Здравейте колеги,
Тъй като не намерих нищо, което да ми свърши работа, с търсачката, се осмелих (макар рискът някой да ме нахрани да остава голям:)) да отворя една нова тема. Та колебая се между тези два автомобила с точно тези два двигателя. Коя от двете бихте ми препоръчали за семейна кола. Четох насам-натам, че октавията била с около 600 кила по-тежка от гоУфа (ебахти октавията???). Колата ще се ползва градско доста често, предполагам и то в София, но и ще се пътува извънградско не малко. Като цяло идеята е да харчи малко (по презумция, иначе с моят стил на каране свалям всякакви разходни норми до невероятни стойности:)), да понавървява, спокойно да се изстрелва при изпреварване от 80-90, примерно, евтина за поддръжка и сигурна на пътя и удобна за каране. Карал съм Г4 131к.с., но тук изобщо не говорим за сравнение:D. Но служебната ми е Фабия комби, 2007-а, 1.9 101 к.с. и съм много доволен от вървежа, че и от разхода. Тия дизели, колкото повече ги настъпваш толкова по-малко горят. Спрял съм обаче на 1.9 110 коня. Въпросът е дали ще има осезаема разлика между Г4 и Октавия 1 (комби!) и в какво би могла да се състои тя.
P.S. Честита Баба Марта! Живи и здрави да сте и с червени букви на задния капак:)

Golf 4, 1.9TDI / 110 vs Octavia 1 1.9TDI / 110
Re: Golf 4, 1.9TDI / 110 vs Octavia 1 1.9TDI / 110
ако наистина има разлика 600кг няма как да няма разлика в разхода , особено градско . това е два голфа в единия само ти в другия освен теб още 5 човека по 120 кг. , няма как да горят еднакво
- instantaccess
- Автомобил:
- Двигател:
Основната разлика според мен е, че сравняваш коли от различен клас - октавията е от класа на пасат, а не на голф. Съответно по-широка, с повече товарно пространство (особено комби). Разлика в разхода на гориво може и да има, може и да няма - зависи от много неща.
Двигателя, мисля, са еднакви - каквато е подръжката на единия, такава и на другия - едва ли ще има много голяма разлика.
Двигателя, мисля, са еднакви - каквато е подръжката на единия, такава и на другия - едва ли ще има много голяма разлика.
- svetlio3911
- Автомобил:
- Двигател:
1215кг. на голфа срещу 1300кг. на октавията ако нее комби
не мисля че ще има някаква разлика в разхода.
не мисля че ще има някаква разлика в разхода.
-
- Автомобил:
- Двигател:
сравняваш коли от различен клас - октавията е от класа на пасат, а не на голф
Октавията се произвежда на платформата на Голф,Сюпърба е на платформата на пассат!!!!
Към автора-двете коли са идентични,особено с еднакъв дв.Седни и в двете и виж в коя ще се чувстваш по-добре,кой интериор ще ти допадне повече.
И най-важното-вземи по-запазената и с повече(работещи!!)екстри.
Последна промяна от gancho на Чет 01 мар 2012 12:53, променено общо 1 път.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
аз карам октавия невъзможно е да е 600 кг по-тежка тя е на платформата на голф
tdi fen написа:аз карам октавия невъзможно е да е 600 кг по-тежка тя е на платформата на голф
E, невъзможно ама така го гледах в един сайт, но сега като се загледам май са обърнали стойностите на собствено тегло и допустима макс маса. Иначе колебанието е между голф hatchback и комбито на първата октавия. Голфът ми допада като возия, може да се каже. Остава да намеря октавия с този двигател и да я пробвам. ЧЕстно казано клоня повече към октавията, не толкова заради мястото което предлага, защото не мисля че е кой знае колко по-голяма от голфа, но тъй като е комби и с напречно разположен двигател (това било по-добрия вариант за кола с предно, имаща за цел икономия, големите форумци така поне казват) и окачването, макар че и то май е 1:1 с това на голфа, но не съм сигурен, ако някой е по-запознат да сподели опита си...
За части не се притеснявам толкова, тъй като си пазарувам с големи отстъпки и би ми излязло с поне 50 % по-евтино от всеки друг който обслужва същия автомобил.
Аз за тестдрайва ще го направя, ама докато стигна до там събирам мнения от първа ръка. Би ми помогнало малко или много...
-
- Автомобил: audi a3
- Двигател: asz+brezel
110кс правилния избор за малък разход,особенно както казваш че си каркаш бавничко...А кое е по хубаво едва ли някой може да ти каже,всеки си има вкусове,единия харесва по малки коли,другия го кефи комфорта и по-големите коли,ти сам трябва да си прецениш... Успех ти пожелавам,дано намериш това което търсиш и те кефи... 

- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Аз не мога да дам конкретно мнение по избор между двете коли .Бях чел (отдавна беше) ,че Голф 4 и Октавия 1 са на една платформа .Но по спомен мястото в Октавия особено отзад било по-голямо ,пространството между задна-предна седалка,не се сещам как чехите са постигнали този резултат,дали беше с леко увеличена колесна база или премоделирани седалки
Факт е ,че има повече място.Хората по презумпция ,които се насочват към комби-модел ще оценят и по-свободното пространство отзад!Така ,че това не е съвсем без значение като фактор!Качеството на "чеха" е не по-слабо! А към колегата Главата -и двата автомобила са с напречно разположени мотори
.Но в крайна сметка е важно автомобила да е в добро състояние!

gancho написа:...........
Седни и в двете и виж в коя ще се чувстваш по-добре,кой интериор ще ти допадне повече.
И най-важното-вземи по-запазената и с повече(работещи!!)екстри.

- IvailoOo
- Автомобил: Audi A4 B7 Avant
- Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW
Малииии..колко глупости се изписаха тук,че чак не е истина
К'ви пасати к'ви 5 ле'а!? Oктавиа 1ца си е чист голф / бора
Наскоро се разделих с една така шкодичка.По нея абсолютно всичко е на VW,не гние и има здрави тенекии. Тези коли освен че за мен са по-красиви от голф или бора,са и много по-практични.Разликата м/у седалките не е чак толкова голяма,но пък големия багажник би грабнал всеки един семеен човек особено с вратата на багажника,през която може да мине и теле (става дума за седана)
Разликата в теглото е просто абсурдно да се твърди,че е 600кг
както и при разхода разликата е от порядъка на 100мл.заради по издълженото купе. Окачването е като на голфа...не е с 15 вида шарнири,носачи и др. глупости. Разликата м/у двете коли е пренебрежително малка..така че взимай,която ти хареса повече 
П.П. 1ца търси само от фейсливтовите. На стария фейс като цяло изолацията е по-малко,качеството на пластмасата не е толкова добро,като във фейслифта

П.П. 1ца търси само от фейсливтовите. На стария фейс като цяло изолацията е по-малко,качеството на пластмасата не е толкова добро,като във фейслифта
- svetlio3911
- Автомобил:
- Двигател:
вече трябва да си на ясно
разликата е само визуална
голф4 ,бора ,толедо,леон,октавия,ауди а3 всичко използва една платформа
както и моторите -еднаквиса.
разликата е само визуална
голф4 ,бора ,толедо,леон,октавия,ауди а3 всичко използва една платформа

