Перка на водния радиатор.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Перка на водния радиатор.
Колеги, Пасата ми е б5 АФН мотор и перката за охлаждане на радиатора с т.нар вискомуфа започва да се върти още с пускането на двигателя.Нека повече колеги с такъв мотор и други,които са с вискомуфа да кажат при тях как е,върти ли се перката още със запалването или не,защото ТДИ и без това бавно загрява,а с тази постоянно въртяща се перка е още по-зле.
- bangobango
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
Re: Перка на водния радиатор.
И моята перка се завърта със запалването на мотора и се върти със същите обороти - топла , студена няма значение върти се с двигателя. Важното е, че с прегряване не съм имал проблеми, но е вярно също, че бавно загрява. Един мастор ми говори, че перката ми е на степени и се включват в зависимост от температурата - усмихнах му се и си тръгнах. Аз цаката на бързото загряване съм я хванал на това ТДИ - караш на ниски обороти на висока предавка естествено само докато загрее, после си държиш 2К и готово.
- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
mili 75 написа:... ТДИ и без това бавно загрява,а с тази постоянно въртяща се перка е още по-зле.
Е нали имаш термостат преди голямия охладителен кръг (радиатора).
Т.е тя перката и да се върти постоянно, в радиатора не постъпва вода от двигателя докато той не достигне 87 градуса.
Значи ако ти загрява бавно или не държи температура, си провери термостата.
-
- Автомобил:
- Двигател:
То ми писна да се занимавам с термостати миналата година 3 пъти я правих тази операция,накрая сложих оригивален от Сакар ауто и положението е почти същото.Перката като върти в моторния отсек не охлажда само радиатора, а завихря и въздуха около двгателя и го преохлажда,а ТДИ и без това при ниски температури трудно загрява.Та въпроса ми е дали при всички с такава вискомуфа перката се върти още с включването на двигателя или ще се изкажат някои при които не така,защото четох в една книга, че тази перка трябва да завърта,когато в пространството зад радиатора се достигне определена температура.А и да не забравяме,че термостата не работи само в двете крайни положения отворено и затворено,може на даден етап да е полуотворен.Имам чувството, че с течение на времето тези вискомуфи нещо с бъгват.
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Всяка една такава перка винаги се върти заради увличането.
Не си мисли че електрическите не се въртят. Само че когато се движи автомобила.
За това не търси причината в перката а в термостата.
Не си мисли че електрическите не се въртят. Само че когато се движи автомобила.
За това не търси причината в перката а в термостата.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Добре де какъв термостат да търся след като сега съм с оригинален от Сакар ауто и положението не е добро.Има ли нещо друго при монтажа на термостата което да му пречи да затваря добре,колата е б5 АФН мотор да неби пластмасовата капачка,която затваря термостата нещо да ме бъзика.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97

- bangobango
fox_vt написа:mhihiдобре де зад вискомуфата какво има демек какво я върти а ?Като кажете така перката топла студена се се върти -Абе няма такова нещо- тя ако трябваше да се върти постоянно нямаше да слагат вискомуфа а направо директно щеше да е закачена като на жигула например
.Вискомуфата е аналог на ел двигателя на перката като загрее и включва-при муфата зацепва.Поправете ако греша но е така
Как да ти призная, че си прав като аз виждам друго!!!! Паля студена колата зимата температурата е под нулата - паля отварям капака и перката голямата която е за радиатора се върти с оборотите на двигателя. Карам моя авер да настъпва педала да вдигне обороти, при което перката ми се развърта със същите обороти - двигателя 2К и перката 2К , двигателя 3К и перката 3К. Тогава за какво говорим? По-склонен съм да приема идеята за термостата, който пуска водата през радиатора чак като стигне 87 градуса. Но гарантирам, че перката ми никога не е спирала при работещ двигател. Аналогично според мен е направено както при жигули-то.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97

- bangobango
Добре признавам, че може и моята муфа да е заминала, но 1 година съм нямал проблем с температурата и съм мислел, че си е така заводски. За това сега ще викна Хаитянина да ми заличи спомените от тази тема за да си остана с вярата, че перката на радиатора ми си е 6
Стига ми, че температурния датчик е за смяна ами и муфа да сменям. Няма да стане.

- niko_77
- Автомобил:
- Двигател:
При мен на студено също я увлича двигателя, но със парцалче и леко натискане с ръка успявам да я стопирам. Което показва, че не е зацепена (заклинила) постоянно, въпреки това и при мен мотора бавно загрява. При мен на мотора няма монтирани трите свещи за допълнително подгряване на антифриза и си е голяма мъка зимата. Термостата съм го сменил и добре си работи.
-
- Автомобил:
- Двигател:
И аз клоня към мисълта,че вискомуфите са ни позаминали с годините,но какво да се прави стари коли,а и вискомуфата е доста скъпа.
- bangobango
По-добре да работи развалена от колкото да не работи нова!
на око обороти на перката трудно ще хванеш. При изправно виското с ръка може да спреш перката при студен двигател, загрее ли няма спиране /с ръка/.
- Siv
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И моя V6 по същия начин се държи, аз тази перка не съм ш виждал спряла, има ли някакво развитие по темата ?
Върни се в “Дизелови агрегати”