Турбото спря да се чува?!

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Турбото спря да се чува?!

Мнениеот the_tupan » Пет 10 сеп 2010 8:36

И така както споменах по- горе турбината ми спря да се чува... и не си въобразявам. Познавам си колата. Просто спря да се чува. Искам да подчертая, че турбото си работи, колата върви повече от перфектно, няма пушаци, претрисане, забиване, усеща се яката тяга от 2000 об. та чак до 3300-3400 об. като мотора продължава да се развърта без проблеми до 4500 об., въздушния филтър е сменен преди 1000 км . не е замърсен, катализатора е премахнат...просто турбото спря да свирука. :banghead: :screwy Единственото, което правих като манипулации по колата преди да престане да се чува е, че смених бензиностанцията и свалих пластмасовата тръба след въздушния филтър, в която влиза мъркуча за картерните казове за да я поизчистя и разклатих оста на турбото само за да разбера, че няма никакъв луфт, нито аксиален нито радиален. :banana
Та сега колата работи като чист дизел, а върви като ТДИ. mhihi Дали това, че бутах оста е дало някакво отражение? Някакви идеи, че аз май се изчерпах.
Става въпрос за Голф 3 АФН.

mili 75
Автомобил:
Двигател:

Re: Турбото спря да се чува?!

Мнениеот mili 75 » Пет 10 сеп 2010 10:33

Колега я поразклати да видиш какъв е хода на актуатора, да не би да се е зацапала геометрията.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 10 сеп 2010 10:37

според мен или нещо не е било наред преди или не е наред сега,няма как изведнъж да спре да се чува турбото без причина !

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Пет 10 сеп 2010 11:06

mili 75 написа:Колега я поразклати да видиш какъв е хода на актуатора, да не би да се е зацапала геометрията.

Акутатора се движи без проблеми. Колата НЕ забива. Преди турбото се чуваше в момента на развъртане около 1200-1400 об. и много готин звук се получаваше в момента на смяна на по- горна предавка когато оборотите на турбото падат. Особено много свирукаше сутрин при студен мотор. Направо с кеф я карах на отворени прозорци. Освен да разглобя всичко наново и да видя дали ще има ефект. :banghead: А пък и тук във форума няма единно мнение по въпроса дали турбото трябва да се чува или не.

mili 75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mili 75 » Пет 10 сеп 2010 11:17

Само да ти кажа, че понеже гледам, че си подчертал че колата не забива, това че не забива не е гаранция че ти работи добре геометрията, но щом има ход актуатора да се надяваме че е добре.Иначе по въпроса със свиренето на турбината, за мен трябва да се чува, на всички нови коли се чува отчетливо турбината, а и щом се е чувала твойта преди това, значи сега има някаква причина да не се чува.Мойта на АФН мотора на Пасат с махнат катализатор, се чува много добре още от 1200-1300 оборота както си писал по-горе на место също се чува отзад свирене в ауспуха,особено ако съм я продухал на дълъг път преди това.Нека и други колеги да кажат, дали им се чуват турбините, но за мен при махнат катализатор добре работеща турбина трябва да се чува ясно.

Последна промяна от mili 75 на Пет 10 сеп 2010 11:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 10 сеп 2010 11:20

the_tupan написа:
mili 75 написа:Колега я поразклати да видиш какъв е хода на актуатора, да не би да се е зацапала геометрията.

Акутатора се движи без проблеми. Колата НЕ забива. Преди турбото се чуваше в момента на развъртане около 1200-1400 об. и много готин звук се получаваше в момента на смяна на по- горна предавка когато оборотите на турбото падат. Особено много свирукаше сутрин при студен мотор. Направо с кеф я карах на отворени прозорци. Освен да разглобя всичко наново и да видя дали ще има ефект. :banghead: А пък и тук във форума няма единно мнение по въпроса дали турбото трябва да се чува или не.

