1.9 Tdi - Проблем с паленето

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
pa4
Автомобил:
Двигател:

1.9 Tdi - Проблем с паленето

Мнениеот pa4 » Нед 22 яну 2012 15:38

Добър ден, колеги. Реших да напиша за проблема си, тъй като може някой от Вас да се е сблъсквал с подобен и съответно да успее да ми помогне за което ще съм изключително благодарен. Колата е 1.9 ТДИ 2000г. 90к.с. модел на мотора 6К
Та така, проблемът ми е следния:
Миналата година или по точно миналата зима :) колата ми дори и при -10 и -15 градуса си палеше абсолютно безпроблемно с 3-4 завъртания максимално, при нулеви температури пък палеше от първото завъртане. Тази зима, когато температурите паднаха до към -1,-2, -3 градуса колата взе да пали много трудно, дори понякога се налагаше с бутане поради изтощен акумулатор. По принцип акумулатора ми в момента не е на цветущо ниво и знам, че в началото оттам беше проблема. Преди 3 дни, когато пробвах да запаля неуспях и отново решихме да бутнем със саквартирантите, но уви този път изобщо не искаше. Тогава един от комшиите ми даде ток с подчертавам хубави кабели (не ментаци) и то от акумулатор на Mercedes (74 ампера) и отново не успяхме. След което се събрахме повечко хора и решихме да пробваме отново на бутане, но този път да я засилим много добре (може би до 20-тина км/ч) на 2-ра предавка и отново не успяхме. До преди този случай, когато ми се получеше проблем с паленето свалях акумулатора, зареждах го (тъй като имам зарядно), закачвам го и си палеше, но сега не е така.
Това, което ми направи впечатление е, че преди когато дам на контакт нещо като чукче цъкаше бързо, но тихичко докато запаля и палех без проблем. А сега, когато дам на контакт това чукче (или незнам какво е и дали е характерно за този двигател) не се чува. Надявам се да съм бил максимално обяснителен за да успее някой да даде правилно решение на въпроса ми. Още веднъж благодаря предварително!

Xpu100
Автомобил:
Двигател:

Re: 1.9 Tdi - Проблем с паленето

Мнениеот Xpu100 » Нед 22 яну 2012 23:16

Замери си подгряващите свещи. Докато въртиш излиза ли някакъв пушек от ауспуха?

Потребителски аватар
Dare_16V_9A
Автомобил: VW Golf MK2
Двигател: AFN1996 1991

Мнениеот Dare_16V_9A » Нед 22 яну 2012 23:25

Според мен не е от свещите!на мойта кола и 4те не работеха си палеше вярно повърти повечко но пали и то сега на тези минусови температури,а пък колегата щом са я бутали и не е искала да запали според мен е от нещо друго!

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Нед 22 яну 2012 23:31

Колега - НЕ ПАЛИ ДИЗЕЛОВА КОЛА С БУТАНЕ!!! Дано не е прехвърлил зъб, ангренажа. За другото не знам, ама ако искаш да имаш кола , не бутай. Ако трябва подай ток от друга, но така недей!

Потребителски аватар
6669
Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
Двигател: AHF 1999

Мнениеот 6669 » Нед 22 яну 2012 23:35

Сега зареждаш едно хубаво акумулатора и след това я закачате на диагностика :idea:

pa4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pa4 » Нед 22 яну 2012 23:41

Marto_VN написа:Колега - НЕ ПАЛИ ДИЗЕЛОВА КОЛА С БУТАНЕ!!! Дано не е прехвърлил зъб, ангренажа. За другото не знам, ама ако искаш да имаш кола , не бутай. Ако трябва подай ток от друга, но така недей!

Колега знам това за бутането на дизела просто го използвах когато правеше фасон с паленето, а трябваше да мръдна някъде, а и в поста си написах, че подадохме ток от хубав акумулатор с хубави кабели, но не успя :)

6669 написа:Сега зареждаш едно хубаво акумулатора и след това я закачате на диагностика :idea:

След този случай 2 пъти го зареждах акумулатора хубаво (по 24 часа), но ефект нямаше ...

Потребителски аватар
Euler
Автомобил: Passat Variant B7
Двигател: 2l TDI 4motion DSG 130kW

Мнениеот Euler » Пон 23 яну 2012 14:13

първо виж дали ти работят свещите ,някои коли палят и без подгревни свещи, но твоята може и да не е от тях. Аз не съм специалист (изобщо) но имах подобен проблем. И колата не разбрах точно каква е :)
Но из форума има много писано по въпроса. Има датчик, който мери температурата на антифриза и при определени градуси реле пуска ток към свещите, които ако работят загряват нафтата и двигателя пали с няколко оборота (най- много). Така че първото нещо е да си провериш свещите. Ако не работят продължаваш да тестваш другите неща. Съществува вариант системата да губи някъде нафта (например от ГНП), но тогава с повече въртене помпата ще подкачи нафта, т.е. едвали това е проблема при теб.

