Климатика не духа студено?!?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
bkunev
Автомобил:
Двигател:

Климатика не духа студено?!?

Мнениеот bkunev » Пет 25 мар 2011 17:37

Здравейте, Колеги! Стана топличко и реших да си пусна климатика. Не съм го пускал отдавна. Зимата май го пусках веднъж когато беше по-топло, ама то тогава не се усеща. Компресора си цъка нормално, перките се "палят"...абе уж всичко е наред, ама не е! Охлажда съвсем доловимо. Да се е поизпарил фреона. Но ако има пробив няма ли да литне всичкия? Знам ли!?!? Някакви идеи...??? :roll: :roll:
А пък топлото идва. Трябва да го правя.
Колата е Сеат Варио от лето '99-то. 1,9 ТДИ AHU мотор 90 магарета.
Поздрави!!!

Потребителски аватар
filipov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Климатика не духа студено?!?

Мнениеот filipov » Пет 25 мар 2011 17:38

фреон е

Потребителски аватар
bkunev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bkunev » Пет 25 мар 2011 17:55

filipov написа:фреон е

т.е. ? :hmmmm :hmmmm

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 25 мар 2011 17:56

bkunev написа:

Прежали 100 лева да заредят климата с фреон, и ще се похвалиш след това как Е! :beer

Потребителски аватар
bkunev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bkunev » Пет 25 мар 2011 18:09

То туй че ще ги прежаля е ясно ами ако изчезне пак. :banghead: Имало някакъв оцветител, на неоново осветление се виждал, трябва и от него да сложа, май...

Потребителски аватар
filipov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот filipov » Пет 25 мар 2011 18:13

Като ти го напълнят, майсторите могат да ти кажат дали изпъска от някъде. Пълненето е около 60-70 лв.за твойта кола

Потребителски аватар
Vantage
Автомобил: Golf R 2017
Двигател: Variant 4motion

Мнениеот Vantage » Пет 25 мар 2011 18:51

Дори и да няма от къде да избяга, фреона се изпарява. На всеки 2 години е хубаво да се пълни системата и да се прави профилактика(даже може и по-често). :)

Потребителски аватар
bkunev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bkunev » Пет 25 мар 2011 19:34

Vantage написа:Дори и да няма от къде да избяга, фреона се изпарява. На всеки 2 години е хубаво да се пълни системата и да се прави профилактика(даже може и по-често). :)

Аз като се замисля 3та година я карам. Не съм го поглеждал. Бачкаше перфектно. Кой знае предния собственик дали и той го е поглеждал. Абе ще го правя няма как... :beer

alexandar.iskrenov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexandar.iskrenov » Пет 25 мар 2011 20:22

Колега да ти кажа какво стана при мен.Миналата есен както си работеше и няколко дена беше хладно и не бях го пускал и после се постопли и бях я паркирал пред метро,беше я напекло и пробвам да го пусна обаче не иска да се включи компресора.Идваше зимата и си казвам сега не ми трябва ще го правя напролет и така преди две седмици отивам човека провершва фреона ншма никакъв.Наду ми системата на 25атм. и така чака половин час.Всичко беше ОК.Напълни ми я и заработи.Пълнене с фреон 60лв. и 5лв. за проверка на системата.И аз го попитах как изведнъж спря да работи и той каза че като станало малко по студено и фреона ли се свил или нещо друго ли каза не помня вече и изпуснал.Ако имаш път към Търново ако искаш мога да те заведа,казват че бил най добрия.Това е от мен.И при мен си работеше перфектно.Както е казал колегата по горе на всеки две години е задължително да се допълва.

ivelin1476
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivelin1476 » Пет 25 мар 2011 20:28

а някой да знае къде в Пловдив зареждат с фреон авто климатици евтино :beer

Потребителски аватар
vw_derby
Автомобил: audi a4
Двигател: AFN

Мнениеот vw_derby » Пет 25 мар 2011 20:51

Vantage написа:Дори и да няма от къде да избяга, фреона се изпарява. На всеки 2 години е хубаво да се пълни системата и да се прави профилактика(даже може и по-често). :)

та къде викаш се изпарява???системата е затворен кръг!!!
Изображение

Потребителски аватар
vw_derby
Автомобил: audi a4
Двигател: AFN

Мнениеот vw_derby » Пет 25 мар 2011 20:58

bkunev написа:

системата е с хладилен агент R134a 900-930g...за да няма никой ,има пропуск,за оцветитела ще ти вземат много пари,има и други начини за проверка на спуканото място

Потребителски аватар
6669
Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
Двигател: AHF 1999

Мнениеот 6669 » Пет 25 мар 2011 21:02

vw_derby написа:
bkunev написа:

системата е с хладилен агент R134a 900-930g...за да няма никой ,има пропуск,за оцветитела ще ти вземат много пари,има и други начини за проверка на спуканото място

Зависи колко изпуска.
Зареждането с фреон и оцветител тази година е прибилизително 100 лева, цената на фреона е дубъл.
Не е задължително да има пропуск, ако зимата не е включвам да разнесе маслото може да се е изпарил от гумените съединения на свръзките по тръбите :beer

alexandar.iskrenov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexandar.iskrenov » Пет 25 мар 2011 21:11

По горе съм писал че аз нямах пробив в системата,както си работеше и след два три дена неискаше да включи компресора поради липса на фреон.Взрха ми 60лв. да ми я напълнят преди две седмици.На мен майстора ми каза че като намалял фреона и по този начин налягането намаляло и фреона изпуснал.Той ми каза от къде но не помня.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 25 мар 2011 21:15

bkunev написа:То туй че ще ги прежаля е ясно ами ако изчезне пак. :banghead: Имало някакъв оцветител, на неоново осветление се виждал, трябва и от него да сложа, май...

Зависи на каква машинка ще ти го пълнят. Ако идеш на хладилен техник, ще ти го напълни направо от бутилката. Слага бутилка с фреон на електронна везна, закача я за винтила и пуска количество което е нужно според вида автомобил. Преди това ако е съвестен може да пробва системата дали държи на вакум.
Ако отидеш при истински техник на автоклиматици, може да видиш една машинка от която стърчат само два маркуча за винтилите на климатичната система. При закачването към винтилите първо изтегля всичко което е останало в системата като го измерва колко грама е, проверява системата дали държи на вакум и накрая ако е рекъл господ всичко да е нормално се пълни с нужните грамове фреон+масло.
За сефте чувам че се взимат пари за проверка с оцветител :screwy

Върни се в “Дизелови агрегати”