Двигател Голф MK3 1.9D - 1Y

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
DevilDmxXXX
Автомобил: VW Sharan
Двигател:

Двигател Голф MK3 1.9D - 1Y

Мнениеот DevilDmxXXX » Нед 01 ное 2009 14:31

Привет, колеги.
Значи имам Голф`че с такъв двигател, 1993 година и понеже съм "много" компетентен на тема автомобили реших да Ви попитам, дали мога да му сложа Турбо, на това нещо и евентуално дори да го направя TDi, и също така да му добавя едно ЕКУ... и ако е възможно, бих бил благодарен ако някои ми разясни какво точно ми е нужно за да направя тази операция :обичам ви
Благодаря, предварително :beer

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Re: Двигател Голф MK3 1.9D - 1Y

Мнениеот gr_kanev » Нед 01 ное 2009 16:09

Турбото - за можене, може да се постави, както и интеркулер.
Двигател 1Y е предкамерен дизел (като AAZ). Така че няма как да стане Turbocharged Direct Injection. И ECU можеш да сложиш, ама само ще си го возиш - няма откъде да взема информация, и на кого да я предава.
По-добри варианти - смяна на двигател (ако автомобила толкова много си заслужава), или смяна на автомобила.

Потребителски аватар
DevilDmxXXX
Двигател:

Мнениеот DevilDmxXXX » Нед 01 ное 2009 16:13

А при евентуална смяна на двигателя, само самия двигател ли трябва да сменя или заедно с инсталацията и скоростите?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Нед 01 ное 2009 16:21

Инсталацията на "новия" двигател задължително си върви с него. Скоростната кутия е добре и тя да се смени - с такава за съответстващия двигател, тъй като от завода излизат с различни скоростни кутии.

Потребителски аватар
DevilDmxXXX
Двигател:

Мнениеот DevilDmxXXX » Нед 01 ное 2009 16:23

Аха... А какво имаше в предвид с "Турбото - за можене, може да се постави, както и интеркулер."? :)

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Нед 01 ное 2009 16:26

DevilDmxXXX написа:Аха... А какво имаше в предвид с "Турбото - за можене, може да се постави, както и интеркулер."? :)

Потърси и прочети - писано е неведнъж.

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
Двигател: AUQ 180
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Нед 01 ное 2009 20:31

Аз също съм с такъв двигател на моя голф и да ти кажа за тези коне има добра динамика и невиждам смисъл да му се слага турбо. Друг е въпроса, че за да му сложиш турбо и интеркулер ще се вкараш в такива приключение и разходи пред които е по добре да си сложиш направо TD двигател (ААZ) и пак няма да е TDI както каза колегата gr_kanev
Аз лично смятам на пролет ако си намеря двигател да тикна в моя голф един TDI 110кс (AFN), а не да се занимавам и да развалям този двигател, в който има още мнооооооогоо хляб.
Ако все пак решиш да се вкараш в приключението пусни тема - с удоволствие ще следя чета и помогам с каквито съвети мога.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 01 ное 2009 20:57

Изобщо си избий тая модификация от главата.Нито разходите,нито времето,нито труда ще са за предпочитане пред смяна с друг мотор.Най- близък като ел.част си е AAZ,но скоро пак ще ти се видят малко конете(гледам че тръгваш по тая плоскост :Mr Green Fun ).
Търси му купувач на тоя Голф(все още има такива като мене,които обичат икономичното и практично каране :oops:,както и добрите стари ,прости дизели) ).Верно е, че цените не са на "върха" сега,но и покупка на новата кола също би била по-евтина

Потребителски аватар
DevilDmxXXX
Двигател:

Мнениеот DevilDmxXXX » Пон 02 ное 2009 12:30

Май ме убедихте да си търся друга кола :Mr Green Fun Благодаря за инфото, беше полезно, научих малко повече за дизеловите двигатели, иначе колега Lov4o и аз искам точно такова двигателче, но ми се вижда трудно за намиране :) Затова май по-лесния вариант е да издиря фаричен такъв :dummy:

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
Двигател: AUQ 180
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Пон 02 ное 2009 20:04

Да колега, наистина е труден за намиране. А и като цяло незнам защо и TDI двигателите са скъпи дори и 90 коня да е, немога да разбера цена за оборудвам двигател в порядъка от 900 1000лева. За прост пример давам - преди 2 седмици със моя съсед взехме от Варна Е36 2,5TDS (143k.s.) автоматик с климатроник и кожа ударен отпред като бяха заминали маската капака калниците фаровете и радиаторите и двата бега бяха гръмнали и това за 900 лева а двигатела само докато му врътнахме ключа запали от раз и колко много неща имаШЕ още много неща по колата, които струват пари...

Върни се в “Дизелови агрегати”