тресене при включен климатик-1Z

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
pivv
Автомобил:
Двигател:

тресене при включен климатик-1Z

Мнениеот pivv » Вто 09 юни 2009 8:02

Здравейте, колеги. Затопли се и доде време за климатика. Духа доста добре (в смисъл студено), но се появява едно тресене в купето, намалят оборотите и си мисля да не би да има някакъв проблем. Ходих при познат, който зарежда климатици и неговото мнение е че всичко е ок. Но много ми интересно защо тресе така в купето. При вас как е?

Потребителски аватар
mltz
Автомобил:
Двигател:

Re: тресене при включен климатик-1Z

Мнениеот mltz » Вто 09 юни 2009 8:34

Здравей, колега.При мен се получи вибриране в купето от разбита перка.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 09 юни 2009 8:35

Какви са ти оборотите преди пускане на климатика? Ако са ниски, понеже те принципно падат малко при пускане, може да уцелват някакво положение на резонанс на двигателя, демек обороти, при които се получава това тресене. Но принципно разликата не би трябвало да е толкова голяма, за да има проблем. Нека запознатите с климатичната техника да споделят по-точно.

pivv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pivv » Вто 09 юни 2009 8:47

благодаря ви колеги, за бързите отговори. Относно перката - има ли начин да я проверя дали е разбита или не? Можеш ли да ми кажеш как протичаше при тебе тресенето? При мен тресе на интервали - съвсем малки...
За оборотите не мога да кажа точно колко са, щото при мен е аналагово табло, а там нещата не са съвсем точни. Последния път като я закачах на компютър бяха 850-60, на таблото винаги ми показват около 950.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 09 юни 2009 8:49

850 при изключен климатик ли? Иначе перката просто трябва при изключен двигател да я хванеш и да се опиташ да я раздвижиш. Ще усетиш дали има по-осезаем луфт към остта.

Потребителски аватар
Kung_Fu_Panda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kung_Fu_Panda » Вто 09 юни 2009 9:52

веднага като цъкнеш ац ли почват вибрациите ? или като се включи перката ?

и при мен падат малко оборотите но чак пък да тресе, да нямаш разбит тампон на мотора ? като сменяш скорости подрита ли ти мотора ?

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 09 юни 2009 10:42

При мен тресеше и леко пищеше заради оптяжната ролка при помпата след акто ми смениха ремъка.След 10к километри се опрай.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 09 юни 2009 10:51

100% е от падането на оборотите като зацепи компресора ! Пробвай като съвсееем леко подадеш газ дали изчезва тресенето и ако е така значи е до оборотите ,вече как да се оправи положението е друга тема !

pivv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pivv » Вто 09 юни 2009 14:30

проблемът се появява малко след като цъкна копчето. И аз имах чувството, че е от перките. Но те изглеждат много добре и нямат кой знае какви луфтове, за да тресат. ОТносно оборотите ще проверя след малко.

pivv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pivv » Вто 09 юни 2009 18:30

при увеличаване на оборотите вибрациите намалят! дали е възможно от заминал тампон да тресе и да се проявява само при натоварване от компресора?

Потребителски аватар
dani_94
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dani_94 » Вто 09 юни 2009 20:30

На 101% е от некачествен или повреден тампон, и аз залагам на този на скоростната... Ако го сменяваш, избери си марката лемфьодер за да не задаваш въпроси от този род с вибрацийте...

pivv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pivv » Вто 09 юни 2009 22:24

dani_94 написа:На 101% е от некачествен или повреден тампон, и аз залагам на този на скоростната... Ако го сменяваш, избери си марката лемфьодер за да не задаваш въпроси от този род с вибрацийте...

:да: ще ги погледна. Нещо не ми харесва и скоростния лост как се движи при смяна на предавките. Като нищо може да се окажеш прав. Дано да е от това, а не нещо по-сериозно.

Потребителски аватар
Leon777
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Leon777 » Сря 10 юни 2009 15:51

А при мен се променя шума на двигателя (започва да трака) когато включа климатроника. Това е 1,9 TDI Пасат В4 1Z. Възможно ли е този шум да е от натегнат ремък на алтернатора? Когато беше по-хладно нямаше такъв звук. Сега, когато стана горещо, започна тракането.

pivv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pivv » Сря 01 юли 2009 9:16

тампоните при мен отпадат, поне засега не е от тях. Продължавам да се чудя от какво ще е това тресене. Има нещо обаче, което ми е любопитно. Онзи ден с Ваг-ком се опитахме да намалим кол-во впръскано гориво, и по едно време като намаляхме, се получи почти идентично тресене (нестабилна работа на мотора) с това, като включа климатика. Дали има нещо общо с едното и другото? Като включа климатика има ли нещо, което трябва да компенсира оборотите и горивото? Ако има и при мен това по някаква причина не работи, то си мисля, че е възможно това тресене точно от това да се появява - малко ков-во впръскано гориво + климатик = тресене!?

salama
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот salama » Сря 01 юли 2009 9:56

Здравей приятелю.Оборотите под 900 не са желателни поради простата причина,че това са така наречените 'КРИТИЧЕСКИ' обороти.Независимо дали ти подаваш газ на мотора или педала е свободен дори и на включена предавка-мотора винаги компенсира обороти по високи от критичните:в случая над 900.При теб дори,когато включваш различни консуматори е нормално да имаш спад в оборотите но веднага мотора компенсира тази загуба зашото в противен случаи остава в критични обороти-от своя страна когато мотора е вкритични обороти го има това тресене и вибрации;а от там монго голямо натоварване на коляно мотовилковия механизъм(виждали сме вече мотори тип-'мармалад' :horror: ).По горе колегите бяха написали опитай се да разбереш дали след включване на консуматор оборотите се компенсират отново до над 900,ако пък ли не търси причината.успех

Върни се в “Дизелови агрегати”