При мен проблема беше в датчика, който мери температурата. Бях сменил свещите, и продължаваше да пали трудно. Дръпнах въпросния датчик (изключих го) и подгрева заработи безотказно.

Потребителски аватар
2.4I
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 2.4I » Пон 23 яну 2012 14:32

90% свещите ,много лесно можеш да ги провериш с мултицет или крушка 12V. без да ги сваляш.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 23 яну 2012 14:50

Мяза ми на реле 109 ..Ровни в нета ,има доста описани теми с подобни проблеми..

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 23 яну 2012 15:09

Marto_VN написа:Колега - НЕ ПАЛИ ДИЗЕЛОВА КОЛА С БУТАНЕ!!!

pa4 написа:След което се събрахме повечко хора и решихме да пробваме отново на бутане, но този път да я засилим много добре (може би до 20-тина км/ч) на 2-ра предавка

Абе като се наложи някой път инцидентно /както когато ме предаде стартера далече от дома/ няма проблеми да се бутне да запали ама не и на 2-ра /ако не е издухан двигателя ще спре от раз без да се развърти/ :idea: А иначе по въпроса за паленето много колеги са споделяли че при температура нула градуса TDI и без една свещ /работеща/ с малко повече въртене пали без проблем,при мен с 1 работеща палеше почти както пали с 4 при -10 така че малко ме съмнява свещите да са проблема или поне не са само те !

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 23 яну 2012 16:00

Свещи, но и релето им... Това провери първо. Иначе за бутането - няма проблем, противно на общото схващане. :да:

Потребителски аватар
Dare_16V_9A
Автомобил: VW Golf MK2
Двигател: AFN1996 1991

Мнениеот Dare_16V_9A » Пон 23 яну 2012 17:56

И аз съм ЗА че не е от свещите!Да не би да ти дърпа въздух от някъде!А Всъщност спомена ли се какава марка и модел е колата!?

Потребителски аватар
nikeR
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikeR » Вто 24 яну 2012 16:04

Здравей колега аз имах един подобен проблем карам vento 1.9TDI 90коня 1Z мотор.При мен случката беше такава след един ден градско каране се пребирам с колата без никакъв проблем на следващия ден тръгвам на работа сутринта и се опитвам да запаля но след зверско въртене се отказвам,тъй като исках да си жаля акомулатора защото е нов.До сега съм имал проблем с свещите но съм сменил само една след връшане от работа се започна едно озадачаващо търсене защо уж всичко е наред а не иска да запали.Проверих свещите-всичко е наред,сипах още нафта защото беше на червено да не би да не мери правилно нивомера-всичко е наред,проверих всички електрически връзки до помпа и двигател-всичко е наред,проверка на горивните филтри,чисти и сменени-всичко е наред,но при пробата на свалени маркучи на горивото остановихме че помпата не дърпа гориво и от там се разбра че имам блокирал клапан на входяшата нафта на горивната помпа разблокирането стана лесно и проблемат бе отстранен,относно бутането и аз съм на същото мнение като колегите НИКОГА НЕ ПАЛИ ДИЗЕЛОВ АВТОМОБИЛ НА БУТАНЕ това от мен дано съм ти бил полезен :beer

lozan_87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lozan_87 » Сря 25 яну 2012 16:21

Колегата в ачалото спомена за лек звук (чукане) което вече не се чува. При мен така се чува помпата в резервоара преди да завъртя да запали. Данеби неговата да е спряла да работи поради което е изчезнал звука от лекото чукане и да няма кой да подава гориво от резервоара?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 25 яну 2012 16:39

pa4 написа: Колата е 1.9 ТДИ 2000г. 90к.с. модел на мотора 6К

lozan_87 написа:Колегата в ачалото спомена за лек звук (чукане) което вече не се чува. При мен така се чува помпата в резервоара преди да завъртя да запали. Данеби неговата да е спряла да работи поради което е изчезнал звука от лекото чукане и да няма кой да подава гориво от резервоара?

Освен ако той не си е сложил допълнителна няма как да е спряла да работи понеже от завода няма сложена за тоя двигател :wink:

Върни се в “Дизелови агрегати”