Здравейте колеги,
Имам следното питане. Купих си пасат 1.9тди 101кс. Много съм доволен от вървежа и от разхода, обаче като си сложа крака на съединителя(тоест само го допра) и усещам пулсации или нещо подобно. Да не би да е заминал демфера или нещо друго. А и още едно питане. Маркуча който ми е към кулера ми е омаслен. Какво означава. И да питам,какво масло да и слагам. Благодаря
пасат 5.5 1.9TDI 101КС усещам пулсации
- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
Re: Питане пасат 5.5 1.9TDI 101КС
Според мен, това, което описваш е в реда на нещата. Демпфера ти не е първа младост, но далеч не означава, че е за смяна. При мен също леко пулсира още като си купих Пасата. Омасляването също според мен е нещо нормално. Провери все пак за хлабава връзка или нарушение цялостта на маркуча. Проследи тръбата от турбината до входа на интеркулера. В тази тръба винаги има малко масълце и ако някоя скоба не е стегната добре, може да пуска от там малко /това не е добре/. От смяна до смяна на масло изтакам от там около 50-70 гр. масло. То идва от турбината - и тя не ти е първа младост. Има много писано по въпроса, но моя майстор ми каза, че там нямат масло само новите коли. Относно маслото за двигателя: със същия мотор съм и те съветвам да наливаш масло със спецификация 505.01. Подходящо е за дизелови двигатели с турбокомпресор и помпа-дюза. Марката според мен не е от такова голямо значение. Лично аз съм с Castrol Edge 5W40 - 505.01.
- MiTko_e30
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: 1.9 TDI 101
Мерси колега за изчерпателния отговор :)
Има и друго, колата е със катализатор! Надявам се няма проблем да се махне нали? :)
Има и друго, колата е със катализатор! Надявам се няма проблем да се махне нали? :)
- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
Никакъв проблем. Дори е добре като идея. Само, че при нашите коли е на доста шибано място - веднага след турбината. Малко майстори се наемат да го правят, щото си е хамалогия, а не се изкарват много пари от него. Гайките и шпилките почти са се заварили и развиването им е трудно и свързано с рискове. И аз от две години се каня да го махам, но така или иначе съм все още с него. Реално погледнато, ако не е задръстен, не е чак токова наложително да го махаш. Теоретично махането му намаля разхода и подобрява ускорението, но на практика не се усеща чак толкова.
Върни се в “Дизелови агрегати”