Passat B6, BMP 2008 - температура на въздуха

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Krasykp
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BMP 2008

Passat B6, BMP 2008 - температура на въздуха

Мнениеот Krasykp » Сря 20 юли 2016 12:48

Здравейте колеги,
от известно време ме мъчи много неприятен проблем с черен дим от ауспуха, който се появява само когато навън е много горещо (над 30 градуса) и затова реших че е време да опитам да диагностицирам сам. Доста майстори я гледаха, но без резултат.

Започнах с логване на данните за проверка на температурните датчици, като прикачвам лога

Изображение

Притесняват ме няколко неща:

първото не знам дали е нормално температурата на горивото (според ръководството което гледам би трябвало да има няколко градуса разлика от температурата на охладителя, но при мен са 20 градуса което не знам дали не е множко)

второ - температурата на охладителя стига до 90.9 градуса. Някой знае ли за BMP дали това е ОК и ако не колко трябва да бъде. Термостата ми е сменен миналата зима

и последно и най-притеснително според мен - графиката на температурата на входящия въздух. Според данните, темепратурата на входящия въздух играе между 29 и 37 градуса (измерването го направих преди час и навън нямаше грам слънце, температурата на таблото беше 25 градуса, и предполагам че наистина е там някъде). Според ръководството тази графика трябва да е права черта и температурата да не се разминава с външната температура. Можете ли да кажете според вас това проблем ли е и ако да от кой датчик се взима тази температура. На пръв поглед предполагам че при мен я взима от МАФ-а (дебитомера), но не съм сигурен.

Ето и ръководството по което съм се захванал:

https://sites.google.com/site/1810marti ... alth-check

Не знам доколко е коректно, но на пръв поглед ми вдъхва доверие :)

Прикачвам и ексела с данните и графиката

Предварително благодаря за отделеното време :)
Прикачени файлове
passat-air.xlsx
(211.78 KиБ) Свален 49 пъти

Krasykp

Re: Passat B6, BMP 2008 - температура на въздуха

Мнениеот Krasykp » Пет 22 юли 2016 11:43

Хайде колеги ... никой ли няма мнение по темата?

Ако не съм на прав път и има по-добър метод на диагностика с радост ще го тествам ... ще се радвам да дадете предложения и предположения.

Ако познавате майстор на който му се занимава да търси проблема с радост бих отишъл и при него, но колкото съм питал, всеки започва да овърта ...

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 22 юли 2016 14:36

Въпросното пушене може да е много неща. Но на първо четене си виж Т след интеркулера, а ти нея не си я показал.

Потребителски аватар
Борис Хаджиценев
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ Tdi PD
Контакти:

Мнениеот Борис Хаджиценев » Пет 22 юли 2016 17:35

Мисля, че не е нормално да има чак такова колебание на температурата, на всички коли дето съм я гледал е горе долу, колкото околната + някой градус, но никога не е шарила в такива граници....
Да не би да има от някъде да дърпа въздух, та това да кара датчика да играе, ту по-горещ, ту по-студен въздух?
90 градуса е нормална работна температура, не се притеснявай :)
Данни за температурата се взимат от дебитомера, датчика се казва IAT sensor/ Intake Air Temperature sensor/, той се намира в дебитомера, може да му хвърлиш едно око :)

Krasykp

Мнениеот Krasykp » Съб 23 юли 2016 12:43

Знам, че пушенето може да е от много неща, но ми се иска да започна подред :) Предвид това, че се влияе много от температурата реших че ще почна от температурните датчици. Ако знаех че има датчик мерещ температурата след интеркулера щеше да го сложа и него (ще направя още един лог за да добавя и нея ако я намеря къде се гледа :) )

Относно IAT ... дебитомера вече съм го чистил 2 пъти като последния път беше преди половин година така че явно ще трябва да го сменям направо (знаете ли дали се продава отделно или трябва цял MAF да търся?). А дали взима въздух от някъде .... Доста въздуховода изглежда добре от въздушния филтър до дебитомера. Преди него ми е доста странно ... май си взима въздух от пространството над радиатора ... ще сложа една снимка да видите как е

Потребителски аватар
Борис Хаджиценев
Контакти:

Мнениеот Борис Хаджиценев » Нед 24 юли 2016 2:00

Зависи от дебитомера, някой са на една шина, други IAT sensora, може да се сменя.. :)
Но май е Бош, а при тях, повечето вървят комплект с IAT сензора :)

Krasykp

Мнениеот Krasykp » Нед 24 юли 2016 8:58

Изображение

Изображение

Изображение

Надявам се да се разбира от снимките. На 2 и 3 снимка съм махнал капачето за да се види по-добре от къде дърпа въздух, но предполагам че така трябва да бъде. Има голям отвор и е възможно част от въздуха да идва от двигателния отдек, но в движения предполагам че не се случва това.

А дебитомера е бош и е само с една букса ... Та явно не може да се сменя само температурния датчик. Отделно не намерих някъде да се продава такъв датчик, така че явно ще търся друг дебитомер.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 25 юли 2016 7:23

Дебитомера спокойно можеш да му изключиш буксата и да си караш така. На тези коли не им пречи.

Krasykp

Мнениеот Krasykp » Пон 25 юли 2016 8:45

Днес ще пробвам как ще е без дебитомер ... да видя дали ще усетя разлика някаква.

Потребителски аватар
Борис Хаджиценев
Контакти:

Мнениеот Борис Хаджиценев » Пет 05 авг 2016 17:55

Е как ще е, ще работи, но някак си, щото не може да си определи порцията и я кара по средна стойност, разхода неясен, за да е сложен дебитомера, значи трябва да е там и да действа коректно... Отделен въпрос е, че с махането на буксата, може да се види дали наистина, е той проблема и пак да си се закачи..

Krasykp

Мнениеот Krasykp » Пон 08 авг 2016 8:02

Здравейте отново, реших че няма да правя експерименти с махане на дебитомера, защото каквито и данни да покаже, няма да мога да направя никакви изводи.

Помолих познат който има същия пасат (но BKP двигател) да направим същото измерване при него. Той няма никакви проблеми с колата, и интересното е че показанията на температурата на входящия въздух варират в същите граници (над 10 градуса), така че май графиката си е нормална.

Върни се в “Дизелови агрегати”