Време за подгряване на свещи

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
nmarinov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Време за подгряване на свещи

Мнениеот nmarinov » Пон 19 яну 2009 13:37

Колеги кажете при вас как стоят нещата, карам Bora 1,9TDI PD, и ми прави впечатление че дори и при доста ниски температури под нулата
индикатора за подгряване на свещите много бързо загасва ~ 5s, нормално ли е това. Имам Citroen AX дизел, и там доста време подгрява при първоначален старт

milenski_77
Автомобил: Passat B7 variant
Двигател: CFFB

Re: Време за подгряване на свещи

Мнениеот milenski_77 » Пон 19 яну 2009 14:01

Колега нормално е.
Сравняваш две различни технологии.
При двигателите с директно впръскване при положителни температури дори не подгряват свещите, докато при предкамерните дизели винаги си подгряват, само времето е различно.

Потребителски аватар
gomez
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот gomez » Пон 19 яну 2009 18:04

Важното е да пали при ниски температури! Както ти каза колегата, технологията е подобрена.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пон 19 яну 2009 19:28

milenski_77 написа:Колега нормално е.
Сравняваш две различни технологии.
При двигателите с директно впръскване при положителни температури дори не подгряват свещите, докато при предкамерните дизели винаги си подгряват, само времето е различно.

Ама не винаги подгряват - има връзка между температура на масло или охл. течност - поне при мен 1V е така :dance:

milenski_77
Автомобил: Passat B7 variant
Двигател: CFFB

Мнениеот milenski_77 » Пон 19 яну 2009 21:43

Да наистина не се уточних. При Фолксваген свещите на предкамерните двигатели не подгряват при топъл такъв, но пък при всички други дизели които съм карал си подгряват винаги, като времето само е различно.
Освен това пък и има свещи с различно време за подгряване. Чел съм за такива които подгряват за 2 секунди.
В крайна сметика ако си пали нормално какъв е проблема дали греят много, малко или изобщо.

Потребителски аватар
baciko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот baciko » Нед 08 фев 2009 2:25

nmarinov написа:Колеги кажете при вас как стоят нещата, карам Bora 1,9TDI PD, и ми прави впечатление че дори и при доста ниски температури под нулата
индикатора за подгряване на свещите много бързо загасва ~ 5s, нормално ли е това. Имам Citroen AX дизел, и там доста време подгрява при първоначален старт

здр колега със същия двигател съм.до -10 и на мене барзо ми загасва,а под -10 малко свети кам 7,8 макцимум 10 секунди и тогава загасва.става вапрос за сутрин,като не е палена колата поне 8,10 часа.а ина4е като се запали един път после веднага ми загасва

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Нед 08 фев 2009 16:18

Топло - студено и при мен лампичката си изгасва за едно и също време. Пали на четвърт оборот.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 10 фев 2009 11:24

Мисля че беше -5 градуса прага под който подгревните свещи реално работят и помагат... над тая темп индикатора светва за 2-3сек, само символично. Поне така знам за АХФ и него подобните мотори.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 10 фев 2009 11:25

Не е -5, а 5 градуса по-скоро.

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Вто 10 фев 2009 22:54

и да допълня температурата на включване на свещите се настройва с ваг ком

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Сря 11 фев 2009 8:25

dobromirski написа:Лампата за подгряване и действителното подграване на свещите имат доста малко общи неща. Всъщност , лампата свети само тогава когато колата Ви "казва", че е нужно да изчакате малко преди да запалите. В действителност подгряването спира няколко секунди след като изгасне лампата и то само ако НЕ СТЕ ЗАПАЛИЛИ. Ако двигателят е заработил , подгряването продължава още няколко минути (в зависимост от температурата на самият двигател), като се спира при обороти над 2500. При колите с ЕЛЕКТРОННО реле за подгряване, напрежението се редуцира на около 70% след изгасване на лампата за подгряване, защото иначе бързо дават фира :bishop

А температурата при която се включват реално свещите е около +20'С :mrgreen:

Потребителски аватар
mimojef
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mimojef » Сря 11 фев 2009 18:06

Колега аз съм с ATJ мотор ПД и моите свещи съм ги тествал с пробна лампа. Значи при температура над +4 градуса при даване на контакт лампата за подгрев светва за около 1-2 сек. но в този момент ток към свещите не отива! Съответно те не подгряват! НО... завъртиш ли на стартер свещите започват да греят и греенето продължава 2 мин. след като си запалил или до 2500 оборота на мотора. Това е така нареченият ДОПЪЛНИТЕЛЕН подгрев !!! При температура под +4 градуса освен допълнителния подгрев се включва и така нареченият ПРЕДВАРИТЕЛЕН подгрев веднага след завъртане на клуча в положение контакт. Предварителния подгрев при мен се включва заедно с лампата и се изклиучва секунда след като тя изгасне. Разликата във времето в което е вклиучен предварителния подгрев при температура +3 или при -15 е около три секунди! Значи ако при температура около 0 градуса лампата ти свети около 2 сек. при -15 ще ти свети около 5-6 сек. Или с други думи казано тези мотори палят като бензинови и при много ниски температури за разлика от предкамерните дизели които при -15 трябва да подгряват поне 20сек.
Това е. Успех

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Чет 12 фев 2009 8:12

:bowdown
Само едно уточнение. По описанието което чета, ти си с елетронно реле за подгряване, което седи до ЕЦУ-то под чистачките 038 907 281 А (С). Подгревните свещи са различни (твойте са по-нискоомни и почти веднага достигат максимална температура, а за да не изгорят , 2 секунди след "запалването" им , тока се редуцура на 70%) и за това времената са ти такива. При колите с механично реле (над педала на съединителят - 357 911 253)свещите са обикновенни, лампата се държи по приблизително същият начин, но действителните времена са малко по различни.
Но всичко е описано абсолютно точно. :bowdown

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Чет 12 фев 2009 8:55

Dobromirski написа:Но всичко е описано абсолютно точно. :bowdown

Както беше писал колегата Андонов :
"Екология братче какво да го правиш"

Върни се в “Дизелови агрегати”