Турбо от Ауди B4 за Пасат B4?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Турбо от Ауди B4 за Пасат B4?

Мнениеот cecoa1 » Нед 20 ное 2011 18:21

Мотора е 1Z и на двете коли, турбото е Garret, но нещо на пръв поглед няма да си паснат без преправяне.
Въпроса ми е, някой правил ли е преправянето? Просто на Аудито разположението на тръбопроводите е различно, а самото турбо стои върху(над) изпускателния колектор, докато при напречния мотор на Пасата е под колекторите и маркучите са му в различни посоки от на Аудито. Знам, че могат да се завъртят "охлювите" ама не знам как точно става. За топлата част е очевидно, ама студената не ми е баш ясно. Освен това мембраната за задействане на клапана на турбината се хваща от едната страна за "охлюва" на студената част и след завъртането му не знам как би трябвало да стане, понеже на турбината на Аудито има само два резбови отвора за планката на която се държи мембраната и. Дали е възможно(и неособено трудно) да се сменят "охлювите" с тези от повредената турбина на Пасата, ако нямат фрапиращи повреди?
То че ще се разглобява строшената турбина с учебна цел е сигурно, но да питам дали има някои скрити тънкости, ако реша да правя от двете една годна за в Пасата. В смисъл ако не е баш просто, и се наложат някакви допълнителни центровки, например на задействането на клапана или за самата смяна поне на въздушната част("охлюва") да търся нЕкой специалист. Дали пък няма да е по-целесъобразно да си търся турбина от Пасат(или Голф)? И дали да търся задължително Garret(доколкото разбрах е по-добра) или да взема ККК(че даже има и по-изгодни оферти за нея)?
Вариантите за нова и рециклирана турбина съм ги изключил по финансови съображения 8) . А и смятам, че сравнително читава стара турбина, ще върши същата работа. Какво смятате вие, дали съм прав?
Ползвах търсачката, но не успях да намеря отговор(което не значи че няма).
Утре предстои сваляне на старата турбина и евентуалното разглобяване. Ще съм благодарен за всякакви мнения и съвети.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Re: Турбо от Ауди B4 за Пасат B4?

Мнениеот cecoa1 » Пон 21 ное 2011 19:31

Отбой! 8)
Разглобих днес и се оказа, че има счупено бутало. Заради него маслото е минало през вентилацията на картера и е влязло във въздушната част на турбото, а после през кулера и в мотора. Самото турбо, не е същото като това на Аудито, а и не може да се преправи, поне не лесно. Мисля, че и "охлювите" на двете турбини не са еднакви и взаимнозаменяеми.
На първо четене, май ще си слагам старото турбо.

Върни се в “Дизелови агрегати”