Голф 4 1.9 TDI странен шум от някъде си

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
G.Penchev
Автомобил:
Двигател:

Голф 4 1.9 TDI странен шум от някъде си

Мнениеот G.Penchev » Пон 16 мар 2009 19:40

Първо здравейте. :D

Преди няколко месеца си купих голф 4 tdi и забелязвам че от около месец като позагрее колата се чува някакъв странен шум като виене на лагер при повишаване на оборотите. Като за начало проверих всеки лагер или ролка по двигателя но нищо не успях да разбера. Вчера пак вдигнах капака и се заслушах докато един приятел даваше газ отвътре и съвсем неволно осъзнах че шума се чува от въздушния филтър. Първото нещо което ми дойде на ума беше че турбината е свършила .. Качих колата на подемник разкачих всички мъркучи от охлюва и запалих така. Шумеше като реактивен двигател направи ми впечатление че е много силно... после опипах оста размърдах я .. луфт нямаше или поне беше в рамките на нормалното и също охлюва не беше много омаслен отвътре което е добър знак. Проверих всички тръби да няма нещо заседнало вътре и не намерих нищо ... Всичко излиза че е наред и колата си върви нормално а шума си го има. Някаква идея?

Последна промяна от G.Penchev на Пон 23 мар 2009 20:48, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Re: Голф 4 1.9 TDI странен шум от турбината

Мнениеот Dobromirski » Вто 17 мар 2009 8:37

Разглоби пак всмукателните тръби от охлюва на турбината и се моли като даваш газ, отново да извадиш късмет да не засмучи някой боклук от коша на мотора :screwy :beat_butt2
Напълно нормално е да се чува шум от филтъра и за вбъдеще не си пробвай късмета . :lol:

Потребителски аватар
Scarchu
Автомобил: Black
Двигател: with internal combustion
Контакти:

Мнениеот Scarchu » Вто 17 мар 2009 8:38

При мен се чува подобен шум (може би същият :?: ) от както махнах катализатора (права тръба сложих, а не резонатор). Получава се някакво завихряне. Вътре в купето почти не се чува, ама отвън....

G.Penchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот G.Penchev » Вто 17 мар 2009 17:56

Dobromirski написа:Разглоби пак всмукателните тръби от охлюва на турбината и се моли като даваш газ, отново да извадиш късмет да не засмучи някой боклук от коша на мотора :screwy :beat_butt2
Напълно нормално е да се чува шум от филтъра и за вбъдеще не си пробвай късмета . :lol:

Да не би да ти се е случвало? .. колкото до шума, ако беше нормално нямаше да се тревожа. :wink:

При мен се чува подобен шум (може би същият :?: ) от както махнах катализатора (права тръба сложих, а не резонатор). Получава се някакво завихряне. Вътре в купето почти не се чува, ама отвън....

Аз съм си с катализатор .. но при мен в купето се чува повече отколкото отвън или поне повече се откроява. Много странна работа .. миналата година имах III-ка със същия двигател и без катализатор като при теб със права тръба и не се чуваше нищо странно. Съмнява ме да не е нещо друго по изпускателните системи.

П.п. Друго ми дойде на ума .. че изпускателния охлюв на тая турбина не е с байпас а с едни лопатки и лостови системи се регулира преминаването на газовете. Може би ще го сваля тия дни да видя как стоят нещата. Съшо и нещо друго има .. някой път като настъпя по агресивно и изведнъж нещо става мощността пада драстично и не се оправя докато не изгася и запаля наново.

SACHO7803
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SACHO7803 » Вто 17 мар 2009 19:58

тоя шум ми е до болка познат.идва точно от въздушния филтър и наподобява на шум от прахусмокачка или на излитащ самолет :D 5-6месеца карах така и колата постоянно забиваше--влизаше в сервизен режим.шума ти идва от свръхналягане на турбината.когато откриеш причината за свръхналягането и я отстраниш и шума ще изчезне и при яка стъпка колата няма да забива.а причините за свръхналягането могат да са неизправен клапан н75---зацапана геометрия на турбото и много други.чукни на търсачката турбина-забиване и има да четеш до сутринта.

G.Penchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот G.Penchev » Вто 17 мар 2009 20:36

тоя шум ми е до болка познат.идва точно от въздушния филтър и наподобява на шум от прахусмокачка или на излитащ самолет :D 5-6месеца карах така и колата постоянно забиваше--влизаше в сервизен режим.шума ти идва от свръхналягане на турбината.когато откриеш причината за свръхналягането и я отстраниш и шума ще изчезне и при яка стъпка колата няма да забива.а причините за свръхналягането могат да са неизправен клапан н75---зацапана геометрия на турбото и много други.чукни на търсачката турбина-забиване и има да четеш до сутринта.

