След доста експерименти по въпроса ще споделя с теб моето окончателно заключение по въпроса:
Двигателя работи по-добре с тази система.
Ето какво имам в предвид:
- При функционираща система двигателя работи по-меко (по-тихо), стартира по лесно, консумира по-малко гориво и има по-ниска работна температура.
- При изключена система, така че да е заблуден и компютъра, работата на двигателя е по-твърда (респ. по-шумна), при стартиране иска поне секунда повече задържане на стартер, харчи повече (особенно в градски цикъл). Не забелязах някакво повишаване на температурата на двигателя, но съм сигурен, че това е било компенсирано с по-ранното и по-дългото стартиране на системите за охлаждане (термостат, електромотори на вентилаторите и т.н.) Единствените плюсове са, че (вероятно) не мърля толкова двигателя и има малко по-добро ускорение. За околната среда въобще не споменаваме.
EGR системата е така разработена, че когато ускоряваш тя се изключва - т.е. получаваш всичко от двигателя си. Когато обаче "лазиш" или просто бръмчиш на едно място (сага си спомни задръстванията в София) се реализира значителна икономия чрез запълване на обема с отработени газове, които намалят количеството постъпил свеж въздух (кислород) и от там се намаля количеството гориво необходмо за правилното смесообразуване. По този начин се постига и по-ниската работна температура на двигателя и по-добро охлаждане. Икономията е един вид на принципа на тухла поставена в тоалетното казанче - ще спестиш такова количество вода, какъвто е обема на тухлата. Разбира се, когато трябва да "измиеш" нещо по-тежко (сещаш се какво, нали

) махаш тухлата, казанчето се напълва с пълния си капацитет и отмива там каквото трябва. Същият принцип се ползва и тук. Както казах изобщо не коментираме плюсовете за околната среда, които в същност са основната причина за разработването на тази система.
Аз си възстанових работата на EGR-a и сега съм по-доволен. Бих те посъветвал да не изключваш тази система. Да, наистина двигателя се мърля малко повече, но при смяна на маслото на 7,500 - 8,000км. (ако не си със LongLife система) мисля, че всичко си идва на мястото.