Здравейте колеги,интересувам се от антифризната добавка която се слага в нафтата за да и падне температурата на замръзване.Имам информация, че чистата нафта която излиза от ректификационната колона има точка на замръзване около нула градуса (плюс-минус).След това за да може да се използва за гориво и се слагат въпросните добавки.
Аз за съжаление нямам познати технолози работещи в Лукойл, а и никой друг от който да разбера.Мисля, че подобен род информация би могла да бъде полезна и за тези от вас които карат дизелови коли предвид наближаващата зима.

Антифризна добавка за дизел.
Re: Антифризна добавка за дизел.
Повечето слагаме или Кастрол ТДА, или Лики Моли /не й знам името/. За нещо по-специфично ли питаш?
Не не питам за шишенцата които продават по бензиностанциите нито за рецептите с газ за осветление и/или бензин.
Интересува ме евентуално името и/или търговската марка и/или в краен случай химическата формула на добавката която слагат в която и да е рафинерия преди да натоварят дадена партида дизел на цистерните.
Тия дивотии по бензиностанциите дето ги продават нямат нищо общо с това.Май са основно за пари направени...
Интересува ме евентуално името и/или търговската марка и/или в краен случай химическата формула на добавката която слагат в която и да е рафинерия преди да натоварят дадена партида дизел на цистерните.
Тия дивотии по бензиностанциите дето ги продават нямат нищо общо с това.Май са основно за пари направени...
чел съм, че добавката се слага от самата бензиностанция, затова и от едно омв замръзва, от друго не. Сега далие вярно, не знам, но има една добавка на шел, за която казват, че същатата слагат в цистерните и се продава на бензиностанцията в черно шишенце.
- H2O
- Автомобил:
- Двигател:
Няма никаква конспирация,както предполагаш.Всичко е направено по една и съща технология.Ако толкова те интересува формулата,пиши на Кастрол или на Лукойл.Още на първо четене,идеята не е добра 

- веселин
- Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
- Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
- Контакти:
добавки - в търсачката

-
- Автомобил:
- Двигател:
Зимната нафта - с ниско съдържание на парафин без никакви добавки си издържа до към минус 12 градуса, когато почнат да приближават температурите към 0 градуса се произвежда само такава. Лошото е, че тази зимната е с много намалени мазителни свойства и би трябвало да се слага добавка за това да маже помпите ама дали се слага... в "белите" държави нафтата е доста по-добре в това отношение. Малко масло в нафтата може да е от полза.
- bkunev
- Автомобил:
- Двигател:
От 4 години карам дизел. Живея в Габрово. Колата спи на пътя. Резервоара ми е винаги около средата пълен. До сега никога не ми е замръзвала нафтата!!!! Обикновен дизел от ОМВ или обикновен от другите. Туй за мен са глупости. Да не живеем в 70-те. Незнам, ама съм палил сутрин на -23, -25 и пак няма проблеми... Кой к'вото иска да слага, аз не слагам нищо!
Поздрави!

Поздрави!

-
- Автомобил:
- Двигател:
Ти не слагаш добавки, ама на бензиностанцията слагат добавка против замръзване дори и на обикновенната нафта като е много студено.
- H2O
- Автомобил:
- Двигател:
bkunev написа:От 4 години карам дизел. Живея в Габрово. Колата спи на пътя. Резервоара ми е винаги около средата пълен. До сега никога не ми е замръзвала нафтата!!!! Обикновен дизел от ОМВ или обикновен от другите. Туй за мен са глупости. Да не живеем в 70-те. Незнам, ама съм палил сутрин на -23, -25 и пак няма проблеми... Кой к'вото иска да слага, аз не слагам нищо!
Поздрави!![]()
Желира се здраво.Твоята сигурно стои на завет или просто си извадил късмет при тези -20.Аз лично съм виждал на доста коли.Може горивоподаващата с-ма да е различно устроена,но на някои замръзва на други не.Имах Голф 3 TD(все още е в фамилията

- Sashko_Trg
- Автомобил: Audi A4 Avant
- Двигател: 2 0 TDI
До сега единствено съм пълни нафта с добавката от омв, обаче сега взех да се замислям дали да не почна да слагам и аз от тоя Castrol TDA
-
- Автомобил:
- Двигател:
Едно време се ползваше газ за светене с цел предотвратяване на парафинизацията,после някакви добавки се появиха(странно миришат на газ "видело").Ако се зарежда от читава бензиностанция-не виждам проблем до едно -15.-20 градуса.Оттук-надолу..четете в руския форум!
Ама автора е запознат с "ректификационния" метод и може би има нещо в мазетоооо..!И сега остатъка от технологията се търси..Ако обаче се е "нажабил" с нафта за "отопление",която да се обработва...там е вече друга "алхимична" тема.Иначе един прост експеримент в камерата на хладилника би отговорил на важния въпрос.
Колкото и да ми е елементарен мотора,не си правя експеримент,доволен съм от икономичността-стига ми това.
Ама автора е запознат с "ректификационния" метод и може би има нещо в мазетоооо..!И сега остатъка от технологията се търси..Ако обаче се е "нажабил" с нафта за "отопление",която да се обработва...там е вече друга "алхимична" тема.Иначе един прост експеримент в камерата на хладилника би отговорил на важния въпрос.
Колкото и да ми е елементарен мотора,не си правя експеримент,доволен съм от икономичността-стига ми това.
Колеги, вие явно не четете внимателно
Аз нямам дори дизелова кола и въпроса изобщо не е в това какво да сложа в незнам каква си нафта за да не замръзва или какво имам в мазато...
ДЕБЕЛО подчертавам, че съм заклет бензинаджия-тоест всичките ми коли са бензинови, и въпроса ми няма нищо общо с това.
Интересува ме именно добавката която се слага в нафтата, а не друго.Ако има някой щофьор на цистерна или работещ в Лукоил нека се изкаже, и смятам, че и за вас може да е полезна подобен род информация.
Всичко останало са си празни приказки...

ДЕБЕЛО подчертавам, че съм заклет бензинаджия-тоест всичките ми коли са бензинови, и въпроса ми няма нищо общо с това.
Интересува ме именно добавката която се слага в нафтата, а не друго.Ако има някой щофьор на цистерна или работещ в Лукоил нека се изкаже, и смятам, че и за вас може да е полезна подобен род информация.
- H2O
- Автомобил:
- Двигател:
siem написа:Колеги, вие явно не четете внимателноАз нямам дори дизелова кола и въпроса изобщо не е в това какво да сложа в незнам каква си нафта за да не замръзва или какво имам в мазато...
Ами да беше обяснил защо питаш,а не да ни хокаш,че сме заблудени

- Dobromirski
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ARL 150+ hp
- Контакти:
Аз ползвам керосин в голямо % съотношение, дори и през лятото 

Върни се в “Дизелови агрегати”