Колеги кажете при вас как стоят нещата, карам Bora 1,9TDI PD, и ми прави впечатление че дори и при доста ниски температури под нулата
индикатора за подгряване на свещите много бързо загасва ~ 5s, нормално ли е това. Имам Citroen AX дизел, и там доста време подгрява при първоначален старт
Време за подгряване на свещи
-
- Автомобил: Passat B7 variant
- Двигател: CFFB
Re: Време за подгряване на свещи
Колега нормално е.
Сравняваш две различни технологии.
При двигателите с директно впръскване при положителни температури дори не подгряват свещите, докато при предкамерните дизели винаги си подгряват, само времето е различно.
При двигателите с директно впръскване при положителни температури дори не подгряват свещите, докато при предкамерните дизели винаги си подгряват, само времето е различно.
- gomez
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Важното е да пали при ниски температури! Както ти каза колегата, технологията е подобрена.
- веселин
- Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
- Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
- Контакти:
milenski_77 написа:Колега нормално е.
Ама не винаги подгряват - има връзка между температура на масло или охл. течност - поне при мен 1V е така

-
- Автомобил: Passat B7 variant
- Двигател: CFFB
Да наистина не се уточних. При Фолксваген свещите на предкамерните двигатели не подгряват при топъл такъв, но пък при всички други дизели които съм карал си подгряват винаги, като времето само е различно.
Освен това пък и има свещи с различно време за подгряване. Чел съм за такива които подгряват за 2 секунди.
В крайна сметика ако си пали нормално какъв е проблема дали греят много, малко или изобщо.
Освен това пък и има свещи с различно време за подгряване. Чел съм за такива които подгряват за 2 секунди.
В крайна сметика ако си пали нормално какъв е проблема дали греят много, малко или изобщо.
- baciko
- Автомобил:
- Двигател:
nmarinov написа:Колеги кажете при вас как стоят нещата, карам Bora 1,9TDI PD, и ми прави впечатление че дори и при доста ниски температури под нулата
индикатора за подгряване на свещите много бързо загасва ~ 5s, нормално ли е това. Имам Citroen AX дизел, и там доста време подгрява при първоначален старт
здр колега със същия двигател съм.до -10 и на мене барзо ми загасва,а под -10 малко свети кам 7,8 макцимум 10 секунди и тогава загасва.става вапрос за сутрин,като не е палена колата поне 8,10 часа.а ина4е като се запали един път после веднага ми загасва
Топло - студено и при мен лампичката си изгасва за едно и също време. Пали на четвърт оборот.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Мисля че беше -5 градуса прага под който подгревните свещи реално работят и помагат... над тая темп индикатора светва за 2-3сек, само символично. Поне така знам за АХФ и него подобните мотори.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не е -5, а 5 градуса по-скоро.
- ifidik
- Автомобил: Corrado TDI 4x4
- Двигател:
- Контакти:
и да допълня температурата на включване на свещите се настройва с ваг ком
- Dobromirski
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ARL 150+ hp
- Контакти:
dobromirski написа:Лампата за подгряване и действителното подграване на свещите имат доста малко общи неща. Всъщност , лампата свети само тогава когато колата Ви "казва", че е нужно да изчакате малко преди да запалите. В действителност подгряването спира няколко секунди след като изгасне лампата и то само ако НЕ СТЕ ЗАПАЛИЛИ. Ако двигателят е заработил , подгряването продължава още няколко минути (в зависимост от температурата на самият двигател), като се спира при обороти над 2500. При колите с ЕЛЕКТРОННО реле за подгряване, напрежението се редуцира на около 70% след изгасване на лампата за подгряване, защото иначе бързо дават фира![]()
А температурата при която се включват реално свещите е около +20'С

Колега аз съм с ATJ мотор ПД и моите свещи съм ги тествал с пробна лампа. Значи при температура над +4 градуса при даване на контакт лампата за подгрев светва за около 1-2 сек. но в този момент ток към свещите не отива! Съответно те не подгряват! НО... завъртиш ли на стартер свещите започват да греят и греенето продължава 2 мин. след като си запалил или до 2500 оборота на мотора. Това е така нареченият ДОПЪЛНИТЕЛЕН подгрев !!! При температура под +4 градуса освен допълнителния подгрев се включва и така нареченият ПРЕДВАРИТЕЛЕН подгрев веднага след завъртане на клуча в положение контакт. Предварителния подгрев при мен се включва заедно с лампата и се изклиучва секунда след като тя изгасне. Разликата във времето в което е вклиучен предварителния подгрев при температура +3 или при -15 е около три секунди! Значи ако при температура около 0 градуса лампата ти свети около 2 сек. при -15 ще ти свети около 5-6 сек. Или с други думи казано тези мотори палят като бензинови и при много ниски температури за разлика от предкамерните дизели които при -15 трябва да подгряват поне 20сек.
Това е. Успех
Това е. Успех
- Dobromirski
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ARL 150+ hp
- Контакти:

Само едно уточнение. По описанието което чета, ти си с елетронно реле за подгряване, което седи до ЕЦУ-то под чистачките 038 907 281 А (С). Подгревните свещи са различни (твойте са по-нискоомни и почти веднага достигат максимална температура, а за да не изгорят , 2 секунди след "запалването" им , тока се редуцура на 70%) и за това времената са ти такива. При колите с механично реле (над педала на съединителят - 357 911 253)свещите са обикновенни, лампата се държи по приблизително същият начин, но действителните времена са малко по различни.
Но всичко е описано абсолютно точно.

- Adnan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Dobromirski написа:Но всичко е описано абсолютно точно.
Както беше писал колегата Андонов :
"Екология братче какво да го правиш"
Върни се в “Дизелови агрегати”