1. Пасат 5.5 2006 няма. Производството е спряно в началото на 2005 и моделът е заменен с Б6. Мисля, че беше през март, но не съм сигурен.
2. Преди покупката най-добре да мине през VW сервиз или поне през сервиз, в който има достатъчно компетентни специалисти по този автомобил и мотор. Задължително тест с Вагком, проверка на окачването, най-вече предното. Да се провери и състоянието на съединителя. Замяната му обикновено се съпровожда и със замяна на маховика, а той е демпферен и цената на удоволствието е доста височка, т.е. ако нещата в това отношение са зле да се търси отбив от цената поне 1000 лева.
Замяната на комплект ремъци, ролки, и водна помпа - води се консуматив също са около хилядарка.
3. Автоматична или ръчна скоростна кутия е като блондинка или брюнетка. Въпрос на вкус. Автоматикът е по-лесен за каране, но увеличава разхода изисква поддръжка и евентуалната сериозна повреда в него е страховита от гледна точка на ремонта. Не че ремонт/ замяна на ръчна скоростна кутия е евтин, но вероятността от повреда в нея е по-малка. Така че - въпрос на вкус. Аз карам с ръчна и съм доволен.
4. Характерни симптоми за какво? Ако колата е от Италия т.е. вероятно лошо поддържана от гледна точка на смяната на моторното масло е възможно износване на разпределителния вал в областта на 1-вия цилиндър. Води се като слабо място на двигателя с код AVF.
5. Цените на оригиналните части - брони, фарове, стопове са си високи, но все пак става дума за далеч неевтина кола. Пример - оригинална кора под двигателя - около 400 лева.
6. Включва това което съм писал дотук.
Да не се правят компромиси с гориво, масла и другите течности и консумативи. Каквото е предписал немеца, това да се прави, независимо, че понякога изглежда скъпичко. Иначе последиците са още по-скъпи.
7. Колата си е много добра, ако човек може да си позволи поддръжката и.
8. При мен разходът е около 6-6.5 на дълъг път, стигал съм и под 6 при стриктно спазване на ограниченията за скоростта.

Градско около 7 - 7.5 - 8, но е много относително. Имай предвид, че моят Пасат е 4 моушън, т.е. перманентно включено 4х4, което завишава малко разхода. С около половин литър да кажем, но ако попаднете на такава кола в добро състояние не се колебайте изобщо, дори и да е по-скъпа. Предимствата пълния привод са трудно оценими!!!
9. Голф или Пасат също е въпрос на вкус и лични предпочитания. При един и същ мотор Голфът ще е по-бърз, пъргав и икономичен, защото е по-лек. По-лесен е за паркиране и каране в града, заради по-малките габарити, евентуално по-евтин за поддръжка, например по отношение на окачването. Но комфортът, сигурността на по-голямата и по-скъпа кола, които има Пасатът... Аз карам съм избрал да карам Пасат и съм доволен.
Дано съм бил полезен и най-вече дано попаднете на добра кола, която да случи вярно и да радва собственика си. Успех!