Въобще никога ли не се чува? Със свалени прозорци минавайки покрай паркирали коли/стена не се ли чува като изключваш от скорост? Поне в тоя случай трябва да се чува, знам го от тди от 2008г на 40 000км., при голфа ми също се чува само в подобна ситуация, със затворени прозорци забравяш за него :)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 10 сеп 2010 11:24

По улицата като мине някое TDI в 90 процента от случайте се чува турбината при ускоряване ! Отскоро забелязвам че и королата на тъста /1.4 D-4D на 65 000км/ взе да подсвирква а преди не се чуваше,а едва ли е почнала да се троши :wink: Когато моето спря да свири се оказа че актуатора не работи така че за мен турбото трябва да свири ако всичко е точно !

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Пет 10 сеп 2010 11:37

Зависи от изолацията на автомобила, аз съм с 2.5 TDi и много трудно можеш да я чуеш моята ако всичко е затворено. Като отвориш предния капак обаче бирата е друга. Провери дали ти мърда актуатора като някой подава газ.

mili 75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mili 75 » Пет 10 сеп 2010 11:38

Аз затова на колегата му казах, че е много вероятно проблема да е около актуатора и въобще командването на променливата геометрия, там клапан Н75, турбопътища и т.н.

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Пет 10 сеп 2010 13:00

Значи досега на паркинга се занимавах да разглобя всичко отново. Всичко си беше коректно затегнато и на място. На място турбото не се чува нито със нито без въздушен филтър, както и със и без дебитомер, а преди на място и при форсиране се чуваше много отчетливо. Акутатора се движи повече от перфектно без никакво съпротивление (освен пружината му) или моментно задържане (никога не се е движел така добре...може би защото напоследък почнах да го раздвижвам по- често mhihi ), оста на турбото се върти свободно в двете посоки, няма забележим луфт. В същото време колата си върви повече от перфектно. Ускорява без задръжки и се развърта до 4500 об. без затруднения. Направо в чудо се видях. Освен да си я карам така пък ако има нещо по мотора да се окоти поне ще знаем какво не е било наред.

Потребителски аватар
joro^
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro^ » Пет 10 сеп 2010 14:48

Пич карай си колата и не се вкарвай във филми, по-опасно е ако започнеш да не я усещаш, от това да не я чуваш.

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Пет 10 сеп 2010 20:08

joro^ написа:Пич карай си колата и не се вкарвай във филми, по-опасно е ако започнеш да не я усещаш, от това да не я чуваш.

Абе и ти си прав ама дано първото да не е свързано с второто. :beer

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Пет 10 сеп 2010 20:14

Днес пътувах извън града - голф3 ТДИ 90 покрай мен мина една четворка със същите инициали на задния капак ама турбото свиркаше много яко подминах го след малко после се оставих да ме мине и така докато се убедя, че свиренето на турбото е от него а не от мен - скороста бе около 90-100 - моето не чувах а неговото да при затворени прозорци и включен климатик.

Потребителски аватар
Sashko_Trg
Автомобил: Audi A4 Avant
Двигател: 2 0 TDI

Мнениеот Sashko_Trg » Пет 10 сеп 2010 23:54

mladeja написа:Днес пътувах извън града - голф3 ТДИ 90 покрай мен мина една четворка със същите инициали на задния капак ама турбото свиркаше много яко подминах го след малко после се оставих да ме мине и така докато се убедя, че свиренето на турбото е от него а не от мен - скороста бе около 90-100 - моето не чувах а неговото да при затворени прозорци и включен климатик.

Е ти па се оля, чак пък да го чуваш на затворени прозорци, колкото и да е износено неможе да се чува така. Мойто се чува само от 1300 до 2000 об. после спира.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Съб 11 сеп 2010 10:13

Като я имаш динамиката не се притеснявай, че не се чува. Като почне да забива тогава е за притеснение.

Върни се в “Дизелови агрегати”