както и моторите -еднаквиса.
tdi_20yare написа:особенно както казваш че си каркаш бавничко...
В никакъв случай не мога да ти кажа че карам бавничко, карам си в нормите, даже леко над тях, ако това те ориентира, не правя задрсътвания посветофари, движа се така, че да не преча на никого и никой да не ми преча да стигна максимално безопасно бързо, за където съм тръгнал. А бе карането ми е всичко друго, само не и бавничко:D Казах, че карам икономично, поддържам скорост, обръшщам внимание на всеки сантиметър натиск упражняван върху десния педал. Мога да карам много бавно, в което не виждам нищо лощо, особено ако се наслаждавам на околна гледка, на комфорта на колата и т.н. Но спокойно твърдя че се настройвам на карането според обстановката. В софия определено е доста засилен трафика и трябва да се изнизваш бързо от всякакви ситуации, да не дразниш, ако не искаш да те дразнят;) Карам съм и битурбота, и S-класи с по над 400 коня, а съм и професионален шщофьор, но първата ми кола беше Г2 1.6, с което постигнах невероятния за доста хора 3.7/100 нафта по маршрута софия русе софия, със средна скорост 100-110 (като за 4 скорости толкоз:D)
IvailoOo написа:П.П. 1ца търси само от фейсливтовите. На стария фейс като цяло изолацията е по-малко,качеството на пластмасата не е толкова добро,като във фейслифта
Какво да разбирам под "фейслифт". Не съм наясно с чехите, май всичките ми изглеждат еднакви. Можеш ли да ми кажеш отличителни черти и година след която се появява?
- IvailoOo
- Автомобил: Audi A4 B7 Avant
- Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW
Преди Facelift-a
http://img2.netcarshow.com/Skoda-Octavia_SLX_1998_800x600_wallpaper_01.jpg
и след Facelift-a
http://images04.olx.in/ui/2/87/03/25948403_5.jpg
Тези от преди фейслифта са до 99та година...максимум 2000(не помня с точност). Като цяло разликата се състои във външния вид,интериора и вътре оборудването
Предният капак,фаровете,броните,стоповете,таблото,киломтеража,салон,приборите по таблото,шумоизолацията,пластмасите с по качестени на по-новите,самият багажник вътре е различен(по-добре оборудван с джобове,твърд под,различна кора) и ооще някои дребни,но все пак съществени разлики
и след Facelift-a
Тези от преди фейслифта са до 99та година...максимум 2000(не помня с точност). Като цяло разликата се състои във външния вид,интериора и вътре оборудването
Предният капак,фаровете,броните,стоповете,таблото,киломтеража,салон,приборите по таблото,шумоизолацията,пластмасите с по качестени на по-новите,самият багажник вътре е различен(по-добре оборудван с джобове,твърд под,различна кора) и ооще някои дребни,но все пак съществени разлики
IvailoOo написа:Преди Facelift-a
и след Facelift-a
Ясно. фейслифта малко загатва за октавия 2, фаровете поне. Ще го имам в предвид определено. Кофти, че това скъсява доста избора... Доколкото знам 1.9/110 се слага на октавията от 97-06. Сега ще ги гледам от 2000 до 2006. Явно, както всяко хубаво нещо, и това иска жертви:)
Еми благодаря на всички за отделеното време. Дано в скоро време ви зарадвам със снимки на новата ми машина!
P.S. Тоя фейслифт почва от 7 бона нагоре. Страшна октавия ще излезе тая шкода. И двойката и единицата явно държат цени (ще да има защо), макар да има супърби с 2-3 хилки надолу... май ще склоня на някоя красива 4-ка, ако не ударя суперджакпота другата седмица:)
Последна промяна от Главата на Чет 01 мар 2012 17:23, променено общо 2 пъти.
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
Технически са идентични - имам наблюдения от първо лице от двата автомобила.Аз съм за Голфа - много по пипнат интериор (то зависи и от нивото на оборудване де)-все пак по евтината цена на Шкодата няма от къде другаде да доиде прие днаква техника.Предимство на Октавиата е единствено по-големия багажник .Това оабче е предимство ако ти трябва.Аз съм с две деца и Голф и дори не ми се е налагало да махам кората като пътувам(а го рпавя често).
Върни се в “Дизелови агрегати”