Проблем с венто дизел 1,9 ТД

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Kashimka
Автомобил:
Двигател:

Проблем с венто дизел 1,9 ТД

Мнениеот Kashimka » Нед 21 авг 2011 16:30

Здравейте, колеги!
Горд съм да се присъединя към фашата общност, като млад собственик на Венто 1.9ТД, 75к. На 19 години съм и това ми е първата кола , която закупих преди 1 месец :) :)
Имам няколко въпроса, към Вас- по- опитните, като се надявам да не ви досаждам много и моля да ме извините, защото съм все още непросветен за 90% от тънкостите.
Така- както казах , закупих колата преди 1 месец. Вентото е 93-та година, като когато я купих беше точно на 250 000км. (Вече е на около 2000 повече :D :D )
Веднага, след като я взех, смених маслото , с трите филтъра- маслен, въздушен и горивен. Ходя при "мой" майстор и му имам доверие. Сложих 4.5л. масло - Кастрол , полу-синтетика. Смених още ангренажен ремък , пистов ремък и ролката на ангренажния ремък , като закупих и един преден ляв маншон, защото стария беше скъсан. Също така смених и гарнитура на преден капак , защото хвърляше масло. Дотък - ДОБРЕ.
Но имам някои проблеми , които се надявам да разрешя с ваша помощ :
1. Когато колата е на свободен ход , се чувя доста странен шум , като тракане. Майсторът каза ,че е от обтегача и трябва да се смени , защото първата версия беше , че ангренажният ремък идва по-дълъг и затова шуми и се тресе така. (Когато подам газ, всичко се оправя , но все пак е неприятно ). Наистина ли е от обтегача или може да е нещо по-сериозно.
2. Докато карам на паваж , отзад в дясно ми се чува страшно тракане - мисля, че е амортисъора, но предполагам , може да е и лагер, или греша ? :roll: :roll: :roll: . Така или иначе, мисля да сменя всички амортисъори , само да събера малко повече парички :D :D
3. Когато закупувах колата, момчето, от което я купих каза, че климатика има проблем - като се пълни с фреон издиша от някъде и не може да се напълни. Казаха ми , че е от радиатора, но и представа си нямам какво да правя с този проблем :banghead: . Също така нито парно работи , нито вентилатори - нищо не се пуска :?: :?: . Изпращат ме на жичкаджия , уж такъв бил проблема и тея дни ще ходя.
4. Колеги , аз лично не я напъвам никак , сменям като Попче на 1800 оборота , преди да ми се включи турбината, за да не ми гълта , и извънградско карам винаги на 90. Така ли е най- икономично да я тикам ? :| Иначе като я напъна, всичко е ОК - много съм доволен от въвежа , с това поне нямам проблем.
5. Нещо относно добавките? Наскоро ми казаха, че добавката на кастрол за ТД била много добра и се чудя дали да не я пробвам , да видя зак'во става дума ?
Като цяло е това, по-нататък като се натъкна на нещо странно , отново ще се допитам до Вас. Надявам се, че не съм ви досадил :)
Леко и безаварийно каране. Благодаря много ! 8) 8)

Последна промяна от Pichaga на Нед 21 авг 2011 17:05, променено общо 1 път.
Причина: заглавието!!!

Потребителски аватар
bkunev
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с венто дизел 1,9 ТД

Мнениеот bkunev » Нед 21 авг 2011 19:48

Айде честита ти придобивка :beer :beer !!! Като те гледам си мераклия и добре ще си стопанисваш ръкавичката. Всяко нещо си иска съответната поддръжка. Както се отнасяш ти с нея, така ще се отнася и тя с тебе... Ще ти дам отговори само на точките, по които имам к'во да кажа...

2. К'во тропа отзад никой от тука не може да ти каже така. Отиди в сервиз със стенд (при хора занимаващи се с окачване-предимно) или там където правят годишните прегледи има един стенд дето тресе колелетата и казва състоянието на амортисьорите в %-и. Те хората ще ти кажат.

3.Тъй казал-рекъл за климатика няма да стане. Пак сервиз(специализиран) пълниш...оцветител...евентуален пробив(дупка)...вариянти...пари :да: Те хората ще ти кажат, ти сам ще прецениш има ли смисъл да го правиш или не...(продават се части и втора ръка, никак не лоши)
Относно вентилатора добре са те пратили при жичкаджия. На едно приятелче му бяха изгорели 3-те степени(некви пластинии имало вътре, те нагорели и тн. и тн.) Пича (електричарче) му сложи някви релета ли, кво ли беше ще те излъжа в момента ама сега е 6. Бачка и няма проблеми.

4. Скоростта ти е перфектна. С тази скорост може и 4/100 да стигнеш. Ама като е хубаво загряла и на хубав път я понапъвай 1-2 пъти месечно да я попродухаш че горивата ни са "майка плаче" и се наслагват сажди и се задръства. :012: Турбо дизел няма проблем с напъването(в рамките на нормалното).Аз и до червеното стигам :oops: когато ме прехапе. Едно приятелче има 1.9 тд 75 коня като твойто, давал съм му газ до 190 км/ч.

