Конкретно за мотора 1.9СДИ имам вкъщи един каталог на Поло и там има следните характеристики за разход:
при скорост от 90км/ч - 3.6 литра / 100км
при скорост от 120км/ч - 5.0л/100км
градско - 5.3л/100км
При 1.9Д даните са съответно 4.2, 5.9 и 6.5литра/100км
Като 1.9Д не е с директно впръскване за разлика от 1.9СДИ.
При 1.4 60 разхода е по следния начин: 4.8, 6.6, 7.6литра/100км
Като бензина набира с 1 секунда по бързо и има една и съща максимална скорост като дизела. Въртящия момент е 116Нм при 3000об/мин за бензина и 124Нм при 2000-3000об/мин при дизела
Поне разлика във вървежа почти няма. За двигателя 1.4, баща ми кара с такъв в неговия Голф и е много здрав мотор и нямаме проблеми с него за една година експлоатация.
Лично мое мнение е да вземеш това, което ти изпадне по-изгодно. Аз лично бих предпочел дизела за този автомобил. По принцип не съм дизел фен, но Поло плюс дизел е супер яка комбинация, защото
1. Двигателя е с много голям обем 1.9, а не 1.5 или 1,6, което значи че се товари супер малко
2. Този двигател 1.9Д се слага в Пасат, ГОлф и други по-големи коли
3. Няма турбо, което минус за динамиката, но в плюс за издържливостта и разходите по двигателя
Така че с двете ръце съм за дизела, въпреки това много внимавай при покупката на дизел защото, се натъкнеш на кофти екземпляр си е..ло майката. Най-добре да вземеш с тебе човек, който разбира от дизели с тебе като го търсиш и когато той го хареса да го закараш (трябва да се провери горивната помпа и некви други работи бяха) след това на сервиз да го видят вече по-хубаво.
П П
И като вземеш колата да пишеш каква е и има кво има вътре, айде чао и успех