Следващото нещо което щях да правя е да гледам за зацапана геометрия понеже последния път като смуках мъркуча за вакуум лостчетата помръднаха едва едва няколко милиметра. Предполагах че забиването е от там но нямах представа че може да бъде причина и за шума ... Благодаря ти колега дано да се оправи. :wink:

SACHO7803
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SACHO7803 » Вто 17 мар 2009 23:36

да колега пенчев...точно от свръхналягането на турбината е този шум.аз в началото се побърквах--то все едно стържи в краката ти---после викам явно имам дупка някъде на вратата и завихря въздух в купето.забележи че когато колата ти забие и влезе в сервизен режим шума го няма докато не я угасиш и запалиш наново.аз чистих турбина-смених н75 после и дебитомер--после сам се опитвах да си регулирам променливата геометрия и нищоооооо.накрая колегата ifidik ми оправи всичко за норматив.така че.....действай--ще се оправи--то кола --не е жена :D

Потребителски аватар
mimojef
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mimojef » Сря 18 мар 2009 7:09

Колега този шум се появява някъде по въздушната магистрала между турбото и смукателните колектори. Причината наистина е свръх налягане но не от него се чува виенето а от пробив по въздушната магистрала. Много често когато надуе много яко турбината при Борите и голфовите излиза маркуча от турбото към пластмасовия въздуховод който отива до кулера и е закачен на десния рог на колата. Мисълта ми е че имаш някъде дупка по въздуховодите. Спукан маркуч, пукната пластмаса на филтъра, пукнат кулер и т.н.

G.Penchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот G.Penchev » Сря 18 мар 2009 18:26

Ше проверя и ше пиша но не ми се вярва да е пробив понеже шума се появява по късно когато колата позагрее .. но знае ли се докато не видя не мога да твърдя нищо. :wink:

Потребителски аватар
didi7777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didi7777 » Съб 21 мар 2009 20:10

аз като чета си мисля, че приказвате за две различни неща :D ако стърже не е добре изопщо, колега аз хвърлих турбо лекичко почна да фъска овеличи се фученето и гипс, лопатките нагънати и луфт,на празен ход се чуваше едно съскане;без катализатор пак се чува но по друг начин, НЕТРЯБВА да се чуват много(силни) странични шумове;ето лопатките как са от леко шумче, то TDI направено да се ръчка и аз малко помогнах на съскането ха ха ха :beer караи небои се :Mr Green Fun

Потребителски аватар
didi7777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didi7777 » Съб 21 мар 2009 20:39

SACHO7803 написа:да колега пенчев...точно от свръхналягането на турбината е този шум.аз в началото се побърквах--то все едно стържи в краката ти---после викам явно имам дупка някъде на вратата и завихря въздух в купето.забележи че когато колата ти забие и влезе в сервизен режим шума го няма докато не я угасиш и запалиш наново.аз чистих турбина-смених н75 после и дебитомер--после сам се опитвах да си регулирам променливата геометрия и нищоооооо.накрая колегата ifidik ми оправи всичко за норматив.така че.....действай--ще се оправи--то кола --не е жена :D

и какво ти се оказа колега

SACHO7803
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SACHO7803 » Нед 22 мар 2009 0:32

шума е от свръхналягането.сигурен съм.а от кво е това свръхналягане....незнам---причини мнооого

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Нед 22 мар 2009 10:08

тц тц тц , и как успяхте да вдигнате свръх налягане на място :screwy
При разлика от 200 единици между "исканото" и реалното турбината се "изключва" и то не чрез клапана, а чрез връскването. За какво свръхналягане ми говорите ?
Шумът се чува от филтърната кутия и е НОРМАЛЕН. Ако имаш изваден тръбопровод на ВХОДА на кутията е по-силен. Не се занимавай с глупости. Ако толково са притесняваш в турбината, карай на 3-та с около 1800rpm, по равно и съвсем плавно натоварвай и разтоварвай двигателят (скоростта и оборотите да не се променят). Така се чува как се натоварва турбината. Ако свисти или фучи си е ОК . Ако вие като лагер (с характерното виене) не е добре.

Потребителски аватар
didi7777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didi7777 » Нед 22 мар 2009 22:07

абе момчета неправете старт с тди, само плаващ видяхте послетствията на турбото по нагоре(снимката),а за свръх налягането :applause: моита се чува как смучи яко въздух от кутията ама с тоя чип ,както казва един човек дето разбира ;се едно да бягаш и да дишаш през сламка ;ще направя с дрелката две дупки и аз ха ха ха :да:

G.Penchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот G.Penchev » Нед 22 мар 2009 23:13

Вчера разглобих турбината и както казах по горе оста си се движи нормално няма луфт всичко е здраво с изключение на това че лопатките които регулират потока на газовете (не лопатките на турбинното колело) в изпускателния охлюв бяха затлачени от сажди .. тогава актуатора става неспособен да ги движи и явно това става причина за свръх налягане. Сигурен съм че при повечето от вас чиито коли забиват проблема е същия. Не обвинявайте N75. Аз си изчистих цялата тази механика едно хубаво да се движи добре, сглобих си тубото със малко зор и сега колата се отпуши доста .. оскорява си по добре от преди и няма никакво забиване. Обаче шума си остана пак се чува и това е ... явно този проблем не е в турбината. Интересно ми е че започва да се чува след известно време а не още при самото запалване и не се чува при високи обороти. Точно като виене на лагер е но се набива когато пуснеш газта идва със леко закъснение, това ме накара да мисля че е от турбото.

Върни се в “Дизелови агрегати”