Доливане на охладителна течност - спукан маркуч!!!

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Доливане на охладителна течност - спукан маркуч!!!

Мнениеот K22 » Пон 16 авг 2010 11:25

Пробвах новата кола до морето и обратно. Страхотен вървеж и пъргавина. А4-комби ABF-дизел 1,9 -110 к.с.
На прибиране светна лампата и долях 1,5 литра охладителна течност до максимума.Има ли нужда от притеснения ?

Последна промяна от K22 на Пет 20 авг 2010 11:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Re: Доливане на охладителна течност?

Мнениеот Ljubon » Пон 16 авг 2010 11:35

1.5 литра си е доста за доливане. Ако всичко е наред, не трябва да мърда течността. А преди пътуването проверил ли си нивото?

Jijo_M
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jijo_M » Пон 16 авг 2010 12:01

Има нужда от притеснения докато не разбереш къде е отишла липсващата течност. Огледай всички О пръстени по датчиците за температура и на тройника на главата има писано доста из форума можеш да прочетеш, погледни и връзките на радиаторчето за парното възможно е и там да просълзява. По-лошия вариант е да е издухала гарнитура и когато караш спокойно няма загуби, но когато я напънеш вкарва по малко течност в цилиндрите и от там през гърнетата навън. Понякога има пропуски само когато двигателя е студен и след достигане на работна температура спират, както е възможен и обратния вариянт поради повишаване налягането в системата. Кога за последно е проверявано нивото на антифриза?

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Пон 16 авг 2010 13:17

Като ми я докараха на самоход от Германия имаше течност може би около минимума, аз минах 1000км яко каране когато светна лмпичката, иначе температурата си е била на 90 градуса..

Jijo_M
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jijo_M » Пон 16 авг 2010 14:27

Още един вариянт е да не е наред клапана на капачката на разширителния съд и да отваря по рано от необходимото. Провери колко са твърди маркучите при загрял двигател тук бях прочел "при стискане с два пръста трябва да мога да се допрат стените на маркуча", огледай дали има пяна по капачката на маслото. Дано да е някое уплътнение аз смених поетапно всички О пръстени защото при смяна на антифриза един по един протекоха, не са скъпи, но си търси хубави, че има едни които са по- тънки и не вършат никаква работа. Другия вариянт е смяна гарнитура на главата не е страшно, но е малко по- скъпичко.НО преди да стигнеш до този краен вариянт много внимателно огледай цялата охладителна система, съединенията и радиаторите,опипай с ръка дали не навлажнява някъде. Дискутирани са във форума аналогични проблеми поразгледай и ще ти се изясни повече, не е хубаво да я караш с по-малко от определеното количество охладителна течност.

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Мнениеот mirkata 4020 » Пон 16 авг 2010 14:47

Стига глупости,не се притеснявай просто количеството което е необходимо от минимума до максимума е литър и половина.
Колата си е била на минимума като си тръгвал към морето и затова е светнала :idea:
Драсни с маркерче на разширителният съд сега за да имаш по точна идеа дали се губи антифриз и ще видиш,че не мърда нивото.

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Пон 16 авг 2010 16:15

Jijo_M написа:Провери колко са твърди маркучите при загрял двигател тук бях прочел "при стискане с два пръста трябва да мога да се допрат стените на маркуча"...

За маркучите от/до разширителния съд ли става въпрос или тези от/до радиатора? И нещо друго - течността трябва да е до MAX на студен или на загрял двигател? :roll:

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пон 16 авг 2010 16:39

Дебелите маркучи м/у двигателя и радиатора.Течностите се проверяват след престой на колата(студена).

Jijo_M
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jijo_M » Пон 16 авг 2010 20:01

Моето мнение е, че нивото трябва да е на макс при загрял двигател, защото ако е при студен когато се стопли нивото се повишава още повече. По същата причина е нормално при ниско ниво на течността да мига лампата за нивото и когато колата загрее и съответно нивото се повиши лампата загася. Лично съм го изпитвал, при него не е така откъдето съдя, че има проблем, освен това лампата не е светила това се получило след 1000 км. така, че може само да се предполага колко е било първоначалното ниво.
Пропуснал съм една малка, но съществена подробност, че нивото не е било в нормално състояние в началото на прехода, а около минимума така, че за тези 1000 км. загубата ще доста по- малко от 1,5 литра, но ако всичко е нормално би трябвало за толкова време да нямаш загуби.

Последна промяна от Jijo_M на Пон 16 авг 2010 20:15, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 16 авг 2010 20:07

mirkata 4020 написа:Стига глупости,не се притеснявай просто количеството което е необходимо от минимума до максимума е литър и половина...

Сигурен ли си че от чертата на мин до чертата на макс е 1,5 литра аз не съм убеден mhihi както казаха колегите огледай хубаво и запомни нивото в казанчето и по често го преглеждай.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Пон 16 авг 2010 20:59

fox_vt написа:
mirkata 4020 написа:Стига глупости,не се притеснявай просто количеството което е необходимо от минимума до максимума е литър и половина...

Сигурен ли си че от чертата на мин до чертата на макс е 1,5 литра аз не съм убеден mhihi както казаха колегите огледай хубаво и запомни нивото в казанчето и по често го преглеждай.

Мда-а, разликата е най-много 200-300 грама :shock

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 17 авг 2010 1:43

K22 написа:... иначе температурата си е била на 90 градуса..

За съжаление , това не гарантира че не може да стане беля . Ако липсата е била такава , че разширителния съд се е бил опразнил напълно , то в охладителната система се образуват въздушни възглавници (от мехури въздух) . Тогава на това място , най-често - главата се получават местни прегрявания и деформации :? , макар че общата температура може да е в граници . Надявам се при теб не се е случило така !

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 17 авг 2010 7:13

K22 написа:А4-комби ABF-дизел 1,9 -110 к.с.
Какво означава това?

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Мнениеот mirkata 4020 » Вто 17 авг 2010 8:24

fox_vt написа:

Имам в предвид минимума като количество за да не грее,а не минимума като белязка на казанчето.Била е(течноста)доста под чертичката за минимум и това не значи,че ще прегрява.
Убеден съм,че колицата си е читава и няма проблеми с глави итн.

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Вто 17 авг 2010 8:58

Jijo_M написа:Още един вариянт е да не е наред клапана на капачката на разширителния съд и да отваря по рано от необходимото....не е хубаво да я караш с по-малко от определеното количество охладителна течност.

За сега ми се струва че липсва някакво уплътнение от капачката на казанчето..Много леко се затваря и отваря- щраква, но остава малък луфт между външния ръб на казанчето и капачката...? Трябва да сравня с капачката на друго Ауди...

Върни се в “Дизелови агрегати”