А моите разсъждения вървят така:
До колкото четох Голф мк2 1.6 ТД вади най-добрият разход на гориво съизмерим дори със съвременните икономични коли. Мернах го някъде бегло... 4/100 извън градско и 6/100 градско? Не можах да го намеря линка когато потърсих отново. Но се целя в най-икономичната кола която мога да си позволя.
Продължавам да чета аз... нали съм си такъв неопитен и викам дай поне теоретично да се подкова, и гледам дизеловите двигатели на голф 2 били издържали спокойно над 500 000км. Е не, чак като на мерцедес, дето хвърлят над милион, ама все пак и цената е друга.
Все си мисля, че голфчето е една високо проходима кола. За разлика от мерцедеса. А защо го сравнявам с мерцедес W124 250D Ами защото нали техният дизел бил най-добър викат. Пък и икономичен, въпреки, че харчи 2/100 повече.
Пак чета по форуми и тук таме и гледам хората много доволни колко просто било устройството на голф 2 дизел та много лесно се ремонтирал, пък и частите били евтини. А аз точно туй искам, да се науча да си оправям собствената кола. Полека лека по малко. Ама някак си ми е време вече, твърде дълго само съм се возил без да разбирам нищо от коли. И си викам ей го, вземам едно голфче и се уча на него. Пък после живот и здраве като заразбирам, тогава за мерцедес ще мисля.
И тъй нещата изглеждат розови... но не чак...
В процеса на четене се мернаха догатки, за дискомфорта на голфът като возия, тежкия волан, проблемите с електрическите части, много били накъсявали. Също така никъде не намерих сервизна книжка на голф 2 дизел. Как аджеба се ремонтира това животно... ще трябва да се налучква ако някоя добра душа от форума не ми помогне.
Та за туй съм тръгнал да купувам голф 2 1.6 ТД.
Ама много се надявам някой тук да се включи и да ми обясни кои от тия неща са близки до реалността и кои не са. Ако може така някой линк към технически данни на Д, ТД и ГТД, че аз още не схващам разликата. И други полезни неща по ваше усмотрение.
Как се избира дизел на старо и в частност голф на старо? За какво да се гледа, какво да се пробва? Къде да си намеря майстор дето да ми я прегледа като я взема, или дай-боже преди да я взема? От къде да си купувам части за смяна... може би втора ръка от морги... ама от къде?
Пък ще почерпим по бира... или винце