Странен проблем с Vento 1Z...4000об. забива и пуши бял дим?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Sharky GTI
Автомобил:
Двигател:

Странен проблем с Vento 1Z...4000об. забива и пуши бял дим?

Мнениеот Sharky GTI » Чет 17 мар 2011 21:39

Колеги здравейте,пиша от името на мой приятел,не съм спецялист по TDI-тата затова споделям с вас.Едно приятелче има Vento с 1Z мотор,почна да прави проблеми които отначалото бяха сутрин като запали поразтресе малко отначалото но после се оправи като отзад подпушва леко бял пушек.Свещи,филтри и какво ли не всичко е на 6 по колата момчето си я поддържа много и не жали пари по нея.Гледахме я и за въздух да не тегли от някаде и да връща нафтата,но всичко си е точно.Носи и дюзите та мъ ги гледаха и те са перфектни.Напоследак почна да прави следния проблем - като я запалиш и подадеш газ рязко до 4000об. някаде и мотора нещо се забърква и почва да се мята ще излезе от коша направо и штрака като се едно е на незнам какво предварение.Отзад почва да пуши бял дим и люти от неизгоряла нафта,като поработи малко на тихи и се оправя сам.Пробвах го и така като го резна до 4000об. и малко отгоре да го направи нали тоя проблем и жеднага го гадя и след това веднага въртя да паля,данеби да е нещо от електрониката обаче пак пали трурно и претриса и като запали след малко се оправя.Ако не се кара над тея обороти няма проблеми,но има и дръго нещо че колата някакси не тегли както трябва,ту варви горе долу добре ту неиска.Гледах и центровки на всичко и е ОК,клапана тоя дето управлява турбината с вакумите и него гледах,няма сцепени маркучета сичко е перфектно ма тоя клапан некой път прецъква некой път го няма никакъф,мерих вакум до него има обаче към актуеатора на турбината няма никакъв.Пробвах и щангичката на актуатора дали движи да не засяда но си движи и мембраната пробвах да не е спукана и тя си е здрава.Въпроса е защо нито като запали мотора нито като го форсирам тая щанга не мърда,кога трябва да има вакум към актуатора и да разтоварва и възможнолие тоя клапан да ебава цялата система.Та общо взето проблемите са тя двата: при 4000об. и малко над почва да тресе мотора и чука здраво и отзад пуши на неизгоряла нафта и това с турбината кога трябва да има вакум към нея и кога не.Имал съм проблеми преди с едно друго TDI което препомпваше хидравличните повдигачи и правеше подобни мизерий,но там като препомпаше и го изгася веднага и пак завъртя въртеше като на криви клапани,върти лесно като без компресия,а един познат имаше проблем с неговия Golf тои правеше подобен проблем при определени обороти почваше да тресе и да пуши много и като го изгасиш и веднага го запалиш няма никакви проблеми.Пробвал съм сичко каквото ми е дощло на ум и се съмнявам за две неща,препомпване на хидравличните повдигачи и управлението на турбината.Не съм спецялист по TDI-тата пак го казвам затова се допитвам до вас,благодаря ви предваритело и от мое име и от името на моя приятел дето е негово Vento-то.
Поздрави :beer

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Re: Странен проблем с Vento 1Z...4000об. забива и пуши бял дим?

Мнениеот 110afn » Чет 17 мар 2011 22:25

Значи един приятел майстор ми беше казал, че студено ТДИ като го вкараш на място в 4000об се забърква. Реших да пробвам, което си е чисто издевателство на студен мотор. Точно същото стана. Двигатела тръгна да излиза от коша на 2-3 цилиндъра, а за отзад немам думи. Незнам що от GTI скачаш в дизел раздаваш тая газ.А иначе клапана дето викаш с мерене не можеш да го разбереш, а и цъка и не цъка. Само ще ти кажа, че сложих нов и въобще не се чува.Виждал съм коли дето цъкат яко и нямат проблем с вървежа. Закачете я и вижте какво ще покаже.Най вероятно грешка 00575

Потребителски аватар
Sharky GTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Sharky GTI » Чет 17 мар 2011 22:37

...градски що не се познаваме бре :roll: ,а относно темата на студен мотор никога не подавам газ ама то и на загрял мотор на 90 градуса пак си го прави тоя проблем.На диагностики е закачан и непоказва никакви проблеми :? .

Потребителски аватар
judasss
Автомобил: neshto nezakonno
Двигател: 2.9 VR6
Контакти:

Мнениеот judasss » Пет 18 мар 2011 13:38

Това си е дефект при 1з :D Не е нищо фрапиращо...

Потребителски аватар
Sharky GTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Sharky GTI » Пет 18 мар 2011 19:35

...но от какво е предисвикан и можели да се отстрани,никои ли не може да даде някава информация по въпрос отстраняване на проблема.Интересуваме и това на актуатора на турбината кога има вакум и кога няма при различните режими,на място и в движение като е мотора под натоварване имали разлика.
Поздрави.

Потребителски аватар
vesko-vento
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vesko-vento » Пет 18 мар 2011 20:25

judasss написа:Това си е дефект при 1з :D Не е нищо фрапиращо...

с хубаво масло и читави повдигачи го няма този „дефект"-гаранция,а относно „вакуума"на този мотор актуатора се командва от самия надув на турбото като за по-добра прецизност се контролира от N75 клапана,демек няма вакуум,а налягане

Потребителски аватар
Sharky GTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Sharky GTI » Пет 18 мар 2011 20:48

...добре,а кога трябва да мърда щангата на актуатора която движи клапата,при положение че се оправлява с надув а не с вакум,при изгасен мотор трябва да е затворена клапата за разтоварване,и като запали пак си остава затворена,а чак като надуе до работното налягане и тръгне да превишава тогава я отваря клапата и разтоварва.При това положение трябва като издуя мотора да разтоварва винаги,независимо дали е в движение или на място,а това не се случва значи електроклапана не работи.Възможно ли е да пренадува и да се шантави от това :| ,и ако е така нетрябвали колата да се изпомпва от ниските и нагоре до 4000об. яко и после да се збърква,а тя сега от ниски като я настъпиш в повечето случаи върви по-зле от атмосферен дизел.Не изпушва грам отзад като го настъпиш,турбината е читава много,почти няма следи от масло в турбо пътищата и луфта и е едва доловим,на място като го форсирам издува маркучите но в движемие тая кола я няма някак,а от време на време на 5-та като я настъпиш тръгва все едно сичко си е на 6.Утре ще и мерна налягането на маслото с манометара на топал мотор да видим какво става,но нямам представа на колко е байпасния клапан на помпата до колко налягане трябва да вдига макс,при мен на 2E-то повече от 6-7бара не качва,би трябвало и тук да е така.

Потребителски аватар
vesko-vento
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vesko-vento » Пет 18 мар 2011 21:58

трябва да се закачи на ваг-ком и да се видят като за начало стойностите на дебитомера и на лягането на турбината (искано-реално),че има вариант да пренадува

ivailo stoianov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ivailo stoianov » Съб 19 мар 2011 17:33

относно тресенето мисля че е дебитомер имам и 1з пасат на свободна като се изфорсира и вземе да тресе откачете буксата на дебитомера всиечко се оправя и си я слагате пак мисля че прави проблем с невярно количество въздух и затова се получава този проблем

Върни се в “Дизелови агрегати”