здравейте колеги и колежки

тея дни много попрочетох за шайбата на алтернатора и общото мнение е че тя има тречотка която не позволява алтернатора да се върти на обратна посока макар че сериозно не съм убеден че нейната роля е демпферна но както и да е въпроса ми е на мойто животно тая шайба такава ли е или обикновенна става вапрос за толедо97г 1.9 тди алтернатора е бош 120А със днеска става два пъти откакто съм смъквал ремъка пистовия и двата пъти се убеждавам че тая малка шайбичка която е завита към вала с обикновенна гайка ( а не разни еврейски китайски и тем подобни звезди) та тая шайба просто няма каде да има тресчотка ако някой може да пусне снимка да видим за кво става на въпрос няма да е зле
ПС.като бях смъкнал ремъка запалих колата и се вижда ясно че демпферната шайба на коляновия вал бие и от тва ремъка шляпа и обтягащата подскача
а интересното беше че когато напраих теста на демфера двете черти се разминаха около 4-5 мм и след тва даже и след 100 км пробег не са мръднали от там ( за което ме съмнява че след като няма големи консуматори включени и следователно няма голям напън и затва не мърда повече)