Вакум помпа рециклиране, може или не?
-
- Автомобил: Passat
- Двигател: AFN
Вакум помпа рециклиране, може или не?
Здравейте колеги! Въпроса ми е относно една вакум помпа на пасат б5 афн мотор. Може ли тази пущина да се рециклира или не. Ще приложа снимки в които се виждат ламелите на помпата с номер BHL 11. На снимките се вижда как ламелите са изядени от едната страна в следствие на засмукването на твърди частици от пробито серво. Когато сменяхме помпата и сервото мъчихме да обърнем ламелите с не наранената страна към корпуса на помпата ( понеже са абсолютно симетрични ) като по този начин страната с R примерно 3мм. която е наранена вече не се трие по стените и би следвало здравата страна да прави вакум. Би следвало но за жалост не стана така лесно всичко и нямаше ефект. По книга помпата трябва да прави от 0,7 до 0,9 бара мисля налягане. Новата помпа която взех от колега от форума на когото съм адски благодарен си ги държи 0,9 без проблем. Старата играеше от 0,3 до 0,6 дори и след като обърнахме ламелите. Да поясня само че по корпуса няма язви от боклуците които са влизали. Моля технически запознати колеги които си имат на представа да изкажат мнението си. Дали е само до ламелите или трябва и друго да се направи. И ако ламелите са заменяеми с този номер който съм писал, как може да се тества след това какво налягане прави без да се качва отново на колата. Да поясня че една помпа Пиербруг е от порядъка на 320-450 лева в зависимост от модела на колата и магазина от който я купуваш.
Благодаря Ви и поздрави!
Благодаря Ви и поздрави!
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Re: Вакум помпа рециклиране, може или не?
Според мен би трябвало да стане със обръщане на лопатките,но казваш че не се е получило.Намазахте ли я хубаво със масло преди да сглобите,маслото всъщност прави уплътнението.И проверете клапанчето което е във пласмасовия щуцер на капака,щом е засмукала боклуци може и то да е наранено.
-
Всичко е сменено. Клапанчето, помпата и сервото бяха заминали по дяволите. Помпата след като я свалихме обърнахме ламелите и я качихме отново на колата. После с вързахме манометъра за помпата и запалихме мотора. Оказа се, че не прави достатъчно налягане и повторихме процедурата с ламелите но този път на място без сваляме помпата. С обърнати ламели вакума който правеше започна да подскача по цялата скала на манометъра, а той трябва да е равномерен. След това монтирахме новата помпа заедно с новото серво и нов клапан. Относно маслото няма нужда да се маже. Останалото масло вътре беше достатъчно и когато се запали двигателя помпата се допълнително се омаслява от маслото в двг-то. За клапана на капака на помпата не е проверявано поради простата причина, че по пътя от сервото до помпата има още един клапан в маркучите и този на капака може и да не работи което не е проблем.
- peikovi1994
- Автомобил:
- Двигател:
Ако корпуса не е наранен ламелките могат
да се прешлайфат с профилен камък и ще
станат като нови ,ако не им се е нарушила
твърдоста.
да се прешлайфат с профилен камък и ще
станат като нови ,ако не им се е нарушила
твърдоста.
-
Материала от който са изработени не го знам какъв е но като ги гледам твърдостта им е постоянна и приличат на "пластмаса". Не знам как би се нарушила твърдостта им. За прешлайфане с каквото и да било, то трябва така да се направи че повърхнината да стане абсолютно равна за да уплътнява по корпуса на помпата а не вълнообразна. Да речем, че това го направим успешно то после трябва да се тества по някакъв начин. Не ми се иска отново да свалям новата помпа за да сложа тази да проверя дали работи! Но както казах обърнахме ламелите от другата страна и пак не правеха нужният вакум. Не мога да си го обясня защо обаче.
Ако е изяден корпоса няма да вдигне нужното налягане,нищо че ламелите са пластмасови а корпоса на помпата е метален.За мен лично работата е следната:
или корпоса е изяден
или не може да се обръщат ламелите и да се постигне неубходимото налягане
или корпоса е изяден
или не може да се обръщат ламелите и да се постигне неубходимото налягане
-
Имам чувството, че някои хора не четат какво се пише или докато си напишат поста и са забравили какво е писано преди тях. Колега изрично съм казал, че съм проверил корпуса и на него му няма абсолютно нищо! Другото което казах е, че ламелите са абсолютно симетрични за което съм сигурен защото съм ги мерил и не виждам логика след като ги обърна да не работи помпата както трябва. За това и пиша тук ако някой има идея за какво става дума да сподели!
- bigmiro
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: CBAB
Не мисля, че това което си писал, че е износено, е такова! Ако има начин да намериш шлайф машина пришлайфай със същия ъгъл като на "износеното" и ще стане! Като са пластмасови или подобни, незнам само как ще се закрепят на машината. На ръка няма да стане или ако стане ще е голям късмет. Пробвай, не е кой знае колко сложно! Не си заслужава 400 лв. за ново. По моргите няма ли?
- peikovi1994
- Автомобил:
- Двигател:
Да не са износени и по дължина ламелите.
Правил съм подобни за хидравлична помпа
с 0,02мм хлабина по дължината.За тази
не знам какви са допуските.
Правил съм подобни за хидравлична помпа
с 0,02мм хлабина по дължината.За тази
не знам какви са допуските.

- bigmiro
Хидравличната е зъбна, там хлабините са много малки, при винтовите компресори и още по малка от порядъдъка на микрони, просто тук не е толкова прецизно!
- peikovi1994
- Автомобил:
- Двигател:
Не искам да влизам в спор,но доколкото
знам зъбна е маслената,а не хидравличната.
Може и да греша,не съм сигурен на 100%.
Важното е колегата да си реши проблема.
знам зъбна е маслената,а не хидравличната.
Може и да греша,не съм сигурен на 100%.
Важното е колегата да си реши проблема.
- ludiq1918
- Автомобил: Honda Civic
- Двигател: D14A2 - 1997
Наистина има такива помпи, който са за хидравликата на волана, дори и някой дизелови помпи(ГНП) са на този принцип. Май се казваха пластинчати.
Съжалявам за
, но видях, че колегите спорят за помпите и трябваше да се изкажа като компетентна личност
.
Съжалявам за

- bigmiro
Правилно, нека да помогнем ,ако можем на колегата, а не да спорим! 

-
Въпроса не е толкова до помощ защото съм сменил помпата и сервото с други. Просто исках да почерпя мнение и информация дали може да се рециклира пущината по някакъв начин понеже като гледам устройството й не е кой знае какво. Допуските в нея гледам не са кой знае какво с изключение лагеруването на оста. Има колега който ми е писал на ЛС какво мога да направя но ще се прави когато ми остане каквото и да било време. Надявам се да е скоро за да мога да споделя и с вас какво се е получило. За сега темата остава отворена пък дано излезе нещо!
- Michel
- Автомобил: Passat B7 Ekofuel
- Двигател: CDGA
- Контакти:
как се разглобява вакум помпа на голф2-1.6D 83г ?????
Върни се в “Дизелови агрегати”