Pirogov написа:Поло 1.4 тди PD ,75 коня. Турбото се включва на 2000 оборота.Интересува ме възможно ли е да се направи така,че да заработва в по-ниски обороти (1000 да речем или дори от 0)?!

И също така може ли да се надуе турбината без чипове и софтуер с некаф пиниз който НЕ струва много парички

Казаха ми че у Перник сичко правели ама не вярвам

Първо, турбото НЕ "включва", а се развърта, т'ва не е мерцедески компресор с електромагнитна шайба или нещо с "он/оф"-бутон.
Така... Как разбра, че имаш пълно налягане на 2000 оборота? Ако е само слухово, или според чувството за ускорение - намери друг начин да замериш (например с бууст-метър).
След това... Ясно е, че от 0 оборота няма как да се развърта (освен ако не вържеш някой ел.-сешоар

). Taкa... На 1000 не е рентабилно, щото вървежа на турбо-колите не идва само от повечето въздух. Изисква се и повече гориво, за да се запази идеалното съотношение на горивната смес.
Така... с турбината можеш и да си поиграеш, ...и без софтуер. Има т.нар. акутатор, който може да натегнеш, отпуснеш... по много начини... но с това няма да свалиш оборотите при които се развърта, може единствено да повишиш налягането на въздуха, което прави. Обаче повече въздух иска и повече гориво. Как ще го доставиш без софтуерна модификация - не знам. А "у Перник" могат само да направят това за което ти казах по-горе, но без да оптимизират гориво-въздушната смес. Нещо на което не бих подложил моята кола. Вярно, че то е печка и са малко по-корави мотори, ама пък за какви поражения съм чувал при дизелаците...
П.П. Това не е дизелов раздел!!!
П.П.П. Темата ти е по-скоро за тунинг-раздела!!!