5. Ако ти е читав мотора добавки не ти трябват. Пари на вятъра. Ако не харчи масло и наема яко не си мъти акъла. Тея пари ги обърни в нафта и давай газзз :drive :drive

п.с. това за специализираните сервизи ти го пиша за да търсиш хора занимаващи се само с определено нещо... няма универсални майстори. Щом у наше село(Габрово) има, то значи и в Пловдив ще има. Гледам че си от там. Поразпитай...

Ами това е от мене...
Поздрави и безаварийни!!! :beer :beer

Kashimka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kashimka » Нед 21 авг 2011 20:04

Мерси за помощта, колега. Ще те послушам за амортисъорите и жичкаджията, но много ми се иска, някой да даде мнение и за тропането на ниските обороти и на свободна на място. Ами за разхода- к'во да ти кажа. С 50 лева нафта, което са към 19 литра, минах 310 км. само градско , кажи-речи :lol: :lol: . Доволен съм в т'ва отношение.
Но наистина ме притеснява климатика , да не отиде дупка по радиатора нещо , че е меден и доста трудно се намира кой да го направи. А за парното и духалките- задължително трябва да ги оправя много бързо... с приятелката праихме к'во праихме миналата седмица в колата , в най- проливния дъжд и джамовете толкова се бяха запотили , че бех духалки ги чаках 10 минути да се оправят преди да тръгнем :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Кофти малко , ама пак бива.
Пак ти благодаря- леко и безаварийно през седмицата :)

Потребителски аватар
tremendous
Автомобил: Passat
Двигател: AAZ

Мнениеот tremendous » Пон 22 авг 2011 8:36

Kashimka написа:Мерси за помощта, колега. Ще те послушам за амортисъорите и жичкаджията, но много ми се иска, някой да даде мнение и за тропането на ниските обороти и на свободна на място. Ами за разхода- к'во да ти кажа. С 50 лева нафта, което са към 19 литра, минах 310 км. само градско , кажи-речи :lol: :lol: . Доволен съм в т'ва отношение.
Но наистина ме притеснява климатика , да не отиде дупка по радиатора нещо , че е меден и доста трудно се намира кой да го направи. А за парното и духалките- задължително трябва да ги оправя много бързо... с приятелката праихме к'во праихме миналата седмица в колата , в най- проливния дъжд и джамовете толкова се бяха запотили , че бех духалки ги чаках 10 минути да се оправят преди да тръгнем :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Кофти малко , ама пак бива.
Пак ти благодаря- леко и безаварийно през седмицата :)

Ахаха не можах да се въздъжа ,градски , викаш да сефтосате колата с приятелката , няма лошо :Mr Green Fun :banana

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 23 авг 2011 10:38

Масълцето може и да се поглезиш на пълна синтетика защото турбото си иска хубаво мазане. Аз моя AAZ го карам с JB German Oil 5W30 и колата е много доволна :D .

За парното може да ползваш тази тема и да погледнеш какво става.
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=152266&start=0

Ако вентилатора не тръгва на нито една скорост си виж предпазителите.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 23 авг 2011 11:06

Колега, за тракането отзад, като караш на паваж - със сигурност не е лагер, те не тракат, а вият и шумят; чуват се най-добре, като караш по равен път.
За вентилатора - има едни резистори за степените, които може да са дали фира. Пробвай вентилатора директно на 12в. дали върти. :012:

spetsialista
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spetsialista » Вто 23 авг 2011 11:16

Колега, здравей преди месец се заимах със същия хубавец AHU 1.9 тди!
По точките
1. има варианти.. отпред да чука или да трака.. много относително на мен се чува точно както казваш ти едно като реле което залепва и отлепва многократно и на ниски се чува а на високи не това е нормално релето се намира между въздушния филтър и кожуха на макфесона (под предния капак в ляво)Един приятел нямаше тая помпичка и не можеше да дигне повече от 120км/ч . Отвори си капака при запалена кола и чуй дали е от него ако е то като го пипнеш то си щрака нещо вътре и си е напълно нормално!
За друго чукане (ритмично) може да са хидравличните повдигачи така става и по шумна колата един познат ги смени за 120 кинта.
2. За ТРАКАНЕТО отзад както ти пишеш си свали гумата отвий гайката на главината извади барабана и вий за скъсана пружина на накладките или отлепено феродо или разглобена част в механизма на спирачките.
До колкото до карането моята практика е така като мога да си карам нормално до 2000-2100 об/мин. превключвам но по някой път си ги настъпвам без да ме е страх дали ми се "включва" турбото, защото то си работи постоянно! Twin scroll turbo няма как да се включва и изключва, просто завихрянето в по големия охлюв е по шумно и за това създава илюзия че не работи при по ниски обороти :) А извън града си го карам както дойде :)
Безаварийни километри и успех :)

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Вто 23 авг 2011 11:57

За тракането отзад си провери тампоните на амортисьорите и тези на задния мост. :idea:

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 27 авг 2011 21:52

Виж пак т.1 в първото мнение..как така ангренажния ремък ще дойде по-дълъг?И защо ще да е сменен и обтегача(ролка) са стари?И кой майстор ти го каза това?Ако не е някаква фонетична грешка,не му верВай много!

Върни се в “Дизелови агрегати”