да ползвам ангренажния ремък за контра или трябва по някакъв друг начин да го законтря?

Потребителски аватар
martineli
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martineli » Съб 10 яну 2009 20:30

а неможеш ли да ползваш направо щината за контра. не се сещам дали имаха на вала място за ключ тея ама той колегата има такъв и ше знае

milenski_77

Мнениеот milenski_77 » Съб 10 яну 2009 20:43

Мога да използвам шината за контра, но все пак главата е алуминиева и се притеснявам да не я нарани като напъвам да развия болта.

Потребителски аватар
kiko946

Мнениеот kiko946 » Съб 10 яну 2009 21:52

milenski_77 написа:Мога да използвам шината за контра, но все пак главата е алуминиева и се притеснявам да не я нарани като напъвам да развия болта.

така съм правил и аз - шината за контра.....по принцип аз не свалям зъбното колело но по трудно се вкарва ремъка и в твоя случай на несъответсвие е наложително избиване на колелото .

в никакъв случаи новия ремък не го използвай за контра

milenski_77

Мнениеот milenski_77 » Съб 10 яну 2009 21:55

kiko946 написа:
milenski_77 написа:Мога да използвам шината за контра, но все пак главата е алуминиева и се притеснявам да не я нарани като напъвам да развия болта.

така съм правил и аз - шината за контра.....по принцип аз не свалям зъбното колело но по трудно се вкарва ремъка и в твоя случай на несъответсвие е наложително избиване на колелото .

Ок ясно е вече.
Аз ремъка вече съм го сложил, така че само трябва да отхлабя колелото и да го прекарам на белези и после да го стегна.

Потребителски аватар
kiko946

Мнениеот kiko946 » Съб 10 яну 2009 22:00

и да ти кажа как определям хлабината на ремъка....изфорсирвам двигателя и в момент на успокояване на мотора трябва рамъка малко да вибрира ....ако не вибрира за мен според мойте разбирания е много натегнат.

i oще нещо да имаш пред вид , при загрет двигател ремъка става по опънат (от разширението на метала) ако си сложил на студено.

Последна промяна от kiko946 на Съб 10 яну 2009 22:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kiko946

Мнениеот kiko946 » Съб 10 яну 2009 22:02

обади ми се на скаипа kiko94603

пробвам и с огъване на 90 градуса

Потребителски аватар
blagi1972
Автомобил: GOLF 4
Двигател: ALH

Мнениеот blagi1972 » Съб 10 яну 2009 23:48

Като отвиеш болта на ангренажното колело много внимавай после като стягаш болта.Трябва да бъде стегнат на 35 килограма,като болта трябва да е предварително намазан с лепило.Можеш да си купиш лепилото от магазин за авточасти.

milenski_77

Мнениеот milenski_77 » Нед 11 яну 2009 10:26

Колеги благодаря на всички за съветите.
Добре че на работа имам динамометричен ключ и лепило на Вюрт за резбови съединения, та ще свърша работа качествено.

Потребителски аватар
kiko946

Мнениеот kiko946 » Пон 12 яну 2009 13:07

ЗА лепилото....не съм чувал да има развиване-разхлабване болта на разпределителния вал.....но има случай на развиване на болта зъбното колело към koляновиа вал.....искам да споделя нещо от мойта практика: -когато за първи път сменявах ремъка - ангренажния ,,след като отвих четирите (с шестограм ), болта които прикрепват шайбата към зъбното клело тя не се отдели от зъбното колело (тъи като много плътно влизат едно в друго а можеби и от дългата работа и хващането на ръжда) и от незнание отвих и централния болт захващ - прилепващ зъбното колело към коляновия вал....по некое време мина един мой комшия , стар дизелджия и като разбра кво съм направил хвана както ги бях свалил комплект чукна по средата с чук и зъбното колело се отдели от шайбата.....това го споделям защото видях майстор да допуска същата грешка.

milenski_77

Re: Въпрос за ангренажното колело на разпределителния вал.

Мнениеот milenski_77 » Пет 16 яну 2009 10:05

Колеги всичко мина успешно.
Първо да кажа че и моята демпферна шайба не искаше да излезе но след бая чукане от тук от там излезе накрая. Засега не е превъртяла, но гумата и е понапукана.
Ангренажното колело го свалих и сложих успешно, но май го притегнах малко повечко, тъй като в последствие открих че трябва да се затегне с усилие 45 Nm, аз го затегнах някъде с около 130 Nm. и лепили против саморазвиване съм му сложил средна якост.

Потребителски аватар
kiko946

Мнениеот kiko946 » Пет 16 яну 2009 12:37

milenski_77 написа:Двигателя е AAZ. Днес му смених ангренажния ремък, но като го прекарам на белега на маховика и сложа щифта на помпата разпределителния вал стои леко изместен и номога да сложа законтрящата шина.

колега сега като четъ кво си писал ..можеше да нагласиш маховика на бележката ...разпределителния вал нагласяваш със шината плътно в прореза и помпата е допустимо малко да се измести , защото и без това после и се проверява центровката и евентуално корегира аванса на помпата. ако се установи ,че помпата много трябва да се върти ...отхлабва се ремъка и един зъб на помпата се измества v зависимост от това дали трябва да се увеличи или намали аванса на помпата...става дума за посоката на въртене....аванса се увеличава срещу посоката на въртене и обратното.

milenski_77

Мнениеот milenski_77 » Пет 16 яну 2009 16:31

Проблема беше че при нагласен маховик на белега, разпределителния вал не беше на белега(абе то разминаването беше малко и можеше така да си остане, но все пак всичко трябва да е като по книга).А помпата според мен е добре, виж дюзите май не са, но и по този проблем се работи.

Върни се в “Дизелови агрегати”